Ingen løn for overarbejde, og lønnen bliver udbetalt i værktøj og reservedele i stedet for kroner og øre. Sådan er virkeligheden for mange cykelsmede, skriver Politiken.
21-årige Peter Larsen har været i cykelbranchen i mere end fem år. Han har tit oplevet ikke at blive betalt for sit overarbejde.
"I min tid som cykelmekaniker har jeg arbejdet rigtig meget over og har aldrig fået en krone for det. Det er fordi, der ikke var overenskomstdækning der, hvor jeg arbejdede. Jeg kender folk, der er blevet betalt i værktøj eller reservedele, og der er mange eksempler på, at mesteren ansætter mekanikere sort", fortæller Peter Larsen, der arbejder som cykelmekaniker i Saxil Cykler på Vesterbro i København.
Politiken har talt med tre cykelsmede, som uafhængigt af hinanden fortæller, at de selv har oplevet at blive betalt med værktøj eller reservedele for overarbejde, eller at de kender nogen, der har. De vil ikke citeres, fordi de frygter at miste deres arbejde.
Men der er mange, der oplever det samme, lyder det fra Metal Hovedstaden, som er de fleste cykelsmedes fagforening.
"Vi har masser af eksempler på, at cykelsmedene ikke får betaling for overarbejde, men i stedet får værktøj eller reservedele, har alt for lange arbejdsdage og kun får 100 kroner i timen. Det er desværre hverdagen for størstedelen af de københavnske cykelsmede", fortæller Morten Skov, der er faglig sekretær i Metal Hovedstaden.
Hos cykelforhandlernes brancheorganisation tager de afstand fra den slags arbejdsforhold.
"Vi accepterer på ingen måde, at man gør noget, der ikke er lovligt. Alt, hvad der ikke er inden for lovens rammer, er ikke noget, vi står bag, og det kommer vi heller ikke til. Vi opfordrer til, at man gør tingene på den rigtige måde. Hvis der er nogle af vores medlemmer, der tilbyder deres ansatte de her forhold, så vil de få en advarsel fra os," siger Thomas Johnsen, som er direktør i Danske Cykelhandlere.
En overenskomst vil kunne hjælpe på forholdene i branchen, mener Metal Hovedstaden.
Hos Saxil Cykler, hvor Peter Larsen er ansat, har de netop fået en overenskomst. Og det er den unge cykelsmed glad for.
"Det betyder, at vi rent faktisk har nogen rettigheder. Det skaber et tryggere arbejdsmiljø. Trygheden betyder rigtig meget for mig og mine kollegaer," fortæller Peter Larsen.
Kilde: Politiken.dk og Navisen.dk.