Dele fra et hidtil ukendt våbendepot fra en skjult dansk guerillahær, som Frihedsmuseet har fået indleveret, sætter nu gang i debatten om, i hvor høj grad danske efterretningstjenester benyttede sig af ulovlige metoder i kampen mod kommunisterne under Den Kolde Krig. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Våbendelene er blevet indleveret af en anonym giver og stammer ifølge flere førende eksperter fra det såkaldte stay-behindnetværk, der med CIA's og Natos hjælp blev oprettet under Den Kolde Krig for at imødegå truslen fra Moskva.
»De har været gemt af vejen på en måde, som klart peger på Den Kolde Krig, og bl.a. på den baggrund og efter at have konsulteret eksperter også i udlandet kan vi nu slå fast, at der højst sandsynligt er tale om et hemmeligt stay-behind-våbendepot,« siger Frihedsmuseets magasinbestyrer, Søren Rasmussen til Jyllands-Posten.
I 2009 slog PET-kommissionen fast, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i 1951 indgik en aftale med CIA om at udvikle et skjult dansk stay-behind-netværk under dansk kontrol. Men det er uklart, hvordan aftalen præcis blev udmøntet.
Til gengæld har den tidligere CIA-chef William Colby før sin død beskrevet, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste bl.a. i Danmark etablerede en hemmelig hær og udstyrede den med våben. En påstand, som skiftende danske regeringer har benægtet.
Den forhenværende socialdemokratiske justitsminister Ole Espersen mener, at det nye våbenfund giver stof til eftertanke.
»Hvis våbenfundet kan knyttes til CIA, viser det, at USA har ageret i strid med dansk lovgivning og uden for danske myndigheders kontrol. Jeg er i hvert fald ikke blevet orienteret om det i min ministertid.« siger han til Jyllands-Posten.