Danske chefer behøver ikke ligefrem ryste i bukserne og se sig over skulderen efter ambitiøse medarbejdere, der planlægger en fjendtlig overtagelse af det fede hjørnekontor.
Det er nemlig de færreste medarbejdere, der overhovedet ville have chefens job, hvis de fik det smidt i nakken. Det viser en meningsmåling, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk blandt 516 personer i arbejde.
"Chefjobbet kræver meget, og det skræmmer mange medarbejdere," siger ledelsesrådgiver i Lederne Michael Uhrenholt.
Otte ud af ti: Nej til chefens job
Ifølge meningsmålingen svarer 80 procent af de adspurgte nej på spørgsmålet om, om de gerne vil have deres chefs job. 13 procent ville sige ja.
Og der er da også gode grunde til, at folk kan have svært ved at se fordelen ved at blive leder, forklarer Michael Uhrenholt.
Eksempelvis betyder det flade hierarki på det danske arbejdsmarked, at medarbejdere har en høj grad af indflydelse på deres eget arbejde. På det punkt er chefjobbet altså ikke det store dyr i åbenbaringen.
Og fordi vi lønmæssigt har et forholdsvist afbalanceret arbejdsmarked, er der ofte heller ikke afgørende lønforskelle mellem lederen og den dygtige medarbejder, siger Michael Uhrenholt:
”I Danmark har medarbejdere en høj grad af komfort i deres liv i form af løn, sikkerhed og goder."
Væk fra fællesskabet
For en dygtig medarbejder, der allerede er oppe at ringe med en god månedsløn, vil lønforskellen ofte være 5.000-10.000 kroner om måneden før skat, vurderer Michael Uhrenholt.
Til gengæld arbejder ledere i gennemsnit 47 timer om ugen. Det er ekstra to timer oveni arbejdsdagen, hvis du arbejder 37 timer om ugen som medarbejder.
”Lederjobbet er lidt en livsstil. Du har mere ansvar og skal være klar til at tage telefonen lørdag aften. Og som leder kan du ikke tillade dig alt for tætte relationer til dine medarbejdere. Alt i alt får det mange til at betakke sig,” siger Michael Uhrenholt.
Få ambitioner
Og faktisk er lysten til at rykke opad i graderne sjældent lav her i Norden sammenlignet med andre EU-Lande.
Det siger Nima Astanehdost, direktør for vikar og rekruttering i Randstad, der er et vikar- og rekrutteringsbureau, som løbende laver sammenlignende internationale undersøgelser.
"68 procent af skandinaverne er faktisk ikke særligt interesserede i at blive forfremmet," siger Nima Astanehdost.
På samme tid er danskerne det folkefærd, der scorer absolut højest, når du spørger, om de er tilfredse med deres arbejde.
For magelige?
Hele 82 procent ud af 400 adspurgte personer fra Danmark er således tilfredse med deres arbejde, viser undersøgelsen fra Randsted.
Det er jo sundt at være tilfreds, fastslår Nima Astanehdost. På den anden side har vi også brug for ambitioner.
”Det er rigtigt godt, at vi er så tilfredse i Danmark. Det næste er, hvor magelige vi kan blive? Hvis vi bliver for magelige, har vi en udfordring både konkurrencemæssigt i Danmark og i forhold til udlandet," siger Nima Astanehdost.
"Der er brug for ambitioner. Chefen performer jo også bedre, hvis der hele tiden er nogen, der ånder ham i nakken," siger han.
Spørgsmål: Vil du gerne have din chefs job?
- Ja 13,3 procent 69
- Nej 80,0 procent 413
- Ved ikke 6,8 procent 35
- Total 100,0 procent 516
Analysebureauet Wilke for Avisen.dk.