En byge af erstatningssager fra kræftramte brandmænd er på vej til Arbejdsskadestyrelsen.
Efter de seneste dages afsløringer af et usædvanligt højt antal kræfttilfælde blandt brandmænd, tager brandmændenes faglige organisationer nu initiativ til at køre en række arbejdsskadesager.
De er parat til at hjælpe med blandt andet advokatbistand, så brandmænd med diagnosen cancer kan gå benhårdt efter at få erstatning.
"Vi opfordrer alle til at kontakte deres fagforening uanset hvilken kræftsygdom, der har ramt dem," siger 3Fs Kenneth Jensen, der er fællessikkerhedsrepræsentant for brand- og redningsfolk i den østlige del af Danmark.
Som tidligere beskrevet i Avisen.dk dokumenterer nyere forskning, at der er en overdødelighed blandt brandmænd på grund af kræft.
Læs også: Job-fare! Brandmænd får uhelbredelig kræft
Og fakta fra bl.a. Københavns Brandvæsen har underbygget kræftforskernes konklusioner. For eksempel har fem ud af otte brandmænd, der var med til at slukke den historisk store brand på Hotel Hafnia i 1973, fået konstateret kræft.
Læs også: Danske brandhelte dør af kræft som 9/11-helte
Erstatning? Ja, hvis du er ikke-ryger
Mistanken om, at brandmænd får kræft på jobbet, er så begrundet, at en af Danmarks førende videnskabsmænd blåstempler brandmændenes krav om erstatning.
"En ikke-rygende brandmand, der får lungekræft, bør have anmeldt sin sygdom som mulig arbejdsskade," siger Jens Peter Bonde, der er professor i arbejdsmedicin.
Se også: FOTO: Se brandhelte redde rystede stuepiger
Professoren vurderer, at der vil være en god chance for, at de kræftramte brandmænd kan få anerkendt deres sygdomme, hvis det kan påvises, at der har været "en tilstrækkelig udsættelse for kræftfremkaldende stoffer" på deres arbejdsplads.
I går kom det frem, at københavnske brandmænd har været særligt udsatte, fordi København Brandvæsen har undladt at udskifte forældede apparater, selv om de vidste, at de var sundhedsfarlige.
Fem kolleger blev ædt op af kræft
Det er fagforeningerne FOA, 3F og Brandfolkenes Organisation, der arbejder for at forbedre forholdene for de danske brandmænd.
[pagebreak]
I FOAs lokalafdeling i Roskilde har en af sektorformændene, Peter Olsen, kendskab til mindst tre brandmænd, der har fået kræft.
Læs også: Brandmand med cancer: Ingen advarede mig
En af dem er tidligere brandmand Steen Bjerrum. Han er far til tre, og så har han haft lymfekræft to gange. Han frygter, at det vil få konsekvenser for hans tre børn, hvis han bliver syg igen.
"Det er ikke mig, det er synd for. Det er mine børn," siger Steen Bjerrum.
Hans sag er en af flere sager, der nu vil blive meldt til Arbejdsskadestyrelsen.
Avisen.dk har kendskab til i alt tre brandmænd, der vil have erstatning for det, de mener, er arbejdsbetinget kræft. To har haft lymfekræft, den tredje er sygemeldt med kræft i maveregionen.
Må ikke blive sovepude
Arbejdsskadestyrelsens mål er, at 90 procent af alle sager skal behandles inden for 12 måneder. Altså vil der gå en tid, før brandmændene får svar på, hvor let eller svært det bliver at få anerkendt deres kræftsygdom som arbejdsbetinget.
I mellemtiden håber Brandfolkenes Organisation, at de danske brandvæsner - kommunale som private - vil gøre, hvad de kan for at beskytte brandmænd mod kræft.
"Erstatninger fritager ikke arbejdsgiverne for deres ansvar. Det er deres pligt at sørge for, at arbejdsmiljøet er både sundt og sikkert," siger næstformand Tommy Kjær.
Kræftpatienter, der får anerkendt deres sygdom som arbejdsbetinget, får erstatninger på 403.000 kroner i gennemsnit. Erstatningernes størrelse afhænger af den syges mén og tab af erhvervsevne.

Sikkerheden sejler på brandstationerne. Brandmænd presses på livsfarlige øvelser og må bruge forældet og farligt udstyr
Læs hele sagen her
Brandmænd og kræft
Anerkendte arbejdsrelaterede kræftformer
- Leukæmi og myeloid leukæmi
- lymfekræft og Non-Hodgkin-lymfekræft
- Bughindekræft
- Leverkræft
- Kræft i mavesækken
- Kræft i næsesvælget
- Hudkræft
- Lungekræft
- Lungehindekræft
- Kræft i næsehule og bihuler
- Kræft i slimhinder
- Strubekræft
- Nyrekræft
- Urinblærekræft
- Bindevævskræft
- Brystkræft
- Knoglekræft
- Kræft i skjoldbruskkirtlen
Kilde: Arbejdsskadestyrelsen