Administration 

Børsting: Bondeknolden købte farve-tv til mor

"Det var en kæmpe kløft mellem mig og de der 68'ere, der satte dagsordenen på universitetet og lavede solidaritetsarrangementer for Tulip-slagterierne i Vejle. De kendte jo ikke en skid til det. De havde aldrig været der. Det var noget teoretisk socialisme af første rang. Det havde jeg det sgu svært med." (Foto: Oliver Batchelor)

68'ere og politisk plat gør ham vred. Mød kaptajnen på fagbevægelsens fiskekutter.

Harald Børsting drømmer om at se flere store skibe sejle forbi vinduerne i mødelokalet på havnekanten, Islands Brygge i København.

LO-huset er et af de store moderne glas-kontorhuse, der har rejst sig oven på tomterne efter Sojakage-fabrikken, der lukkede i 1991.

Dengang var sojakagen med sine 1.200 ansatte hjertet af Bryggens arbejderkvarter. I dag er Havnestaden fyldt med dyre lejligheder, promenade og havnebassin.

Med fuld udsigt over bryggen kunne mødelokalet på tredje sal minde om en kommandobro.

Men kaptajnen for LO må nøjes med at dagdrømme sig til de oceangående ØK-skibe, der fragtede sojabønner til produktionsanlægget.

"Jeg har altid selv sejlet, men holdt op for nogle år siden. Der er jeg atypisk i forhold til min familie, hvor man var jordbruger eller håndværker," fortæller Harald Børsting.

Han blev for fem år siden valgt til formand for hovedorganisationen LO efter et tæt kampvalg med daværende næstformand Tine Aurvig-Huggenberger.

Den afgående formand Hans Jensen overlod en organisation med omkring 1,1 millioner betalende medlemmer af fagforbundene under sig. I dag er det tal faldet til 900.000.

Og da Børsting overtog roret stod kun 51.000, eller 1,8 procent af arbejdsstyrken uden job. Så ramte finanskrisen, og i dag er 165.000 danskere ledige. Harald Børstings LO har to destinationer:

"Den første er at opnå fuld beskæftigelse. Og den anden er at få genvundet tilliden til fagbevægelsen og bremset medlemsflugten. For hvis vi mister de der to-tre-fire procent om året, så er der jo på et tidspunkt risiko for, at legaliteten omkring hele aftalesystemet forsvinder," siger han.

Skarp til tal i skolen

Harald Børsting er født i 1952 og voksede op på landet med sine forældre som den ældste af tre børn. Familien boede i en landsby med syv huse på Skive-egnen.

"Der var en købmand, en tømrermester, som var min far, en murermester og en vognmand. Og så var der to-tre huse med arbejdsfolk og landarbejdere. De ernærede sig allesammen ved landbruget. Så når bønderne havde det godt, havde de det godt," fortæller han.

Familien havde i generationer være beskæftiget ved landbruget, så Harald var vant til at gribe om en høtyv, da han startede i skolen som otteårig.

Han var næsten 18 år, da han blev færdig med realskolen, og blev karl hos en bondemand. Lønnen var 1.000 kroner om måneden.

"Da jeg blev 18 år, ville jeg have mere i løn. Men det kunne jeg selvfølgelig ikke få. Så søgte jeg over i ufaglært arbejde, hvor lønnen var højere," siger han.

42 timers arbejdsuge: Det rene svir

Som ufaglært arbejder tjente han 15 kroner i timen på en arbejdsuge, der dengang var 42 timer. Det en tid, som LO-bossen betegner som det rene svir, når man boede derhjemme og havde underetagen for sig selv.

"Jeg købte en knallert og en bil. Og et farvefjernsyn til mine forældre, da det kom på markedet i starten af 70'erne. Jeg betalte stort set også kun for det, jeg spiste for," fortæller Børsting.

Det var dog hverken job på fabriksgulvet eller ved landbruget, han drømte om. Han var godt klar over, at han var dygtig til tal.

"Det var ikke voldsomt konkret, men jeg havde to ting, jeg drømte om, der pegede i hver sin retning. Det ene var revisor og det andet var noget med tilknytning til landbruget. Det kunne være agronom eller dyrlæge," husker Børsting.

Men der var ledige job i fiskeindustrien.

"Det var ikke lige mit ønskejob, men dengang stillede man ikke så mange spørgsmål ved, om man skulle tage et arbejde. Og mine forældre sagde, at de ville da kraftedeme ikke gå og føde på mig," siger Harald Børsting om jobbet hos Priess & Co., der senere blev til Glyngøre.

"Jeg lærte håndværket og blev samtidig interesseret i det faglige. Dengang var det akkordarbejde. Det betød, at der konstant var slagsmål om aflønningen. Og jeg havde jo fundet ud af, at jeg var rigtig god til at regne, så jeg startede med at hjælpe tillidsmanden."

På fiskefabrikken var den 18-årige Harald Børsting med til at opstille nye aflønningssystemer, som var en kombination mellem fastløn og akkordløn. Resultatet blev nye prisfastsættelser, og alle var glade.

"Det var dygtige tillidsfolk, det var ikke det. Men de havde aldrig lært at regne med koordinater og procenter, så det kunne jeg hjælpe med," siger han.

Selvom fiskeindustrien og miljøet på havnen trak voldsomt i landbo-drengen fra Skive, så opgav han ikke drømmen om at leve af sin flair for tal. Første skridt var en toårig HF i Nykøbing Mors.

Droppede ud af statskundskab

Harald Børsting besluttede sig for at læse statskundskab, og flyttede til Aarhus. Det blev han ikke glad for.

"Jeg var tilmeldt i halvandet år. Men jeg var der nok kun i et år. Jeg faldt aldrig til. Og det værste var det der med at bo i byen, når man som jeg kom fra Lars Tyndskids marker. Jeg tror, der var for lidt åbne vidder," siger han med et skævt smil.

Men Børsting gik heller ikke i spænd med studiekammeraterne. De fleste var kommet lige fra gymnasiet og havde aldrig haft en filetteringskniv i hånden.

"Det var en kæmpe kløft mellem mig og de der 68'ere, der satte dagsordenen på universitetet og lavede solidaritetsarrangementer for Tulip-slagterierne i Vejle. De kendte jo ikke en skid til det. De havde aldrig været der. Det var noget teoretisk socialisme af første rang. Det havde jeg det sgu svært med."

Under studietiden på Aarhus Universitet tog Børsting ofte hjem og arbejdede i 'fisken', som han kalder det. Og kort efter blev han tillidsmand og senere fungerende fællestillidsmand for 475 kolleger.

Arbejdsugen var nu nede på 40 timer.

De næste år frem tog han samtlige kurser i organisation, arbejdsret, regnskabsforståelse og skatteret på handelsskolen.

"Jeg tror, jeg har alle de kurser, der skal til for blive merkonom. Men de hænger ikke sammen, så derfor er jeg ikke merkonom. Men det var også det faglige, der interesserede mig".

Harald Børstings taler på drævent jysk, mens han af og til kigger ud over vandet. Ordene falder så langsomt, at de aldrig bliver til en strøm. Han sætter selv pris på at være ordholdende og trofast.

Tilsat lidt selvironi, var det egenskaber, som han formåede at udnytte til sin fordel, da han blev valgt til LO-formand i 2007.

I sin valgtale på LO-kongressen i 2007 tiltrak han sig opmærksomhed med sin bemærkning om, at han nok kunne bruge 'et mediekursus eller to', men at han ville være 'parat nat eller dag'.

Vil gerne være kult

Trods de få udvalgte ord, får Harald Børsting sagt meget. Og spørger man arbejdsgivere eller politikere, der har siddet over for LO-formanden ved forhandlingsbordet, bliver han beskrevet som skarp og direkte.

Harald Børsting har tidligere udtalt, at han satser på at få tag i de unge lønmodtagere ved at blive 'kult'. Men han er ellers ikke meget for idoldyrkelse.

I 1989 bliver Harald Børsting uddannelsessekretær i SiD. Og seks år senere påbegynder han sin hidtil 17-årige karriere i LO.

Drivkraften i hans karriere i fagbevægelsen er grundlæggende opfattelsen af 'retfærdighed', fortæller han.

"Lønmodtagerne skal have deres retmæssige del af samfundskagen".

Derfor er man nødt til at være god til tal, lyder det fra formanden.

Da Harald Børsting begynder i LO har medlemstilbagegangen taget fart. Og fagbevægelsen kan ikke længere tale med samme kraft som tidligere.

Derfor har LO samlet slagkraft ved at udvikle sig til en organisation med stærk faglig ekspertise, ikke mindst i forhold til EU.

"Det er ikke nok at råbe højt. Det, der giver arbejder- og fagbevægelsen indflydelse i dag, er, at vi er i stand til at underbygge det, vi råber. Og jeg synes også, vi i dag er i stand til at matche regeringen på ansættelses- og arbejdsretlig ekspertise. Samtidig har vi høj ekspertise på beskæftigelse, uddannelse, arbejdsmiljø og dele af EU."

"Det, der nager mig den dag i dag er ..."

Derfor nager det også formanden den dag i dag, at fagbevægelsen mistede sin plads ved forhandlingsbordet, da trepartsforhandlingerne brød sammen.

En stor del af regeringens reformprogram var lagt an på trepartsaftaler med lønmodtagerne og arbejdsgiverne. Og forløbet op til sammenbruddet er stadig ikke blevet fuldt belyst i offentligheden.

"Vi mistede en fantastisk mulighed for hive en masse af lønmodtagernes dagsordner frem og få dem prioriteret politisk og ressourcemæssigt frem mod 2020. Det, vi skulle give i bytte, var at arbejde lidt mere. Og jeg mener stadig den dag i dag, at det var skidt, at vi ikke fik den handel skruet sammen," siger han.

Det blev Dansk Metal, der udsendte en pressemeddelse om, at stikket blev trukket. Men flere forbund - FOA, Dansk El-forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet og TL-forbundet - strittede imod. Den samlede fagbevægelse må påtage sig et ansvar, siger Børsting.

"Vi lykkedes ikke internt med at blive tilstrækkeligt enige. Og vi havde ikke en fælles forståelse," siger han.

Harald Børsting kan ikke se nye trepartsforhandlinger i sin umiddelbare horisont gennem glasruderne på Bryggen.

Men det er ikke alle dagsordener, der blev taget af bordet.

Erhvervsuddannelsesudvalgets, som arbejdsmarkedets parter er med i, er blevet enige om 12 anbefalinger, som for en måned siden blev til en aftale om, at alle unge skal have mulighed for at færdiggøre en erhvervsuddannelse med den nødvendige praktik.

Og i det nye år forventer Harald Børsting en invitation til at diskutere aktiv arbejdsmarkedspolitik, aktivering, jobcentre, i 'en eller anden form for' for partssamtale.

Dette var første del af portrætinterviewet med Harald Børsting. Læs resten her

Ærlig snak ...

 

Avisen.dk har mødt de danske fagbosser til en snak om deres historie. Få den her.

 

Bente Sorgenfrey om kræft og hademails

 

Grete Christensen: Mor var direktør i mit hjem

 

Harald Børsting: Bondeknolden købte farve-tv til mor

Anders Bondos svære valg: Familien må vige for folkeskolen

Lisa Herold Ferbing: Drop hetzen mod akademikere

en kvinde vinker
Kongelige

Norges dronning
fløjet til sygehuset

en mand ser alvorlig ud
Nyheder

Trumps opbakning

falder - igen

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Brand på skolehjem:
100 elever evakueret

Mand holder barn over hovedet
Nyheder

Vilde beskyldninger mod Musk:
Hemmelige børn og "harems-drama"

To små mørke miniaturemøbler
Helt vildt

Vild H.C. Andersen-samling sat på auktion

Mand i hvidt
Nyheder

Vatikanet melder ud:
Det døde han af

bål i en gade
Nyheder

Advarer: Risiko for totalt kaos

blåt blink på biltag
Krimi

Knivoverfald i Odense:
To sigtet for grov vold

Mand sidder bag skrivebord
Nyheder

Trods nye rygter:
Trump står fast 

en mobilbruger forsøger at overføre penge på sin telefon
Nyheder

Problemer med MobilePay

En kvinde og mand holder om hinanden
Kendte

Nu har hun født:
TV2-par deler godt nyt

Blåt blink på biltag
Krimi

Drama i Aarhus-forstad:
Mand truede med pistol

Målmand kaster sig efter en fodbold
Sport

Målmands-ikon er død

mand kysser kvinde på kinden
Kendte

Påskekys: Nyt kendispar

bekræfter forholdet

politi og teknikere til stede ved neglesalon
Krimi

Eksplosion i neglesalon: 
Vidner så person løbe

fra stedet

mand møder paven
Nyheder

Mødte paven søndag:

Han var meget syg

pave står på balkon
Nyheder

Hvid røg: Sådan vælges en ny pave 

prinsesse Isabella poserer
Kongelige

Se de nye portrætter

af prinsessen 

paven hilser
Nyheder

Paven er død

Nyheder

Christian Langballe er død

bus og varevogn holder på vej
Krimi

Varevogn og Kombardo-bus

i alvorlig ulykke

mand klør sig selv i håret
Sport

Superligaklub fyrer cheftræner 

løve går i naturen
Nyheder

14-årig pige dræbt af løve

ung kvinde poserer
Kongelige

18 år i dag: Prinsesse

kan miste en del af sit

privatliv

Krimi

Mistænkeligt forhold:

Politi massivt til stede

formel 1 racer
Sport

Formel 1:

Piastri stryger til tops

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Sådan blev hun

Karen Seebach

to politifolk bag hver sin pult
Krimi

Anholder mistænkt

for drab på storrøver

smilende kvinde på trappe
Kendte

Pusle drømmer 

om Vild med dans

far og datter på den røde løber
Kendte

Schmeichel: 

Sådan har jeg tabt mig

fodboldspillere i infight
Sport

Sønderjyske

forværrer AaB's krise

tennisspiller med knyttet hånd i triumf
Sport

Rune helt til tops

cykelrytter på sejrspodie med armene i vejret
Sport

Vild dansk sejr

flammer og sort røg fra hus
Krimi

Høje flammer og sort røg

valgvplakat med D og rødt kryds
Nyheder

Fem vil være leder

hånd med vinkelsliber
Nyheder

Udlændinge gode

for dansk økonomi

meget tæt portræt med rød kasket
Sport

Barndomsklub henter

Nicki Pedersen hjem 

Kvinde på talerstolen i Det Hvide Hus.
Kendte

Trumps unge pressechef:

Gift med 32 år ældre mand

Nyheder

J.D. Vance holder påskemøde med pave Frans

To kvinder sigger op i kameraet
Kendte

TV2-stjerne afslører:

Jeg er på dagpenge

glas med kappe og en lottokupon på et bord
Helt vildt

Lørdag blev tre

danskere millionærer:

Her er kuponerne købt

Store bølger
Nyheder

Vilde bølger dræber mindst seks

Krimi

Teenager overfaldet og kidnappet i Viborg

By med kirke set fra luften
Nyheder

Efter bombefund:

11.500 skal evakueres

Flyrester på landevej
Nyheder

Fire personer mister livet i flystyrt

veldækket bord i rumkapsel
Helt vildt

Nu kan du komme til romantisk middag i rummet

politibil og ambulance ved tankstation
Krimi

Ung mand død på tankstation

Biler holder foran port
Nyheder

USA og Iran melder om fremskridt

Nyheder

Zelenskyj: Angreb

trods våbenhvile

formel 1 kører med kasket
Sport

Verstappen satte banerekord

ung pige mellem sine forældre
Kongelige

Vært om Isabellas fest: 

En kæmpe ære

fodboldspillere på græsstadion
Sport

Sent straffesparksmål

frelser gavmilde Barcelona

mennesker i tunnel
Nyheder

Ukraine vil se

handling bag Putins ord 

politi og ambulance ved motorvejstilkørsel
Krimi

Melding om fastklemte

portræt af mand i grå jakke og slips
Nyheder

Kalder russisk

våbenhvile overfladisk

portræt af langhåret kvinde i pels
Kendte

Klatretøsen: 

Afslører kønnet

vindercheck hænger i butik
Helt vildt

Lotto-vinder: Jeg har

hængt mit foto op hos

købmanden

retsbygning i sønderborg
Krimi

Mistænkt for voldtægt

frygtes at fortsætte

Sport

Pragtpræstation

sender Rune i finale

mennesker demonstrerer uden for retsbygning
Nyheder

Anker dødsdom

for blasfemi

Retten i Glostrup set udefra
Krimi

Riffel koster to års

fængsel 

kongelige personer vinker
Kongelige

Deler private fotos af

prinsesse Isabella

chokoladebar
Nyheder

Hypet chokolade

presser prisen op

Nyheder

Putin erklærer

30 timers åbenhvile

golfspiller på banen
Sport

Dansk golfspiller brænder banen af 

mand med jakke
Kongelige

Kongen tager til Japan:

Markerer atombomberne

skrald i naturen
Nyheder

Danske bilister er vejsvin 

Nyheder

Læger: Fjern næsespray

fra hylderne

robot løber
Helt vildt

Robotter løb halvmaraton

- og fik baghjul 

båd på vandet
Nyheder

Bådbrand koster 148 livet

amerikansk flag blafrer i vinden
Nyheder

Turister dropper USA 

donald trump med gult slips
Nyheder

Trump: Det skal være lettere at fyre 

Kvinde i sort gallakjole
Kendte

Kendt tv-vært: 
Har baby med på job

Vejnavn ved en hæk
Nyheder

Grønlændere med opråb:
Vejnavn bør ændres

To unge mænd i gallatøj
Kongelige

Deler private billeder:
Grev Nikolai vækker jubel

en masse mennesker i uniform
Nyheder

Ukraine:  Modtager
909 døde soldater

En bardisk med et poolbord foran
Nyheder

Efter 50 år: 

Populær ungdomsklub
tvunget til lukning

Obamas ser mutte ud
Kendte

Obamas kæmper med skilsmisserygter

Mand med barnevogn
Nyheder

Disse mænd tager mest barsel