Et knald fra et enkelt romerlys slår tonen an over Ørestads Boulevard på Amager, mens et par hundrede mænd ankommer til det kommunale forsyningsselskab Hofors hovedkontor.
Mændene kommer kørende i store last- og kassevogne, og rækkerne tæller alt fra ældre vindblæste stilladsarbejdere med sej læderhud til unge hårdtpumpede knøse med tatoveringer slangende op af halsen.
Taucho Crillesen (tv.) giver ikke meget for Hofors udmeldinger indtil videre. "Det er ren 2+2=5", siger han. Foto: Avisen.dk.
Da alle er ankommet, står der nok en 200 mand foran Hofors hovedkontor, der er bygherre på Amagerværket. De er alle stilladsarbejdere og under de blodrøde faner. Der breder sig en dunst af alkohol og cannabis. Blokaden af Hofors hovedkontor er startet, og den lugter af lige dele festival og faglig fælleskamp.
- Kom nu hen til den skide dør i stedet for at stå i solen og bliv solskoldede, bliver der råbt i en megafon, mens nænsomt bliver gennet hen til Hofors hovedindgang.
Stilladsarbejderne samler sig foran Hofors hovedindgang. Foto: Avisen.dk.
Sagaen om Hofor, Amagerværket og de vrede stilladsarbejdere startede for snart et år siden, men eskalerede den 19. april, hvor stilladsarbejdere blokerede byggeriet af BIO 4, der er en ny kraftværksblok på Amagerværket, i protest over, at udenlandske stilladsarbejdere ikke var tilstrækkeligt uddannet.
De østeuropæiske stilladsarbejdere er ansat af det finske firma Valmet via en tjekkisk underleverandør, K2 Lesni.
LÆS MERE: Vrede stilladsarbejdere: I sætter folks liv på spil
Løsningen kom to dage senere, hvor en aftale mellem Hofor og Stilladsgruppen førte til, at blokaden blev opløst.
LÆS MERE: Blokade ved Amagerværket opløst: HOFOR indgår aftale med stilladarbejdere
Men freden varede kort, og på ironisk vis var der igen ballade på arbejdernes kampdag, den 1. maj, da stilladsarbejderne beskyldte Hofor for ikke at udbetale pension til deres tjekkiske kolleger.
En ansat hos Hofor forsøger at komme ind. Foto: Avisen.dk.
LÆS MERE: Stilladsarbejdere i ny blokade: Vores kolleger bliver snydt for pension
Den blokade går nu ind i den anden uge, og det var i den anledning, at flere hundrede vrede stilladsarbejdere blokerede indgangen til Hofor. Det siger stilladsarbejderen Mikkel Kristensen, der har været med fra dag et.
- Vi har prøvet at råbe Hofor op i et år. Vi har gjort det efter bogen og været diplomatiske, men nu eskalerer det. Vi har blokeret siden 1. maj og billedet af forholdende ude på værket bliver blot værre dag for dag. Derfor blokerer vi nu Hofor, siger stilladsarbejderen.
Vi har prøvet at være diplomatiske, siger Mikkel Kristensen. Foto: Avisen.dk.
Dejligt at se de røde faner
Ude foran Hofors hovedindgang har flere rækker af brede stilladsarbejdere nu sat sig ned på række, mens en lille sluttet kreds lukker sig om rotationsdøren. En kvinde forsøger at komme ind i bygningen uden held og bliver viftet væk af stilladsarbejderne.
- Det er sgu lidt dejligt det her. Dejligt at se de røde faner igen, siger en ældre stilladsarbejder uden for kredsen til sin sidemand, der står som fanebærer.
Vi kæmper for vores ret, siger Lars Emmanuel. Foto: Avisen.dk.
Stemningen kommer helt op i det røde felt, når der bliver råbt i megafonen af en stilladsarbejder, der ikke vil have sit navn i avisen, men med et smil konstaterer, at han "trak nitten" og skulle skråle forsamlingen op i dag.
- Hofor meddeler, at de overholder overenskomsten, og at de gerne vil tale med os, hvis vi har noget nyt at tale om. Men det har vi ikke! Vi siger det samme, som vi hele tiden har sagt. Vi vil blot have, at overenskomsten også gælder for vores udenlandske kolleger, råber han til forsamlingens udelte jubel.
Kamp mod social dumping
Det er en broget forsamling, der blokerer Hofors hoveddør. Men uanset hvem Avisen.dk taler med, er der et tema, som går igen uanset, om man taler med høj som lav, ung som gammel: Kampen mod social dumping.
- Jeg er meget imod, at man i Hofor begår social dumping. De skal leve op til deres kædeansvar over for deres underleverandører og træde i karakter over for det tjekkiske firma, siger Lars Emmanuel, der med sine 62 år og 25 års erfaring som stilladsarbejder er en af veteranerne i forsamlingen.
Politiet dukker op. Foto: Avisen.dk.
Han medgiver, at det måske kan virke lidt gammeldags at blokere arbejdspladser, men at det er nødvendigt, hvis man skal kæmpe for ordentlige arbejdsvilkår.
Opfattelsen hos stilladsarbejderne er, at hvis de tjekkiske arbejdere bliver trådt på, så kommer turen til de danske bagefter.
- Jeg kan ikke være ligeglad med den her sag, for selvom det handler om tjekker, så rammer det jo bare mig næste gang. Så ender det med, at jeg ikke har noget job i morgen, siger Kasper Petersen.
Vi er helt stille og rolige, siger Kasper Petersen. Foto: Avisen.dk.
Slut med at spille flink
Blokaden forløber relativt roligt, bortset fra da politiet dukker op, da stilladsarbejderne på et anlæg højlydt begynder at spille "stilladsarbejdernes sang" - hvilket i kombination med den evindelig opknapning af øl endnu en gang sendte tankerne mod festival og 1. maj.
"Stikkersvin" og "Nu kommer panserne" blev der blandt andet råbt, men en talsmand gik hen til de politimænd for at tale aktivisternes sag. Gemytterne faldt dog hurtigt til ro, efter politiet forlod pladsen.
Er det ikke lidt voldsomt at møde så mange op og blokere udskyldige folks arbejdsplads?
- Der er jo ikke nogen, der kommer noget til. Vi står maksimalt lidt i vejen. Vi er jo nødt til at råbe politikerne op, siger Søren Hansen på 38 år.
De mange stilladsarbejdere ankom i lastvogne. Foto: Avisen.dk.
- Det er jo kun for en kort stund og for at vise et eksempel. Det er jo forrykt, at man i et offentligt firma hyrer uorganiseret arbejdskraft. Vi står jo bare her stille og rolige, siger Kasper Petersen.
Hos Hofor ser man dog noget anderledes på det.
- Der har været medarbejdere, der har følt sig bange og chikanerede. De har været meget utrygge og er blevet spurgt, om de kunne skaffe øl. Det må vi naturligvis tage fuldstændig afstand fra. Det er en ulovlig blokade af ansatte, der er fuldstændig uskyldige, siger pressechef hos Hofor, Astrid Skotte.
Blokaden af Hofors hovedkontor sluttede efter lidt over en halv time, da stilladsarbejderne skulle videre ind til Rådhuspladsen i København "for at råbe politikerne op", som der blev deklareret i megafonen, hvorefter der over forsamlingen blev gjaldet, hvad der tilsyneladende var dagens bedste nyhed. Meddelelsen blev i hvert fald modtaget af en kæmpe bifald og hujen:
- Sygeplejerskerne vil også være med inde ved rådhuspladsen og støtter solidarisk vores sag!