Frugt og grøntsager - friske som frosne - skal være 20 procent billigere, end de er i dag. Og prisen på usunde varer som sodavand og chips skal til gengæld have et pris-hak opad. Det krav er Forbrugerrådet og Hjerteforeningen gået sammen om at stille til politikerne.
Målet er, at danskerne skal være sundere og leve længere.
Hver anden er tyk
I øjeblikket er knap halvdelen af alle voksne danskere overvægtige eller decideret fede. For børn er tallet 14 procent blandt fem til otte-årige og 20 procent hos 13-17-årige.
Og det bør politikerne gøre noget ved, mener Forbrugerrådet.
»Vi tror på, at hvis frugt og grønt bliver billigere, vil efterspørgslen stige. Og der skal ikke meget til for, at vi kan blive sundere. Der er bevis for, at hvis vi spiser ét æble mere om dagen, bliver vores sundhedstilstand bedre,« siger rådets formand Camilla Hersom.
I maj i år kom den største danske undersøgelse om moms og sunde fødevarer. Formanden bag undersøgelsen, Jørgen Højmark Jensen, kan ikke slå nok fast, hvad politikerne bør gøre.
»Det virker at fjerne momsen, men vil være bedst også at sætte prisen op på usund mad som junkfood og cola. Det skal ses i forhold til, at fedme og overvægt koster samfundet 13-15 milliarder kroner om året i hospitalsindlæggelser og tabt arbejdsfortjeneste,« siger han og tilføjer:
»Danskerne vil have det så billigt som muligt og vil købe betydeligt mere af de sunde varer, hvis prisen bliver sat ned.«
Politikere er åbne
Umiddelbart er der en bred opbakning til det i Folketinget. I hvert fald, hvis en såkaldt Forebyggelseskommission, der er sat i verden for at undersøge, om det er en fordel, siger god for det. Så er De Konservative med på idéen, fortæller familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K).
»Kan den dokumentere, at det øger folkesundheden at fjerne momsen på frugt og grønt, vil vi gerne indføre det,« siger hun.
Socialdemokraterne diskuterer i øjeblikket momsen internt og vil ikke afvise, at de også er for forslaget. Hos Venstre er der ifølge sundhedsordfører Preben Rudiengaard uenighed i partiet.
»Jeg går ind for det og tror, at hvis der kommer argumenter, der viser, at der er en langsigtet effekt, vil gruppen ændre mening,« siger han.