27 landarbejdere blev bestialsk halshugget i Petén provinsen i det nordlige Guatemala i midten af maj.
I sidse uge blev assistenten for den offentlige statsanklager i Cobán, Allan Stowlinsky bortført, slået ihjel og parteret.
I torsdags blev bananarbejderfagforeningen SITRABI’s kasserer, Idar Joel Godoy skudt ned og dræbt.
Disse brutale eksempler vidner om en voldsom eskalering af volden i det mellemamerikanske land.
Befolkningen er gidsler
”Det er en hel befolkning, der bliver taget som gidsler,” fortæller fagforeningsmanden Alex på en dårlig telefon fra det nordøstlige Guatemala, hvor massakren på de 27 landarbejdere fandt sted.
Det var angiveligt det mexicanske narkokartel ”Los Zetas”, der stod bag myrderierne. '
Guatemalas præsident Alvaro Colom har erklæret en 30-dages undtagelsestilstand i Petén som følge af massakren på det 27 uskyldige arbejdere.
Alle er bange
I et interview med det danske Ulandssekretariat fortæller fagforeningsmanden Alex om narkokartellernes modbydelige krig. Alex er anonym, da konsekvenserne af at tale om narkokartellerne kan være voldsomme.
”Los Zetas tilstedeværelse her i regionen skaber en uudholdelig atmosfære af konstant frygt, som påvirker alle arbejdere voldsomt psykisk, mere end noget andet,” siger Alex.
”Adskillige landsbysamfund er blevet endnu mere isoleret fra omverdenen, fordi ingen tør foretage selv korte ture, af frygt for at blive vilkårligt antastet og likvideret af medlemmer fra Zetas,” fortsætter han.
Det er ikke kun landarbejdere og bønder, der påvirkes psykisk af de kriminelle banders kontrol og hærger.
Hvem bliver det næste offer?
”Det rammer stort set alle arbejdere, fordi den generelle jobsituation efterlader os i et stort dilemma. Hvis vi ikke har et arbejde, kan vi ikke forsørge vore familier, og tager vi et arbejde, kan det meget nemt være relateret til det kriminelle miljø, med eller uden vores forudgående viden. Det handler om overlevelse. Vi er fattige, og vi stiller ikke selv betingelserne,” siger Alex.
I visse sektorer udføres det daglige arbejde således under konstant frygt for at blive det næste offer.
Landbrugs-, sikkerheds- og transportsektoren er nogle af dem. Lastbilchauffører, lufthavnsarbejdere og havnearbejdere udfører dagligt vigtige og legetime opgaver i det guatemalanske samfund.
Men de er samtidig strategisk vigtige brikker i det distributionsnet, som narkokartellerne er afhængige af for at holde gang i deres dødbringende forretning.
Knap 2000 mord i år
Antallet af mord stiger. I årets første fire måneder blev 1.948 mennesker myrdet ifølge det guatemalanske politis egne opgørelser.
Det er den narko-relaterede kriminalitet, som skønnes at være i kraftig stigning.
Det skyldes, at der er blevet flere og mindre karteller, der slås om de samme territorier. Og fordi kartellerne er små, har myndighederne svært ved at få ram på dem.
De mange nye karteller er piblet frem, efter at regeringerne i 90erne gik i krig mod de største narkokarteller i Colombia og Mexico i 1990'erne.
Svært at overvåge karteller
Jesper Nielsen, international rådgiver i 3F, sammenligner det med det danske politis forsøg på at fjerne narkoen på Christiania, som fik pusherne til at spredes for alle vinde, så de var meget sværere at overvåge.
”Med flere spillere på banen, øges risikoen for territorialt bestemte kartelkrige. De seneste drab kan meget vel være en konsekvens af dette,” siger han til Ulandssekretariatet.
Det mexicanske narkokartel ”Los Zetas” regnes med at stå bag massakren i den nordlige Petén provins i sidste uge. De ville likvidere en af lederne i et rivaliserende, guatemalansk narkokartel.
Men de fandt ham ikke.
Eksempel til skræk og advarsel
I stedet statuerede de et eksempel til skræk og advarsel for alle ved at nedslagte de fleste af hans ansatte – 27 uskyldige landarbejdere.
Los Zetas blev dannet i 90’erne og den øverste del af organisationens hierarki består af forhenværende officerer fra den mexicanske hær.
I Guatemala forbliver hele 99,75 % af alle forbrydelser uløste, ifølge de officielle statistikker.
To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.