Avisen.dk har afsløret, at der bliver begået alvorlige fejl i store straffesager, fordi politiets anklagere i Særlig Efterforskning Øst i Københavns Politi er for dårligt forberedte på grund af massivt arbejdspres.
Nu forlanger Dansk Folkeparti, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kommer på banen. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod (DF) kalder sagen for ”alvorlig”.
- Det er meget alvorligt, hvis folk ikke får den straf, de burde have haft, fordi anklagerne begår fejl på grund af travlhed, siger Peter Kofod til Avisen.dk.
- Det duer ikke, og det må justitsministeren redegøre for, og jeg vil nu stille spørgsmål til ministeren i retsudvalget, siger han.
Forkerte telefonnumre aflyttes
Jurister i Anklagemyndigheden begår alvorlige fejl, når de skal kontrollere efterforskernes arbejde i komplicerede straffesager, der handler om våben, organiserede tyvebander samt rocker- og banderelateret kriminalitet.
Det fremgår af en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.
Arbejdspladsen har fået et påbud og har indtil den 15. juni til at få rettet op på forholdene.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal redegøre for sagen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det fremgår af tilsynsrapporten, at dårlig forberedelsestid og højt arbejdspres har den konsekvens, at der sker brud på retsplejeloven og fejl i kendelser om telefonaflytning, når de skal fremsætte sagerne i byretten.
Fejl, der i sidste ende må indberettes til Justitsministeriet. Derudover frygter juristerne, at det høje arbejdspres i yderste konsekvens kan føre til, at tiltalte går fri.
- Det er helt afgørende, at sagerne kører efter bogen.
Juristerne oplever at blive overfuset af kolleger i efterforskergruppen, og når de sidder som anklagere i retten, må de også stå model til lidt af hvert.
En anklager oplyser således at være blevet skældt ud af en dommer i 45 minutter på grund af en fejl i et telefonnummer i en kendelse. Vedkommende betegner oplevelsen som en "regulær afklapsning".
Ifølge DFs Peter Kofod er det 'hamrende vigtige straffesager' og afgørende, at anklagerne kan nå at sætte sig ind i sagerne, så kriminelle får den straf, de fortjener.
- Det er helt afgørende, at sagerne kører efter bogen, så disse folk kan blive dømt, siger han.
DF: Bør kigge på antallet af jurister
Efterforskergruppen i Særlig Efterforskning Øst er de seneste tre til fire år blevet opnormeret fra 50 til 160 medarbejdere uden en tilsvarende opnormering af juristgruppen.
Peter Kofod vil have justitsministeren til at undersøge, om der er det antal af jurister, der bør være for at kunne løse opgaverne.
- Jeg vil have ministeren til at redegøre for den her situation, og jeg vil også have ministeren til at forholde sit til, hvad der skal gøres i forhold til antallet af ansatte. Jeg vil dog ikke lægge mig fast på, om der er en ubalance i antallet af jurister og efterforskere, siger Peter Kofod.
Vil du vurdere, at retssikkerheden i fare, når forkerte telefonnumre bliver aflyttet, fordi der bliver begået fejl?
- Jeg synes, det er bekymrende, når der bliver begået sådanne fejl. I de her sager må der ikke være for mange fejl, og hvis det skyldes, folk har for travlt, og byrden af sager er for stor, må vi sørge for, at der er det antal af ansatte, der gør, at de her sager kan køre korrekt, siger Peter Kofod.
Risikerer alvorlige sygdomme
Det dårlige arbejdsmiljø har haft store personlige konsekvenser for de ansatte. Jurister oplyser, at de ofte på jobbet døjer med oppustet mave, og nogle når ikke at spise frokost.
En del har ondt i hovedet og uro i kroppen, når de er på arbejde.
Sagen har givet anledning til selvransagelse, lyder det fra juristernes arbejdsgiver, chefanklager Ida Sørensen.
- Vi tager det ekstremt alvorligt, når vi får sådan et påbud fra Arbejdstilsynet, siger hun.
Den arbejdsrelaterede stress har ført til søvnproblemer blandt medarbejderne, der oplyser, at de må stå op klokken fire om natten for at forberede sig.
Arbejdstilsynet vurderer, at de ansatte på længere sigt risikerer at udvikle angst, depression og hjertekarsygdomme, hvis der ikke bliver gjort noget ved problemet.
Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men ministeren har indtil videre ikke ønsket at stille op til interview.
- Særlig Efterforskning Øst er en enhed under Københavns Politi, der varetager regional efterforskning i politikredsene i region øst.
- Det er typisk tung og kompleks efterforskning, der geografisk foregår i flere politikredse. Enheden efterforsker blandt andet sager, der er relateret til rocker- og bandekriminalitet og våbenkriminalitet.
- Særlig Efterforskning Øst består af en juristgruppe, der er ansat i anklagemyndigheden i efterforskningsenheden, og en efterforskergruppe.
- Juristgruppen består af 9 ansatte samt 2 ansatte, der er udlånt fra andre afdelinger.
- Efterforskergruppen er de seneste tre til fire år blevet opnormeret fra 50 til 160 medarbejdere.
- Juristerne skal lægge den overordnede retning for efterforskningsarbejdet, således at sagerne kan holde i retten og føre til domsfældelse.
- Særlig Efterforskning Øst og Særlig Efterforskning Vest (Vestdanmark) er erstatning for Task Force Indbrud, Task Force Øst og Task Force Vest, der blev nedlagt i 2017.
Kilder: Arbejdstilsynet/Særlig Efterforskning Øst
UDVID