Tillid, frihed og omsorg var nøgleord i en meget utraditionel overenskomst, som skulle omfatte de godt tyve ansatte i Alternativets politiske sekretariat på Christiansborg.
Blandt andet skulle en leder kunne tildele en medarbejder en dag i naturen til genopladning, hvis medarbejdere havde været overbelastet med arbejde i en længere periode.
Men der bliver ingen fuglefløjt og skovture til Alternativets ansatte i overenskomsten, erfarer Avisen.dk.
Efter at have haft Alternativets bud på en overenskomst til gennemsyn, har de tre fagforbund HK, Dansk Journalistforbund og DJØF vendt tommelfingeren nedad til store dele af den.
- Jeg er ærgerlig over, at vi ikke har kunnet lave en alternativ overenskomst. Mit forsøg med at ville lave en overenskomst, der bygger på samtale og opbygning af social kapital er blevet skudt ned af fagforeningerne, siger sekretariatschef og personaleansvarlig i Alternativets sekretariat i Folketinget, Lykke Jensen.
Klassisk overenskomst
Lige nu er HK, Dansk Journalistforbund og DJØF sammen med Alternativet ved at lægge sidste hånd på en ny overenskomst, der ventes at træde i kraft senere på foråret.
- Det bliver en meget klassisk overenskomst, der sikrer nogle kollektive mindsterettigheder, siger Lykke Jensen.
Hun beklager, at fagforbundene ikke har været villige til at eksperimentere og nytænke overenskomsten i Alternativet.
- Men vi skulle starte forfra og være kedelige. Nu er vi så langt med en traditionel overenskomst, at vi kun mangler et afsnit om barsel, og der vil jeg trods alt have lov at være lidt sjov og ligestille kønnene, noterer Lykke Jensen.
Kun et lille bump på vejen
Formand for HK Service Hovedstaden Rene Knudsen bekræfter, at man efter et længere forhandlingsforløb nu er ved at være i mål med en overenskomst for Alternativets politiske sekretariat.
- Vi er meget tæt på at være færdige. Der er kun et lille bump på vejen, siger han.
Rene Knudsen pointerer, at der skal klare regler og rettigheder i en overenskomst for at sikre de ansatte. Men han er ikke enig i, at en klassisk overenskomst er kedelig.
- Det er ikke en en overenskomst, der forhindrer, at man har tillidsbaseret ledelse, fastslår han.
Ind i personalehåndbogen
Det giver Alternativets sekretariatschef ham ret i.
- Derfor bliver store dele af vores første udkast til overenskomst nu skrevet ind i vores personalehåndbog, siger Lykke Jensen.
Sekretariatschef i Alternativet Lykke Jensen havde gerne set en overenskomst baseret på tillid. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Det kan blandt andet være afsnittet om selvomsorg, der kan overføres til personalehåndbogen, sådan at fuglefløjt alligevel bliver en mulighed for Alternativets ansatte.
I afsnittet fremgår det, at både ledelse og medarbejdere har pligt til at sørge for, at den enkelte medarbejder drager omsorg for sig selv. En leder kan for eksempel beslutte, at en medarbejder efter en længere periodes arbejdsbelastning tildeles en dag i naturen til genopladning.
Tillidsrepræsentant for de ansatte i Alternativet Oliver Riel tror også, at det er realistisk, at overenskomsten falder på plads inden folketingsvalget.
- Det har været en lang proces, fordi vi har skulle forhandle en overenskomst helt fra bunden, der også omfatter alle medarbejdergrupper, siger han.
Kun tre partier har overenskomst i dag
Lige nu er der kun tre partier i Folketinget, der har overenskomster for de ansatte. Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten har overenskomster, mens de ansatte hos Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er ansat på individuelle kontrakter.
Hos Radikale har man en hus- og lønaftale.
Uanset om Alternativet får overenskomst eller ej, mener formand for HK Service i Hovedstaden Rene Knudsen, at det er skuffende, at så få partier på Christiansborg tegner overenskomst for de ansatte.
Ifølge fagforeningsformanden er det dobbeltmoral, når blå politikere hylder den danske model i skåltaler men ikke efterlever den i egen baghave.
- Jeg synes jo ikke, at det harmonerer særlig godt, at statsminister Lars Løkke Rasmussen og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen taler om, at den danske model er god, når vi ikke får nogle indikationer på, at de også synes, at modellen skal gælde deres egne partiansatte, siger han.
Spild af arbejdstid
Rene Knudsen understreger, at fagforeningen ikke har haft kontakt til de gamle borgerlige partier i et stykke tid for at foreslå dem at tegne overenskomst.
- Vi har haft den fornemmelse, at det ikke bærer nogle vegne hen og ville være spild af arbejdstid. Vi har spurgt Dansk Folkeparti, fordi partiet på et tidspunkt var meget efter den danske model. men det er mundet ud i, at Dansk Folkeparti har nej til at de vil have en overenskomst, siger han.