’Bornholm, Bornholm, Bornholm – Du' min dejlige ferieø’.
Man skulle tro, at det var en loppetjans at være politibetjent på solskinsøen Bornholm.
Men virkeligheden for øens 50 politiansatte er langt fra den harmoni og trivsel, som den gamle slager taler om.
Hårdt pressede politifolk
I stedet præges hverdagen af konsekvent underbemanding, et rekordhøjt sygefravær og en række tunge politi sager.
Alt sammen i kombination med en aldrende politistyrke og en højsæson, der står for døren.
”Problemet er, at vi ikke er nok til at varetage arbejdsopgaverne. Vi har aldrig nogen sinde været så få, som vi er i øjeblikket. Vi mangler mandskab, og der er et højt pres på dem, der er tilbage,” siger formanden for Bornholms Politiforening, Henrik Wraae Schwarz til Avisen.dk.
Tomme stilinger
Østersøens Perle er normeret til 61 mand i politistyrken. Men på grund af tomme stillinger og langtidssygemeldte kollegaer tæller styrken p.t. 50 mand.
Chefpolitiinspektør på Bornholm, Ole Bolvig Hansen, erkender, at det ikke er klynk fra betjentenes side.
"De er spændt hårdt for – forstået på den måde, at vi er en meget lille politikreds, hvor personaleressourcerne er beskedne," siger han.
Rekord i sygefravær
Der er ifølge Fagbladet Politi flere ting, der presser betjentene på Bornholm.
Dels har man ualmindeligt svært ved at rekruttere nye folk. Unge politibetjente er nemlig ikke vilde for at kickstarte karrieren på øens hårde klippegrund.
Og hvis de endelig er lune på tanken, strander planer, fordi kæresten eller ægtefællen ikke kan finde arbejde på Bornholm.
Derudover har Bornholms Politi dansk rekord i sygefravær blandt politifolk. Her er man gennemsnitligt syg 17 dage om året mod landsgennemsnittet på 10 sygedage om året.
”Hvis du ikke er nok til at varetage arbejdsopgaverne, lægger det pres på dem, der er tilbage. Det sætter sig som stress og træthed og så ryger immunforsvaret – det giver de ekstra sygedage,” siger Henrik Wraae Schwarz.
Sommerens folkemøde og turisme-boom presser
Og sommerens, folkemøde, turisme-boom, dyrskuer med mere gør ikke tingene lettere for Bornholms i forvejen pressede politistyrke.
Man har fået tre ekstra mand hen over sommeren, hvilket lige betyder, at man ”lige kan holde skinnet på næsen”, hvis alle knokler igennem, siger Henrik Wraae Schwarz:
”Men på et tidspunkt holder man ikke til det længere. Vi har også landets højeste gennemsnitsalder (over 50 år mod landsgennemsnittet på 44 år, red.). Kroppen får ikke lettere var natarbejde og treholdsskift. Der går kun fem år, så er halvdelen af vores styrke over 55 år, så der skal ske noget nu.”
"Vi kan ikke befale folk herover"
Hvor langt tid fremover man skal være underbemandede er lige så uklart, som indersiden af en rygeovn.
”Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Jeg kan sige, at vi gør, hvad vi kan. Men vi kan ikke befale folk at komme herover. Vi vil gerne have, at folk kommer her frivilligt,” siger Ole Bolvig Hansen.
”Vi skal op på de her 61 mand for at kunne få luft," siger formanden for Bornholms Politiforening, Henrik Wraae Schwarz.