I 2013 fik Kim Larsen fingrene i klemme i en roterende valse, da han forsøgte at rengøre den med en klud.
To af hans fingre blev rykket af, og han døjer i dag stadigvæk med smerter i hånden.
- Jeg har fantomsmerter i begge fingre hver dag, som man ikke kan gøre noget ved. Og så får jeg ondt i håndled og albue, fordi mit greb ikke er det samme mere, siger 53-årige Kim Larsen til Avisen.dk.
Ulykken skete på Glud & Marstrands fabrik i Odense 4. november 2013 og udløste en bøde på 310.000 kroner til virksomheden, der producerer emballage til især fødevarer.
Det er den suverænt største enkelt-bøde til en dansk virksomhed de seneste fire år. Det viser en aktindsigt i bødeforlæg til virksomheder for brud på arbejdsmiljøloven, som Avisen.dk har foretaget.
I de fire år har Glud & Mastrand fået fem bøder på ialt 610.000 kroner, heriblandt altså den største enkeltbøde på 310.000 kroner. Kun Copenhagen Metro Team har betalt mere i bødestraf de seneste fire år, nemlig 2,2 millioner kroner.
3F: Ingen hjælp fra virksomheden
I fagforeningen 3F Odense Industri mener man, at Kim Larsen ikke blev ordentligt behandlet af sin arbejdsgiver.
Kim Larsen blev afskediget ni måneder efter ulykken. Han var lige ved at miste sin erstatning for tabt erhvervsevne og årsløn, efter at en kommentar fra virksomheden fik forsikringsselskabet til at anke afgørelsen i sagen om erstatning.
Det fortæller faglig sekretær i 3F Odense Industri, Søren Hansen, som har kørt sagen.
- Selvom der sker en alvorlig ulykke, som Arbejdstilsynet finder meget kritisabel, og som udløser både strakspåbud og en kæmpe bøde, er der ikke den store hjælp at hente fra virksomheden, og det gør mig vred, siger Søren Hansen til Avisen.dk.
Glud & Marstrand A/S har ikke ønsket at kommentere sagen over for Avisen.dk, men gør i en mail opmærksom på, at man har indgået et økonomisk forlig med 3F og den pågældende medarbejder.
Valse-ulykker må ikke ske
Ulykker i industrien sker ofte på grund af klemnings-fare ved maskiner og anlæg, og her er valser en velkendt risiko.
En valse består typisk af to cylindre, der drejer rundt mod hinanden, så man kan presse ting igennem. De valser, som medarbejderen rengjorde med hånden, sad på en maskine, der kun var halvandet år gammel.
Virksomheden havde ikke fået fastlagt en korrekt procedure for rengøring af maskinen. Derfor kravlede Kim Larsen selv op på maskinen med en klud, mens en kollega tændte for den, står der i Arbejdstilsynets rapporter, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

På billedet ses den valse, som Kim Larsen mistede to fingre i. Foto fra Arbejdstilsynets sagsrapport.
Glud & Marstrand fik tre strakspåbud og krav om at sikre en forsvarlig rengøringsprocedure, at instruere medarbejderne i den og iværksætte den nødvendige psykiske førstehjælp efter en traumatisk hændelse.
Bare få måneder tidligere mistede en medarbejder i en anden afdeling en del af sin ene finger under vedligeholdelse af en anden maskine.
Søren Hansen fortæller, at valse-ulykker er usædvanlige. Han mener, at den store bøde også er et udtryk for, at Arbejdstilsynet slår hårdt ned på fare for at få fingre i klemme, fordi det er ulykker, der er så ligetil at undgå.
- Det skal simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Det, at valsen kan dreje rundt, mens han er derinde, gør det farligt. Der skal enten være være en fysisk beskyttelse, en afskærmning eller et automatisk stop, for man må slet ikke komme i nærheden af valser, der kører, siger han.
Koldt og kynisk
Kim Larsen har i dag en méngrad på 20 procent og har fået tilkendt en erstatning efter sin ulykke. I dag arbejder han i en anden virksomhed til en lavere løn. Han blev nemlig fyret i 2014 sammen med 32 andre ansatte, efter at han i nogle måneder havde været i skånejob hos Glud & Marstrand.
- Jeg spurgte min chef, om man ikke havde et socialt ansvar, efter at jeg var kommet til skade, men det var de sgu ligeglade med. Det var koldt og kynisk, og forløbet efter jeg kom til skade, var næsten værre end selve ulykken, siger Kim Larsen.
3F har vundet en fagretslig sag, der anerkender hans handicap fra ulykken som årsag til afskedigelsen. Efter ulykken kunne Kim Larsen nemlig kun køre truck og ikke længere bruge de obligatoriske handsker på arbejde.
Lige ved at miste erstatning
Men da afgørelsen på hoved-erstatningssagen om tabt erhvervsevne og lønnedgang endelig kommer fra Arbejdsskadestyrelsen i 2015, skriver Glud & Marstrand en kommentar til forsikringsselskabet.
De afviser, at fyringen var et resultat af Kim Larsens handicap og fortæller, at den udelukkende drejede sig om en nedskæring i produktionen, der ramte en stor del af de i alt 170 medarbejdere i afdelingen.
- Kim Larsen ville stadigvæk havde været ansat, hvis der ikke havde været nedskæringer, skriver den lokale projektmanager i en mail til forsikringsselskabet, som Avisen.dk har set.
De nye oplysninger fik forsikringsselskabet til at anke erstatningssagen.
Kim Larsen selv husker det som en meget svær tid.
- Jeg frygtede at miste min erstatning og vidste slet ikke, hvor jeg stod. Jeg følte mig meget magtesløs, siger han.
Og selvom Kim Larsen vandt sagen i Ankestyrelsen, mener Søren Hansen, at det er meget alvorligt.
- Når folk kommer ud for en så alvorlig arbejdsulykke, og når det endda er klart, at virksomheden har et ansvar for den, så forventer vi, at man støtter den pågældende person. Det gælder både i erstatningssagen og i forhold til at prøve at fastholde vedkommende i beskæftigelse. De to ting er vigtige, og de to ting har vi ikke set fra den pågældende virksomhed, siger Søren Hansen.
Glud & Marstrand har som nævnt ikke ønsket at kommentere sagen over for Avisen.dk.
Bøden til arbejdsgiveren fastsættes efter:
- Hvor alvorlig overtrædelsen er
- Antal ansatte i virksomheden
Herunder ses den normale variation i bødetakster:
0 - 9 ansatte: 20.000 kr. – 110.000 kr.
10 - 34 ansatte: 20.000 kr. – 165.000 kr.
35 – 99 ansatte: 20.000 kr. – 192.500 kr.
100 eller flere ansatte: 20.000 kr. – 220.000 kr.
Note:
Først fastsættes en grundbøde på enten 20.000 eller 40.000 kroner afhængigt af, hvor alvorlig overtrædelsen er. En række forhold kan herefter øge bødens samlede størrelse, ved at der lægges et ekstra beløb oveni pr. skærpende og særligt skærpende omstændighed.
Kilde: Arbejdstilsynet