Uber udnytter folks uvidenhed og misbruger deres tillid, når koncernen opfordrer folk i Danmark til at køre for sig. Det er bondefangeri, som især syrere, afghanere og andre nydanskere er nemme ofre for.
Sådan kan man sammenfatte den kritik, som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kommer med. De to partier er for tiden i gang med at forhandle en ny taxi-lov med transportminister Hans Christian Schmidt (V).
Transportordførerne er vrede, fordi Uber ufortrødent fortsætter med at lokke nye chauffører til i Storkøbenhavn. Det på trods af at der 8. juli faldt domme mod seks Uber-chauffører.
- Når Ubers kørsel er dømt ulovlig, så skriger det til himlen, at Uber opfordrer folk til at arbejde for sig. Det er dybt problematisk og bondefangeri, siger Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn, til Avisen.dk.
I Dansk Folkeparti er transportordfører Kim Christiansen også vred på Uber.
- Uber burde have indstillet sin forretning lige efter dommene. Det er bondefangeri, når virksomheden fortsætter. Uber burde afvente den kommende taxi-lovgivning og så derfra tage stilling til, om Uber skal fortsætte i Danmark, siger han til Avisen.dk.
Ikke et ord om bøde-fare
Uber hverver til stadighed chauffører - såkaldte partnere - til at køre i hovedstaden. Men virksomheden fortæller ikke på sin hjemmeside noget om, hvad der kan ske, hvis man som Uber-chauffør bliver stoppet af politiet:
- Chauffører risikerer en bøde på 2.000 til 6.000 kroner.
- Bliver chaufføren taget igen, risikerer han, at bilen bliver konfiskeret.
- Flygtninge, som kører for Uber, risikerer, at blive straffet med, at en eventuel anmodning om statsborgerskab bliver udskudt i tre år.
Fra Ubers hjemmeside
Uber hverver til stadighed chauffører - såkaldte partnere. Men de får ikke noget at vide om, at de ved at køre for Uber risikerer straf. (Foto: Uddrag fra Ubers dansk-sprogede hjemmeside)
Nemme ofre
Især nydanskere og udlændinge er nemme ofre, når Uber forsøger at hverve nye chauffører. Det vurderer Rasmus Prehn.
- Det er meget usympatisk, når Uber rekrutterer mennesker, som ikke har en fair chance og ordentlig mulighed for at sætte sig ind i, hvad der er lovligt. Mange udlændinge vil uden tvivl tro, at her kommer et stort, officielt og globalt firma, og så er forholdene sikkert i orden, siger Rasmus Prehn og fortsætter:
- Min anbefaling til alle – både danskere og udlændinge – er, at de lader være med at køre for Uber, så længe virksomheden ikke overholder reglerne.
LA: Ikke noget galt med Uber
Hos Liberal Alliance har transportordfører Villum Christensen et helt andet syn på Uber.
- Bondefangeri er ikke et ord, som indgår i min ordbog, når jeg taler om Uber, siger Villum Christensen til Avisen.dk.
Han ser ikke noget galt i, at Uber kører videre og hverver nye chauffører.
- Jeg er ret afslappet over for, at Uber kører videre efter dommene i juli. For dommene er anket, og dermed er der ikke nogen endelig retstilstand. Så fred være med at Uber rekrutterer nye chauffører, siger Villum Christensen, og fortsætter:
- Hvis den endelige dom går Uber imod, så er det ikke Uber, vi skal lave om. Men loven. Vi skal se at komme med på den teknologiske udvikling, som Uber er udtryk for.
For tiden arbejder transportminister og ordførerne på at få strikket en ny taxi-lovgivning sammen. Her vil Liberal Alliance gerne give Uber mulighed for at køre stort set uændret videre, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ikke vil acceptere Uber i sin nuværende form.
Uber: Vi støtter vores chauffører
Avisen.dk har bedt Uber om at svare på, hvorfor virksomheden ikke informerer chaufførerne om, at de risikerer straf, hvis de bliver stoppet af politiet. Og Avisen.dk har også bedt om et svar på kritikken af bondefangeri.
Hertil svarer Uber skriftligt:
"Imens vi står ved, at vi mener, at UberPOP opererer inden for rammerne af dansk lovgivning, har vi også ytret, at der er et indtrængende behov for en ny og mere klar regulering af delekørsel."
"Afgørelsen fra den 8. juli var imod individuelle chauffører og er blevet anket. Vi fortsætter med at støtte chauffører, så meget vi kan, mens vi sikrer, at så mange som muligt i Danmark, får adgang til denne tiltagende måde at komme sikkert og pålideligt gennem byen til en fair pris."
Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti giver ikke noget for Ubers holdning.
- Det siger noget om Ubers moral eller rettere sagt mangel på samme, at man ufortrødent har fortsat sin virksomhed efter dommene i Københavns Byret. Uber er åbenbart fløjtende ligeglade med landets lovgivning, siger Kim Christiansen.