Langt de fleste virksomhedspraktikanter må sige farvel og ikke på gensyn, når deres praktikophold slutter. For blot 24 procent af praktikanter ender med at få et job ud af forløbet.
Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR.
Artiklen fortsætter efter grafikken
Mange kommer ikke i beskæftigelse umiddelbart efter endt aktiveringsforløb
Det er især supermarkederne, der har mange virksomhedspraktikanter, viser opgørelsen.
Formanden for HK Handel MidtVest, Susanne Sommerlund, mener, at den store andel, der ikke var i beskæftigelse efter endt praktik, kan være et tegn på, at virksomheder udnytter ordningen til at få billig arbejdskraft.
- Man skal kigge mere på, hvor det giver mening at sende dem hen. Når jeg taler med ledige i virksomhedspraktik, siger de tit, at der ikke er mulighed for efterfølgende ansættelse. Der skal være en mulighed for at få et job. Ellers er det bare gratis arbejdskraft, siger Susanne Sommerlund til Avisen.dk.
- Jeg synes, at hvis man siger ja til at have virksomhedspraktikanter, skal man også kunne sige, at man har eller forventer at få ledige pladser. Jeg ved godt, ikke alle er egnede eller har flair for at arbejde i en butik, men man kan ikke bilde mig ind, at det er tilfældet for så mange, som man ser nogle steder, siger Susanne Sommerlund.
Avisen.dk har beskrevet en ny undersøgelse, der advarer mod, at virksomhedspraktik nemt bliver til meningsløse aktiveringsmøller.
Dansk Supermarked: 'En grov forsimpling'
At virksomhedspraktikanterne skulle være billig arbejdskraft, afviser man hos Dansk Supermarked. Det fortæller Christian Flø, der er HR-chef i Bilka og ansvarlig for mangfoldighed i Dansk Supermarked.
- Vi synes, det er en grov forsimpling, for man kan ikke putte alle ned i den samme hat og sige, alle er ens. Vi er nødt til at tage hensyn til den enkelte. Alle praktikanter kommer ud via kommunerne. De skal tættere på arbejdsmarkedet, men det er ikke altid for at komme direkte i job. For en stor del handler det om at få afklaret, om de overhovedet er klar til arbejdsmarkedet. Når politikerne og kommunerne gerne vil have os til at gøre det, hjælper vi også gerne, siger Christian Flø til Avisen.dk.
- Hvis man fik en til at sætte sig ned og regne på det, var det en underskudsforretning. Vi kan sagtens få butikkerne til at løbe rundt uden. Ud fra en økonomisk betragtning koster det både med optræning, tøj, opfølgning, og de er ikke altid de mest effektive, siger Christian Flø.
Han peger i stedet på, at det giver værdi for samfundet, og at man blandt virksomhedens andre ansatte er stolte af, at man har dedikeret sig til at hjælpe.
Arbejde er ikke altid målet
Af dem, der afsluttede virksomhedspraktik eller løntilskud hos Dansk Supermarked i andet kvartal 2016 var 1.342 ud af 1.698 ikke i beskæftigelse i tredje kvartal. Det svarer til lige omkring fire ud af fem.
Ifølge Christian Flø er det ikke altid målet, at en virksomhedspraktik skal munde ud i en fastansættelse. Mange arbejder få timer om ugen, og både for dem og kommunen handler det mere om, at tage det første skridt mod at komme tilbage på arbejdsmarkedet.
- Det gør en forskel for samfundet og den enkelte borger, at de kommer tættere på arbejdsmarkedet. Det er borgere med ADHD, autisme, angstdiagnoser, depression og flygtninge, der ellers ville gå derhjemme. Vores branche fylder meget, da det er nogle simple og velegnede opgaver til folk, der måske ikke er hundrede procent velfungerende på en arbejdsplads. De opgaver kan vi tilrettelægge, så der tages hensyn. Hos os kan de gøre tingene i deres eget tempo og med ganske få timer om ugen, siger Christian Flø.
Kig på lovgivningen
Susanne Sønderlund fra HK Handel anerkender, at virksomhedspraktik er et godt redskab - hvis bare man bruger det efter hensigten. Her nytter det ikke, at ledige sendes i virksomhedspraktik i de samme brancher igen og igen.
- Det kan være et rigtigt godt redskab. Det handler om at opkvalificere de ledige, der kommer ud. Hvis man allerede har været i Bilka, skal man ikke have en praktik i Føtex - for så ved du allerede, hvordan det er at være i en butik, siger Susanne Sommerlund.
Avisen.dk beskrev lørdag et nyt forskningsprojekt fra Væksthuset, der viste, at virksomhedspraktik ikke gavner, hvis der ikke er udsigt til et job.
- Det er tydeligt, at praktikker uden formål, virker modsat på borgerne. Det er demotiverende og giver ikke mening for den enkelte, og det er dyrt for samfundet, sagde Charlotte Hansen, forskningschef i Væksthuset og en af forskerne bag undersøgelsen.