I skal gøre noget. Nu!
Beskeden er helt klar og kommer fra en tidligere kollega, Marianne Stein Hejlesen.
I en kronik i Jyllands-Posten mandag kritiserer hun i skarpe vendinger landets socialrådgivere for ukritisk bare at gøre det, chefen og loven siger, de skal gøre. Uanset konsekvensen for borgeren.
”Efter min vurdering agerer socialrådgiverne som små marionetdukker, efter hvad de ledelsesmæssige retningslinjer dikterer.”
”Socialrådgiverne tilsidesætter lovgivningen og fralægger sig ansvaret for at skubbe vore medmennesker ud over kanten,” skriver hun i kronikken.
Kom på banen!
38-årige Marianne Stein Hejlesen fra Vodskov i Nordjylland var socialrådgiver i Aalborg Kommune, indtil hun i 2013 selv blev syg og ”en sag, som hurtigst muligt skulle arkiveres”. I dag er hun privatrådgiver for syge og ledige.
Hun siger til Avisen.dk, at hun er træt af, at socialrådgivere og Dansk Socialrådgiverforening kun skyder skylden på politikere og lovgivning, når de føler sig stressede og pressede til at handle hårdt over for borgere.
Hun mener, at Dansk Socialrådgiverforening også skal kigge indad og tage ansvar for deres egne handlinger ude på jobcentrene. Udfordre ledelsens beslutninger og retningslinjer.
- Man kan sige, at det her er imod mine værdier, og så må man gøre op med mig selv, om det er noget, man vil sætte sit navn på. Kan jeg stå inde for det her? siger Marianne Stein Hejlesen.
Men hvad skal de så helt konkret gøre, når de sidder med en sag?
- Socialrådgiverne skal være bevidste om, at det er okay at gå sammen i flok ude på arbejdspladsen og med Dansk Socialrådgiverforening i ryggen for at sige noget og stille spørgsmålstegn til chefen. Ellers må de sige op. Det er situationen sat på spidsen. Men de gør bare som ledelsen siger, og det er her, jeg mener, at de er marionetdukker, siger Marianne Stein Hejlesen.
Tror du slet ikke, de siger fra i dag?
- Det kan lyde som om, at jeg skærer alle over en kam, men jeg har gjort mine erfaringer. Jeg har selv været socialrådgiver, godt nok i en børne- og familieafdeling, men jeg vil mene, at arbejdsgangen er ens. Jeg har selv været igennem systemet som syg, og nu rådgiver jeg andre syge, der skal igennem systemet. Her har jeg ikke oplevet det.
Et andet indspark
Marianne Stein Hejlesen er klar over, at socialrådgivere ikke uddanner sig til ”at gå ud og piske de syge”. Men de er endt med at gå på kompromis med det, de er uddannet til, mener hun. De ledige og syge, hun rådgiver, har i hvert fald mistet tilliden til deres sagsbehandlere.
Og hvad vil Dansk Socialrådgiverforening gøre ved det? Hvad er forslagene til ledere og kommuner? Hvordan skal medlemmerne beskyttes, når de bliver presset til at begå lovbrud? Hvordan kan man bruge ytringsfriheden i stedet for at gå til pressen anonymt? spørger Marianne Stein Hejlesen.
- Jeg kunne godt tænke mig et andet indspark end ’politikerne laver tåbelige love’.
I sidste ende kan det gå hen og blive ultimativt for den enkelte socialrådgiver, siger hun:
- Socialrådgiverne siger, åh ha, vores arbejde er så hårdt, vi stresser, og nu er der 30.000 siders lovgivning at forholde sig til. Men de har et valg. Og ja, det kan ende med, at du siger op, når du står stejlt over for ledelsen, og de ikke vil imødekomme dig. Men har du prøvet nok, eller løber du bare hurtigt i dit hamsterhjul?
Avisen.dk har været i kontakt med formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, men hun havde ikke mulighed for at kommentere sagen mandag.