Pædagogernes og psykologernes pensionskasser står på hver sin side, når det kommer til den amerikanske supermarkedgigant Walmart.
Walmart har åbenlyst forsøgt at skræmme amerikanske fagforeningsfolk, og er endda gået så langt som at lukke butikker, hvor medarbejderne har organiseret sig.
Det har nu fået MP Pension, der er pensionskasse for magistre og psykologer, til at sælge sin aktiepost på mellem 33 og 37 mio. kr. i Walmart.
Men andre danske pensionskasser har fortsat investeret store millionbeløb i Walmart-aktier. Det viser en gennemgang af pensionskassernes aktiebeholdning, Avisen.dk har foretaget.
Flere af pensionskasserne har rod i fagforeninger og derfor fokus på rettigheder for de ansatte. I top i den kategori er Pædagogernes Pension med en investering på 29 mio. kr.
Artiklen fortsætter under grafikken
Så mange penge har danske pensionkasser stående i Walmart
Ingen fremdrift
Direktør i MP Pension, Jens Munch Holst, beggrunder beslutningen om et salg med, at dialogen om rettigheder for de ansatte i Walmart havde nået et dødvande.
- Vi går i dialog med selskaberne gennem en ekstern samarbejdspartner, der hedder Hermes EOS. Vi har gjort vores for at påvirke dem, og for at være engageret i ejerskabet. Men det er et passende tidspunkt at stoppe, når vores partner siger, at der ikke længere er dialog, og der ikke er udsigt til fremdrift, siger Jens Munch Holst.
Det har især været Walmarts modstand mod organisering blandt de ansatte, MP Pension har forsøgt at ændre på.
- For mig er foreningsfrihed og retten til at organisere sig vigtige. Foreningsfriheden fungerer måske ikke helt ligeså godt i USA, og det er trods alt der, Walmart er størst, fortæller Jens Munch Holst.
Uacceptable forhold
Pædagogernes Pension har 29 millioner kroner stående i Walmart. Her kalder udviklingsdirektør Jan Kæraa Rasmussen Walmarts holdning til fagforeninger i USA 'uacceptable'.
Men han understreger også, at virksomheden har gjort store fremskridt på det globale marked, hvor Walmart i blandt andet Chile og Quebec i Canada har tegnet overenskomster.
- Vores håb og strategi er, at den lidt mere pragmatiske politik, hvor de opdager, at man godt kan drive forretning samtidig med, at medarbejderne organiserer sig, vil præge deres uacceptable syn i USA, siger Jan Kæraa Rasmussen.
'Et mudret farvand'
Selvom man hos MP Pension har oplevet, at dialogen er gået i stå, deler Jan Kæraa Rasmussen ikke den opfattelse. Han erkender, at situationen er vanskelig, men fortæller, at det er vigtigt at forsøge at præge Walmart.
- Det er et mudret farvand. Jeg synes, det er lidt tidligt at trække sig ud af Walmart, for så mindsker man den interne kritik blandt investorerne, siger Jan Kæraa Rasmussen.
Men Walmart har ikke ubegrænset tid på at få styr på holdningerne i USA, mener Pædagogernes Pension.
- Hvis vi når derhen, hvor vi ikke ser en udsigt til bevægelse, gør vi noget. Vores tidshorisont er ikke ubegrænset. Jeg tror bare, at nogen af dem, der trækker sig ud, måske gør deres egen sag en bjørnetjeneste. For ledelsen i USA, der står så skarpt overfor fagforeninger, vil få mindre modstand internt, siger Jan Kæraa Rasmussen.
Fokus på sagen
P+, der er et fællesskab af Juristernes- og Økonomernes Pensionskasse, JØP, og Ingeniørernes Pensionskasse, DIP, har tilsammen lige under 20 millioner stående i Walmart.
ESG-ansvarlig Kirstine Lund Christiansen fra JØP skriver i en mail, at man er opmærksom på Walmarts problemer. Ligesom MP Pension har man brugt Hermes EOS til at indgå i dialog med amerikanerne om de ansattes vilkår.
"Hermes har oplyst JØP, at der ikke er fremdrift i dialogen med Walmart om arbejdstagerrettigheder. På den baggrund vil vi vurdere vores videre investering i Walmart," skriver hun.
MP Pension vil ikke pege fingre
MP Pension er altså indtil videre de eneste, der har valgt at trække stikket på aktie-ægteskabet med Walmart. Men om resten bør følge trop, vil man ikke stille sig til dommer over.
- Det vil jeg ikke tage stilling til. De har vel deres retningslinjer. For mig at se er det her ikke en politisk beslutning. De skal bare opføre sig ordentligt. Hvis andre pensionkasser har samme retningslinjer som vores, må de jo fortolke dem, siger Jens Munch Holst.