APRILSNAR: Artiklen her er aprilsnar.
Københavns Kommune har besluttet, at ledige omfattet af 225-timersreglen udover almindeligt arbejde nu også kan optjene timer ved at udføre gode gerninger. På den måde kan de optjene timer og undgå at blive trukket i kontanthjælpen.
En tydeligt stolt Anna Mee Allerslev (R), der er borgmester for beskæftigelse og integration i Københavns Kommune, præsenterer initiativet "Gode gerninger betaler sig":
- Vi har siden oktober set flere borgere, der ikke har været i stand til at finde de nødvendige timer, selvom de har vist den rette ånd. Derfor har vi siden december arbejdet på, hvordan man på anden vis kunne optjene de 225 timer. "Gode gerninger betaler sig" mener vi er et forsøg, der både vil gavne ledige og lokalsamfundet som helhed, siger hun til Avisen.dk.
Reglerne træder i kraft allerede i dag lørdag den 1. april.
Eksempler på gode gerninger kan være at hjælpe sin nabo med at passe børn, følge gamle damer over vejen, holde døren for fremmede eller lade folk med få varer komme foran i køen i Netto. Da de arbejdsløse har god tid i hverdagen, kan de jo lige så godt lade andre komme foran i køen i supermarkedet, lyder et af argumenterne blandt andet.
Anna Mee Allerslev håber, forsøget vil få flere ledige op på de nødvendige 225 timers arbejde om året, samtidig med at København vil blive et mere venligt sted, hvor indbyggerne ikke skal lede længe efter en hjælpende hånd i nødens stund.
I Københavns Kommune er 3.487 borgere ifølge de seneste tal omfattet af 225-timersreglen og bliver derfor skåret mellem 500 og 1.000 kroner om måneden, hvis de ikke opfylder kravet om 225 timers ordinært arbejde om året.
Venlighedsskemaer
For at holde styr på regnskabet vil Københavns Kommune fra i dag uddele Venlighedsskemaer til ledige, som skal underskrives af dem, som man udfører den gode gerning for.
Så hvis man følger en gammel dame over vejen, skal hun altså underskrive skemaet for at bekræfte, at den gode gerning har fundet sted. Hun skal også angive hvor lang tid den gode gerning tog, samt afgive sine kontaktoplysninger.
Skemaerne skal den sidste fredag i måneden indleveres på det lokale jobcenter, hvorefter kommunen vil gennemføre stikprøver for at forhindre snyd. Tid brugt på godkendte gode gerninger vil derefter blive modregnet de 225 timer.
Du kan se den foreløbige liste over godkendte gerninger her: Ny liste: Disse gode gerninger kan redde kontanthjælpen
- I øjeblikket er blot en håndfuld gode gerninger godkendt i forhold til de 225 timer. Hvis forsøget bliver en succes, regner vi dog med at udbygge listen, der løbende bliver revideret af en arbejdsgruppe i Beskæftigelsesforvaltningen, siger Anna Mee Allerslev og løfter sløret for, at gode gerninger på sociale medier muligvis snart vil komme på listen.
I første omgang vil følgende blive godkendt som "Gode gerninger". København Kommune har valgt at tage udgangspunkt i, hvad der klassisk set bliver set som en god gerning, men vil ikke afvise senere at opdatere listen.
- Følg ældre over vejen (+65 år)
- Hold døren for fremmede
- Hent katte ned fra træer (kun i over to meters højde)
- Hjælp turister med at finde vej (sponsoreret i samarbejde med VisitCopenhagen)
- Lad folk komme foran i køen i supermarkedet (gælder udelukkende hvis du selv har mere end 10 varer)
- Hjælp personer med at flytte (uden betaling i naturalier i form af pizza eller øl)
- Hjælp en kvinde med barnevogn ud/ind af S-tog eller Metro
- Saml cigaretskoder på gaden (skal afleveres med Venlighedsskemaet på det lokale jobcenter. Ét cigaretskod tæller for 30 sekunders god gerning)
- Fjern tyggegummi under borde (skal afleveres med Venlighedsskemaet på det lokale jobcenter. Ét tygget tyggegummi tæller for 30 sekunders god gerning)
UDVID
Et venligt bybillede
Københavns nye initiativ er en erkendelse af, at det kan være svært at finde småjob på helt ned til fem timer om ugen for kontanthjælpsmodtagere, der er omfattet af reglen.
Gode gerninger kan man til gengæld udføre hele ugen, og der er muligheder overalt.
225-timersreglen blev indført under megen kritik i efteråret 2016 med formålet at sikre, at kontanthjælpsmodtagere stadig havde en tilknytning til arbejdsmarkedet.
I Københavns Kommune mener man dog, at det er lige så vigtigt, at man stadig er en del af lokalsamfundet.
- Når man leder efter den næste gode gerning, kan man jo bare gå en tur i den friske luft og kigge sig omkring. Så ser du måske en, der har brug for hjælp til at bære indkøbsposerne eller ikke kan finde vej. På den måde får vi et mere venligt og livligt bybillede i kommunen, siger Anna Mee Allerslev til Avisen.dk.
Borgmesteren for integration og beskæftigelse meddeler Avisen.dk, at forsøget vil vare 2017 ud, hvorefter resultaterne skal vurderes.
Større kommuner som Aarhus, Aalborg, Odense og Kolding følger med interesse forsøget.

Prototype på Venlighedsskemaet der skal dokumentere gode gerninger og forhindre snyd.