Opdateret med kommentar fra Ryanair
---- ---- ---- ----
Hvis du er læge i Danmark, er der stor sandsynlighed for, at dine pensionspenge går til at finansiere aktier i det kontroversielle irske flyselskab Ryanair.
For Lægernes Pensionselskab har aktier for næsten 60 millioner kroner i selskabet.
Ryanair har flere gange mødt kritik fra fagbevægelsen for deres løn- og ansættelsesvilkår. Blandt andet vil de ikke tegne overenskomster for deres ansatte.
Lægernes Pension er obligatorisk for alle læger, der er omfattet af en overenskomst. Det vil sige, at medlemmer af Lægeforeningen har deres pension stående i Lægernes Pension.
Også Juristernes- og Økonomernes Pensionskasse, JØP, og Ingeniørernes Pension, DIP, har flere millioner stående i Ryanair. Det viser en gennemgang af pensionskassernes aktiebeholdning, Avisen.dk har foretaget.
Artiklen fortsætter under grafikken
Danske pensionsselskaber med penge i RyanAir
Aktivt ejerskab
Lægernes Pension erkender, at der er udfordringer ved den måde, Ryanair agerer over for de ansatte. Det skriver administrerende direktør, Chresten Dengsøe, i en mail til Avisen.dk. Han oplyser, at man aktivt bruger ejerskabet og forsøger at præge selskabet.
- Vi er opmærksomme på problematikken og har løbende været i dialog med Ryanair om at overholde ILO (den internationale arbejdsorganisation under FN, red.) konventioner for arbejdstagerrettigheder, skriver Chresten Dengsøe.
Han fortæller desuden, at man altid bruger sine investeringer til at indgå i dialog og præge selskabet.
- Aktivt ejerskab er en del af pensionskassens investeringspolitik, og vi ønsker udelukkende at investere i selskaber, der overholder internationale konventioner. Som investor har vi mulighed for at påvirke selskaberne. At sælge aktierne er den sidste udvej, når muligheden for at påvirke er udtømt. Det mener vi ikke, at den er, skriver Chresten Dengsøe.
Nogenlunde samme svar giver Kirstine Lund Christiansen, der er ESG-ansvarlig hos JØP. Hun skriver i en mail til Avisen.dk, at de har øje på Ryanairs problemer og løbende vurderer investeringen.
Interne strømninger
Hos Flyvebranchens Personale Union ser man ikke med milde øjne på lavprisselskabet. FPU repræsenterer kabinepersonalet i Københavns Lufthavn. Arbejdsretten gav i 2015 FPU lov til at indgå i konflikt til fordel for de ansatte i Ryanairs overenskomstskrav.
- En lang stribe af sager fra hele EU - inklusiv Danmark - har vist, at Ryanair i stor stil benytter sig af kreative ansættelsesvilkår, der gør, at de ansatte ikke har basale rettigheder - såsom adgang til lokale vilkår og løn under sygdom, skriver næstformand Anders Mark Jensen i en mail til Avisen.dk.
Hos FPU oplever man, at de ansatte i langt højere grad end før er begyndt at stille krav til ledelsen i Ryanair.
- Lige nu foregår der et oprør i selskabet, hvor de ansatte siger fra over for ledelsens metoder. De ønsker for eksempel at kunne blive repræsenteret af en fagforening i forbindelse med forhandlinger. Det er vigtigt, at vi støtter de ansatte i denne vigtige principielle indsats, skriver han.
Vil gerne høre mere om dialogen
At investorerne fra pensionskasserne kan indgå i dialog med RyanAir glæder Anders Mark Jensen sig over. For det har været svært for andre at få den dialog.
- Det er interessant, at lægernes pensionskasse er i dialog med Ryanair om arbejdsvilkår og overholdelse af ILO-konventioner. Det vil vi meget gerne høre mere om. Som sagt ønsker en stor skare af selskabets ansatte og fagforeninger netop en dialog med Ryanair. Men Ryanairs ledelse nægter at indgå i denne dialog, skriver Anders Mark Jensen.
Ryanair afviser kritikken fra FPU om, at de ansatte ikke har adgang til "basale rettigheder" samt, at foregår "et oprør i selskabet" blandt de ansatte.
"Dette er usandt. Ryanair overholder fuldt ud EU-arbejdsloven, og alle Ryanair-medarbejdere har gode vilkår og betingelser, herunder høj løn - op til 1,35 mio. kr. om året for piloter og op til 300.000 kr. om året for kabinepersonale - brancheførende vagtplaner, hurtig forfremmelse, betalte sygedage og umatchet jobsikkerhed," skriver Chris Lundshøj, salg- og marketingansvarlig for Ryanair i Norden, i en mail til Avisen.dk
Flere danske pensionskasser har også penge i den amerikanske supermarkedsgigant Walmart, der ligeledes har været i strid med fagforeninger.