- Jeg tænkte 'what the fuck'. Er I vanvittige? Det her er jo ikke mig, så hvem taler I om? Der gik noget tid, inden det gik op for mig, hvad der egentlig skete.
Det var 59-årige Jette Sands reaktion på den afgørelse, hun modtog fra Københavns Kommune, efter hun havde været til samtale på Jobcenteret på Lærkevej i slutningen af september. En afgørelse, der fastlog, at hun på trods af en kronisk kræftsygdom skal på et tre-årigt ressourceforløb.
Men afgørelsen var fyldt med fejl, og Jette Sand er overbevist om, at store dele af afgørelsen omhandler en anden borger end hende.
Forkerte oplysninger
Selv om hun er uddannet molekylær biolog, skriver kommunen i afgørelsen, at der lægges 'særligt vægt på, at du igennem et helt arbejdsliv har udført ufaglært fysisk belastende arbejde'. Desuden omtaler den hendes hjerteproblemer og misbrugsbehandling - lidelser Jette Sand ikke lider af.
- Jeg ved jo ikke, hvad der handler om mig, og hvad der handler om en anden, påpeger hun.
Hun har siden slutningen af 2013 været på sygedagpenge, men da de står til at udløbe, vil kommunen sende hende på et tre-årigt ressourceforløb, der skal afklare, om hun kan arbejde eller skal have en førtidspension.
Hun lider af en speciel form for knoglemarvskræft, der gør, at hun producerer for mange blodceller fra knoglemarven.
En sygdom hun modtager kemoterapi, anden medicin og ambulante behandlinger for. Uden behandling har hun cirka 18 måneder tilbage at leve i.
Københavns Kommune skriver, at Jette Sand har været igennem hjerterehabilitering og misbrugsbehandling. Begge ting er forkerte.
Derfor mener Jette Sand heller ikke, at det giver meget mening at sende hende på et ressourceforløb, når hun er kronisk syg og snart runder de 60 år.
Hun har derfor tænkt sig at klage over afgørelsen.
- Er der en ydelse, hvor man kan få fred, vil jeg gerne have den. Jeg er ligeglad med, hvad det hedder. Jeg har brug for ro og stabilitet i mit liv, siger hun.
'Vores liv er i deres hænder'
Afgørelsen fra Københavns Kommune gør også Jette Sand forvirret over, hvad hendes fremtid bringer.
For der står rigtigt nok, at hun får tilkendt tre års ressourceforløb. Men i det fejlbehæftede afsnit står der også, at hun skal 9-12 måneder i virksomhedspraktik. Og det går hende på, at der kan ske sådan en fejl.
- De sidder bogstaveligt talt med vores liv i deres hænder. Det mindste, man kan forlange, er, at de gør et ordentligt arbejde. Jeg ville aldrig selv aflevere noget, jeg ikke var sikker på, var hundrede procent korrekt.
Men der er nok bare sket en fejl. De er jo også mennesker - er det ikke okay?
- Nej, det er det ikke. De har fuld kontrol over vores liv. Det svarer til, hvis lægen blander to patienter sammen. Vi lever på kanten hele tiden, og vi lever med deres store økse hængende over hovedet, siger Jette Sand.
På trods af et arbejdsliv som molekylær biolog skriver kommunen, at hun har arbejdet ufaglært i mange år.
Uheldigt med fejl
Avisen.dk har forsøgt at spørge Københavns Kommune, hvordan det kan lade sig gøre, at Jette Sand har modtaget en afgørelse, hvor store dele af indholdet er decideret forkert.
Jobcenter Lærkevej har ikke villet stille op til interview og afviser at tale om konkrete sager, skriver centerchef for Center for Jobindsats, Maria Bødker Boje, i en mail.
- Vi kan sige så meget, som at borgeren har henvendt sig til kommunen, så vi tager kontakt og retter op på eventuelle fejl, der er begået. Det er altid uheldigt, hvis der er fejl i sagerne, og derfor er det også vigtigt for os at beklage fejlene, når de sker, skriver Maria Bødker Boje.
Hun opfordrer derfor alle borgere til at henvende sig, hvis de mener, at der er begået fejl i deres sag.
Kommunen skriver desuden, at Jette Sand har haft et vægttab i løbet af sin sygdom. Dette er dog heller ikke korrekt, fortæller hun.
Tal ordentligt
Jette Sand fortæller, at hun flere gange har oplevet den måde, sagsbehandlerne taler til hende som værende nedværdigende. Og selv om hun anerkender, at det kan være presset at arbejde på et jobcenter, kan det aldrig blive acceptabelt, at man ikke taler ordentligt, mener hun.
- Hvad, man kan få af ydelser, er en politisk beslutning. Men man er selv ansvarlig for egne udtalelser og handlinger. Det er blevet en standardbemærkning på jobcenteret, at man jo bare kan lade være med at modtage penge. Men skal jeg så gå ud i skoven og jagte egern for at overleve? Folk dør af det her. Man kan ikke bare vende systemet ryggen. Hvis man ikke har formuen selv, skal man finde sig i at blive behandlet på den måde, siger hun.
Psykisk belastningsreaktion
Jette Sand lider også af psykiske problemer, som især træder frem, hvis hun bliver udsat for stress. Det kommer til udtryk ved træthed og dårlig hukommelse. Noget som en psykiatrisk vurdering også har lagt vægt på. Men i stedet for at kommunen kunne hjælpe hende til at få det bedre, er det modsatte sket, fortæller hun.
- Fik jeg fred for et halvt år siden, ville jeg tro, at jeg stadig kunne nå at samle stumperne. Men jeg er bange for, det måske er for sent nu. Jeg er blevet kørt meget langt ned. Jeg har altså en belastningsreaktion, og det, de gør, er at belaste mig yderligere, siger Jette Sand.