Den teknologiske udvikling har gjort, at mange har mulighed for at koble sig på sit arbejde uanset hvor i landet, de befinder sig.
Det øger tilgængeligheden, men 35 procent af de danske lønmodtagere føler, at det går ud over privatlivet, fordi de aldrig oplever at have fri.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Randstad, der fire gange om året udkommer med en undersøgelse af lønmodtagernes forhold på og til arbejdsmarkedet i 34 lande.
Hver tredje: Grænseløst arbejde presser mig
- Det er jo et paradoks, at teknologien gør det muligt for os at arbejde fra andre steder, men at det så lægger et gevaldigt pres på, at den enkelte medarbejder skal stå til rådighed, siger Thomas Bælum, der er rekrutteringsdirektør i Randstad, til Avisen.dk.
Randstad er et rekrutteringsbureau, der beskæftiger sig med lønmodtagerne på det innoverende arbejdsmarked.
Undersøgelsen viser samtidig, at 78 procent af de danske lønmodtagere er tilfredse med den fleksible arbejdsplads, fordi det gør det nemmere at koordinere og planlægge med privatlivet.
Arbejdsgiverne har et ansvar
Ifølge Thomas Bælum har virksomhederne et ansvar for, at der bliver forventningsafstemt mellem arbejdsgiverne og medarbejderne, så der er klare regler for, hvornår man er tilgængelig.
- Reglerne kunne for eksempel være, at man gerne må sende mails efter kl. 17, men de kommer først i modtagerens indbakke kl. 8 dagen efter. Man kan altså ikke forvente, at modtageren svarer før dagen efter, siger han.
Derudover mener han, at virksomheder bør kigge på, om mange medarbejdere arbejder på skæve tidspunkter af døgnet. Hvis det er tilfældet, bør virksomheden overveje, om arbejdspladsen er et optimalt sted at arbejde.
Pas på med det grænseløse arbejde
Ugebrevet A4 har tidligere skrevet om, hvordan danskerne er glade for at kunne tage arbejdet med hjem. Det kan give større ro og produktivitet.
Karen Albertsen er Ph.D. i psykolog og forsker i arbejdsmiljø. Hun påpeger over for Ugebrevet A4, at man skal være opmærksom på, at arbejdet ikke overtager magten.
- Det kan være svært at styre. Du kan sidde der fra 7-19 og så starte igen efter aftensmaden. Der kan altså være noget rytme i hverdagen, der forsvinder. Rytme er med til at give struktur og er psykologisk set en aflastning, fordi kroppen ved, at nu er vi der, nu skal vi derhen, og nu er vi snart færdige, siger hun til Ugebrevet A4.