Regeringen og Dansk Folkeparti blev i juni enige om en ny lov, der træder i kraft d. 1. januar 2018. Loven blev vedtaget kort før jul. Den betyder, at folk kan hæve deres efterlønsbidrag skattefrit.
Men får du udbetalt pengene, vinker du samtidig farvel til muligheden for at gå på efterløn. Derfor advarer a-kasserne mod, at du hæver pengene uden at tænke dig grundigt om.
Kan du hæve bidraget?
Du kan få udbetalt efterlønsbidraget, hvis du indbetaler til efterlønsordningen og ikke er nået efterlønsalderen.
Har du tidligere indbetalt til ordningen, kan du også få udbetalt pengene skattefrit, selvom du er stoppet med indbetalingen.
Muligheden for udbetaling gælder også, hvis du er i fleksydelsesordningen, fordi du er i et fleksjob eller er visiteret til ét.
Hvor meget kan du få?
Beløbets størrelse afhænger af, hvor længe du har været en del af efterlønsordningen.
Er du tæt på efterlønsalderen, kan du få udbetalt helt op til 106.000 kroner skattefrit.
Hvornår gælder det fra?
Din mulighed for at træde ud af efterlønsordningen og få udbetalt dine penge gælder kun i perioden fra 1. januar til og med 30. juni 2018. Hvis du vil have bonussen, skal du skrive til din a-kasse i den periode, og så får du udbetalt dine penge.
Har det nogen konsekvenser?
Først og fremmest skal du gøre dig klart, om du vil træde helt ud af efterlønsordningen, så du ikke har det kort på hånden, hvis du må trække dig fra arbejdsmarkedet før tid.
Du mister samtidig retten til et såkaldt seniorjob, som giver dig ret til et job, hvis du mister din dagpengeret og er mindre end fem år fra efterlønsalderen.
På sigt kan du få flere penge ved at vente med at hæve dit efterlønsbidrag, du får nemlig også en skattefri udbetaling fra efterlønsordningen, hvis du arbejder frem til pensionsalderen og ikke har hævet pengene.
Og er du tæt på at kunne gå på efterløn, har du ekstra god grund til at overveje dit valg nøje.
Ifølge beregninger fra Danske A-kasser risikerer en 60-årig med 106.000 kroner på sin efterlønskonto at gå glip af 40.000 kroner ved at få udbetalt efterlønsbidraget i det første halve år af 2018.
Kilder: Beskæftigelsesministeriet, Danske A-kasser og 3F.
I dag betaler omkring 450.000 mennesker til efterlønsordningen. Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix