Hvis du er ledig, skal du endelig ikke være bange for at sige ja til et job i Netto eller i en kaffebar, selvom du er overkvalificeret. Et ufaglært job på CV'et skræmmer nemlig ikke arbejdsgiverne væk - tværtimod. Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Erhverv har foretaget med deltagelse af 387 arbejdsgivere.
- Vi kan se, at det faktisk bliver betragtet som et plus for de fleste arbejdsgivere. Det sender et signal om, at ansøgeren ikke er bange for at tage fat, at man ikke er kræsen, og at man er omstillingsparat, siger Peter Halkjær, som er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, til Avisen.dk.
I undersøgelsen svarer over halvdelen af arbejdsgiverne, at de vil se mere positivt på en ansøger, som har taget et ufaglært arbejde i en periode med ledighed. Kun tre procent svarer, at det er negativt for ansøgerens chance for at få jobbet.
Undersøgelsen fra Dansk Erhverv.
"Det skader ikke at holde sig beskæftiget, mens man søger"
Det bør få højtuddannede ledige og deres fagforeninger til at ændre strategi, mener Peter Halkjær.
Det virker bizart, at arbejdsgiverne siger, at de skriger efter arbejdskraft på vores område, og endda taler om at importere mere udenlandsk arbejdskraft, hvis de samtidig opfordrer dem, der har kompetencerne, til at arbejde i en kaffebar
Han henviser til, at såvel ingeniørernes som akademikernes fagforeninger har udtalt, at deres medlemmer bør fokusere på at søge de job, de er uddannede til, i stedet for at bruge kræfterne på ufaglært arbejde.
- Selvfølgelig er det et mål at få et job inden for det, man er uddannet til, men i mellemtiden skader det jo ikke at holde sig beskæftiget for eksempel med ufaglært arbejde, mens man søger fagligt relevante stillinger ved siden af, siger Peter Halkjær.
Man bør sagtens kunne søge job sideløbende med, at man arbejder, mener han, og henviser til, at de fleste jobskifte i Danmark netop foregår ved, at folk søger videre, selvom de i forvejen har et job.
Ledighed på to procent
Hverken ingeniørernes fagforening IDA eller Dansk Magisterforening mener dog, at undersøgelsen ændrer noget.
- Vi vil faktisk gå så langt som til at sige, at vores medlemmer skal fokusere på hurtigt at få et relevant job inden for deres fag frem for at stå i en kaffebar. Når der er så stor efterspørgsel efter dem, er det en skam, at de ikke arbejder der, hvor der er brug for deres kompetencer. Det er det, hele Danmark - også erhvervslivet - er bedst tjent med, siger Juliane Neiiendam, som er formand for Ansattes Råd i IDA.
Hun henviser til, at der er stor efterspørgsel på ingeniører og en ledighed på blot to procent.
"Bizart, når de samtidig vil importere arbejdskraft"
Samtidig er ingeniører en af de faggrupper, som arbejdsgivere og regeringen fremhæver som eksempel på specialiseret arbejdskraft, man er nødt til at hente fra udlandet.
- Det virker bizart, at arbejdsgiverne siger, at de skriger efter arbejdskraft på vores område, og endda taler om at importere mere udenlandsk arbejdskraft, hvis de samtidig opfordrer dem, der har kompetencerne, til at arbejde i en kaffebar, siger Juliane Neiiendam.
Faren ved at have et ufaglært arbejde er, at man risikerer at blive hængende i stedet for at komme videre og få et job inden for faget, og det er en skam, når samfundet har betalt en dyr, lang uddannelse, uddyber Juliane Neiiendam.
Er man alligevel en af de få uheldige, der sidder fast i ledighed, bør man kontakte fagforeningen og a-kassen, så man kan blive matchet med et ledigt ingeniørjob - for dem er der masser af, understreger hun.
"En myte, at man bare kan få job i Netto"
Dansk Magisterforening vil også fortsat råde ledige akademikere til at bruge energien på at søge bredt inden for deres felt i stedet for at sende ansøgninger afsted til den lokale kaffebar.
- Det er jo spild af skattekroner, at samfundet bruger en masse ressourcer på at uddanne folk, hvis de så ikke bruger deres uddannelse, siger formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen.
Det kræver ofte tid og ressourcer at lave gode, fokuserede jobansøgninger, idet man skal sætte sig ind i hver enkelt virksomheds strategi og finde ud af, hvad man selv kan bidrage med. Det har mange ikke overskud til, hvis de samtidig arbejder fuld tid, pointerer hun.
- Og så er det også lidt en myte, at man bare kan gå ned og få et job i Netto. Vi hører, at mange arbejdsgivere siger nej tak til overkvalificerede ansøgere, siger hun og fortsætter:
- Jeg synes faktisk, at det lugter lidt af en mærkelig mistænkeliggørelse af ledige, at de skal bevise, at de ikke er arbejdssky eller bange for at få beskidte hænder. Det er slet ikke vores indtryk.
Brug det i jobansøgningen
Til gengæld synes fagforeningerne at det er positivt, at arbejdsgiverne ikke bliver skræmt væk af akademikere, der har haft ufaglært arbejde.
Selvom det måske virker irrelevant, at du har sorteret post eller gjort rent i en kontorbygning, når du søger en akademikerstilling, er der absolut ingen grund til at gemme det af vejen i jobansøgningen, understreger Peter Halkjær fra Dansk Erhverv.
- Tværtimod kan det være en god idé at få det flettet ind i en fortælling, der giver mening. Det kan have givet dig nogle kompetencer, styrket dine samarbejdsevner eller udvidet din horisont, siger han.