Sikkerhed og arbejdsmiljø er blevet fremhævet, når hovedstadens politikere har brystet sig af Københavns nye prestigebyggeri, forbrændingsanlægget Amager Bakke.
Men sikkerheden ved stilladsarbejdet har haltet alvorligt.
Udenlandske firmaer har bygget avancerede stilladser helt uden de nødvendige, sikkerhedsmæssige tilladelser, kan Avisen.dk i dag dokumentere.
På byggeriet har det finske firma Kymppi og dets estiske og litauiske underentreprenører lavet isoleringsarbejde i det enorme anlæg. Men modsat de mange andre firmaer på pladsen har de nægtet at bruge danske firmaer til stilladsarbejdet og har i stedet valgt at opføre dem selv.
Det er imidlertid sket, uden at firmaet havde lov til det, erkender den offentlige bygherre ARC (Amager Ressource Center) over for Avisen.dk.
- Arbejdstilsynet har sagt ja til, at Kymppi kunne bygge op til det, der hedder klasse 2. Men det havde Kymppi ikke forstået på den måde, så de var begyndt at bygge i klasse 3, forklarer kommunikationschef i ARC, Morten Kramer Nielsen, til Avisen.dk.
Kun lov til simple stilladser
Avisen.dk kan samtidig dokumentere, at mindst seks af de enkelte medarbejdere hos Kymppi og dets underleverandører har udført arbejde, de slet ikke er kvalificerede til.
De seks medarbejdere har været godkendte til at bygge såkaldte systemstilladser, som er den mest simple type stillads, der i Danmark blot kræver et 15 dages kursus. Samtidig må de kun opføre stilladserne i standardopstilling efter leverandørens vejledning. Det er typisk den slags stilladser, man ser opført, når der skal males eller skiftes vinduer på almindelige bygninger.
Men selvom de kun var godkendt til simple stilladser, har de udenlandske firmaer opført såkaldte hænge- og industristilladser, viser billeder, Avisen.dk er i besiddelse af. Det er eksempelvis avancerede stilladser, som hænges højt oppe i det omfattende byggeri, og som kræver en grundig toårig uddannelse at opføre.
På grund af de mange problemer får Kymppi ikke lov til at røre ved stilladserne, før der er styr på kvalifikationerne, lyder det fra ARC.
- Kymppi har ikke nogen folk på pladsen lige nu. De må simpelthen ikke være der, for de har ikke tilladelse til at arbejde på stilladserne, siger Morten Kramer Nielsen.
Eksempel på tilladelse fra Arbejdstilsynet. Som det fremgår, er den pågældende ansatte kun godkendt til at bygge de simple såkaldte systemstilladser. Personlige oplysninger er sløret af Avisen.dk af hensyn til den ansatte.
Stilladsarbejder: Rystende kvalitet
De udenlandske stilladsfolks arbejde har heller ikke imponeret Thomas Strømsholt, der selv har inspiceret stilladserne. Han er bestyrelsesmedlem for Stilladsarbejdernes Brancheklub i København og er samtidig skuemester (censor, red.) på stilladsuddannelsen.
- Kvaliteten af stilladserne var rystende dårlig. Stilladset var fastgjort med helt forkerte materialer, og hvis der kom et kraftigt vindstød fra den forkerte retning, kunne det hele falde ned, siger han til Avisen.dk
Skal tjekkes af ekspert
For igen at få styr på arbejdet har bygherren ARC 12. februar indgået en aftale med Stilladsarbejdernes Brancheklub i København under fagforbundet 3F. Aftalen bekræfter, at alt stilladsarbejdere skal leve op til gældende regler. Samtidig er det blandt andet aftalt, at ARC skal gennemgå alle stilladsbyggeres kvalifikationer, og at en uvildig faglærer fra AMU Vest i Esbjerg skal gennemgå stilladserne.
- Vi tager sikkerheden meget seriøst. Det skal simpelthen være i orden, når vi er så højt oppe i byggeriet lige nu, siger kommuniationschef i ARC, Morten Kramer Nielsen.
Aftale indgået mellem byggeledelsen på Amager Bakke og stilladsarbejdernes brancheklub.
Rygterne om de manglende kvalifikationer har i længere tid cirkuleret blandt københavnske stilladsarbejdere. Det kulminerede onsdag den 10. februar, hvor et stort antal stilladsarbejdere fra danske firmaer blokerede porten til byggepladsen i protest mod det, de opfattede sum unfair konkurrence fra de udenlandske firmaer.
Ifølge stilladsarbejderne skyldtes aktionen, at de forgæves havde forsøgt at gøre byggeledelsen opmærksom på problemerne. Med hjælp fra Stilladsarbejdernes Brancheklub i København lykkedes det dog at indgå en aftale med byggeledelsen, som skal afhjælpe problemerne.
UDVID
Stilladsformand: Svært med store byggepladser
I Stilladsarbejdernes Brancheklub i København er formand John Ekebjærg-Jakobsen glad for aftalen. Men han undrer sig over, at det er nødvendigt at slå fast, at man skal følge Arbejdstilsynets regler for stilladsarbejde.
- Det er jo egentlig lidt mærkeligt, at man er nødt til at lave sådan en aftale. Men byggeledelsen skal have ros for at tage problemerne alvorligt, da vi slog i bordet. De forsøgte heller ikke at gradbøje de regler, vi måtte forklare dem om, siger han til Avisen.dk.
Han mener, at problemerne i stilladsbranchen især opstår på de helt store byggerier.
- Generelt er det svært at få så store byggepladser til at fungere. Især fordi der bliver hevet en hel skov af underentreprenører ind i både andet, tredje og fjerde led. Mange steder er der totalt kaos med opslidende arbejde, elendige adgangsveje og ledninger, der ligger og roder i mudderet. Men jeg synes, at de forsøger at gøre det bedre på Amager Bakke.
Firma: Vi undersøger sagen
Over for Avisen.dk hævder finske Kymppi i første omgang, at der har været styr på sagerne.
- Kymppi vælger altid kvalificerede arbejdere til at deltage i isolations- og stilladsarbejde, og ARC-projektet er ingen undtagelse. Arbejderne lever op til alle krav, vi stiller for at sikre deres færdigheder og kvalifikationer til at arbejde i Kymppi-projekter, skriver firmaets repræsentant Marika Ansamaa i en mail til Avisen.dk.
Da Avisen.dk gør opmærksom på, at det kan dokumenteres, at arbejderne netop ikke besad de nødvendige kvalifikationer, kom der dog et andet svar fra Kymppi.
- Vi har konsulteret leverandøren (af stilladserne, red.) såvel som Dansk Industri for at få information om, hvilke certifikater der er behov for, og hvad der skal søges om. Den proces er i gang nu, og intet arbejde på stilladser vil fortsætte, før vi har klarhed over området, forklarer repræsentanten i en mail til Avisen.dk.