8 råd hvis du bliver kritisk syg
Fælden klapper, og du mister retten til dine forsikringpenge, hvis du glemmer at anmelde din kritiske sygdom i tide. (Foto: Colourbox)
Gå ikke glip af de tusindvis af kroner, du som lønmodtager har ret til, når du bliver kritisk syg. Du er forsikret via dit job.
Maja Korshin
Når kræften, blodproppen eller sclerosen rammer, går alt for mange glip af flere hundredetusind kroner, fordi de ikke ved, at de er forsikret gennem arbejdet. Der er ingen, der har pligt til at gøre dig opmærksom på dit krav.
"Derfor er det vigtigt, at folk selv er på mærkerne," siger jurist Lars Kofoed fra Kræftens Bekæmpelse.
Her er, hvad du bør gøre og huske:
- Du kan både være forsikret mod kritisk sygdom privat eller gennem dit arbejde. Det sidste er næsten alle lønmodtagere, dvs. 2,5 millioner danskere.
- Tjek hos din arbejdsgiver, faglige organisation eller pensionskasse, hvor du er forsikret mod kritisk sygdom.
- Undersøg hvordan din forsikring er skruet sammen, da kravene til hvilke sygdomme, der er dækket, hvor hurtigt du skal anmelde dit krav. og hvor meget du er berettiget til, er forskelligt fra job til job.
- Beløbet ligger normalt mellem 50.000 og 500.000 kroner, men gennemsnittet for alle forsikrede er 85.000.
- Husk at anmelde dit krav hurtigst muligt. Hvis ikke du har anmeldt det inden for normalt tre år efter diagnosen stilles første gang, så mister du retten til pengene og så selv om du ikke var klar over, at du havde en forsikring.
- Husk, at kun visse sygdomme er omfattet og, at de kan være forskelligt fra selskab til selskab. De typiske sygdomme er kræft, blodprop i hjerte eller hjerne eller sclerose.
- Husk, at hvis du mister jobbet eller skifter job, efter du har fået diagnosen, så ophører forsikringen. Men hvis du anmelder kravet inden seks måneder efter den dato, hvor du ikke længere er ansat, så kan du alligevel få pengene.
- Der er forskel på, hvor lang tid du er dækket af din forsikring. Nogle forsikringer gælder kun, hvis man får stillet en diagnose inden man fylder 60 år, selv om du arbejder til du er 65. Andre gælder til du er 67 år, hvis du altså arbejder.
Kilde: Industriens Pension og Kræftens Bekæmpelse