Mark Ahlehoff var en mand med en plan. Han skulle være iværksætter og sælge software-løsninger til virksomheder. Ideerne boblede i den lille lejlighed i Solrød Strand.
Men selvom ideerne var mange, formåede Mark Ahlehoff ikke at få dem op at flyve. Projekterne kuldsejlede, og han havnede på kontanthjælp.
- Det var min store drøm at blive iværksætter, siger Mark Ahlehoff.
I dag taler han om, at han havnede i et sort hul, men derudover dvæler han ikke gerne ved fortiden. Han er et andet sted. På vej op efter 'en del år' på kontanthjælp. På vej til at få fodfæste på arbejdsmarkedet med job i Silvan. Og han er ikke i tvivl om, hvem der har en stor del af æren for, at alting nu ser lysere ud.
- Jeg ved ikke, hvad det er er med Rolf. Det er som et trylleri, siger 28-årige Mark Ahlehoff.
Rolf Hermansen er Mark Ahlehoffs mentor. Det var sagsbehandleren i Solrød Kommune, der i sensommeren foreslog Mark, at han fik en mentor til at bistå ham med at finde vejen tilbage. De to mødtes i september, kemien var i orden, det blev til mange flere møder i lejligheden i Solrød, og langsomt, men sikkert, kom der hold på Mark Ahlehoffs hverdag igen.
- Rolf kom og så det hele udefra. Vi havde tillid til hinanden, og han anerkendte mig, som den jeg er. Rolf var god til at se mine behov og til at hjælpe mig med at få styr på de daglige rutiner, så jeg fik motion og den rette kost, fortæller Mark Ahlehoff.

Mark sammen med sin mentor Rolf. Foto: Henny Christensen.
Vi møder Mark Ahlehoff i lejligheden i Solrød, hvor han bor sammen med den lysebrune amerikanske Stafford amstaff, Emma. Rolf Hermansen er her også.
- I starten talte vi slet ikke om job. Det er kommet hen ad vejen. Mark har styret tempoet, og jeg har suppleret uden at forære ham det hele. Kommunen har udvist stor tillid og været enig i, at det var det, der skulle til. Og det har hele tiden været med sigte på, at Mark skulle i job, fortæller Rolf Hermansen.
- Man skal erkende, at man har brug for hjælp, understreger Mark Ahlehoff.
Rolfs fortid hjælper
For Mark Ahlehoff havde det en særlig betydning, at manden, der trådte ind i hans stue, selv havde oplevet, at livet både kan byde på op- og nedture og uforudsete sving.
Rolf Hermansen voksede op hos en mor, der ikke havde synderligt overskud til at tage sig at sin søn. Senere blev han HA-rocker med dertilhørende kriminalitet, han blev dømt for narkohandel, og efterfølgende kæmpede han for at få finde fodfæste i en helt ny hverdag som pædagog og familiemenneske.
- Rolfs historie har hjulpet mig til at forstå, at det kan lade sig gøre at bryde mønstre. Han har vist, at det kan lade sig gøre at få et normalt liv efter at have været uden for, siger Mark Ahlehoff, der for første gang i lang tid tænker på de rejser, han gerne vil på og på at flytte til en større lejlighed.
Rolf Hermansen var en meget velkommen figur på et tidspunkt, hvor Mark Ahlehoff ikke havde noget stærkt netværk at trække på.
- Rolf er blevet den erfarne, voksne stemme i mit liv, siger Mark Ahlehoff, der ikke tøver med at anbefale andre at sige ja til den håndsrækning, som en dygtig mentor kan give.
Ingen sygedage
Det var i samtalerne mellem de to, at Mark Ahlehoff selv kom på ideen om et job i Silvan. Med mentors hjælp blev der skabt kontakt og aftalt et praktikforløb, som forhåbentlig snart forvandles til et fleksjob med 18 timer om ugen.
Man er ikke i tvivl om, at det er en kæmpe personlig sejr for Mark Ahlehoff, at han er blevet en del af fællesskabet i gør-det-selv-folkets butik.
- Jeg tænkte, at det kunne være fint at arbejde på lageret, men nu er jeg ude i butikken blandt kunderne. Og det er mig, der viser de nye praktikanter rundt, fortæller Mark Ahlehoff og tilføjer:
- Det er så dejligt at komme hjem fra arbejde og være fysisk træt.
Og, tilføjer Rolf Hermansen:
- Du har ingen sygedage.