Længere tids uro om ny uddannelse fører nu til endnu en omfattende arbejdsnedlæggelse blandt portører på Region Sjællands sygehuse.
Den nye arbejdsnedlæggelse er en protest mod, at 22 portører netop har fået at vide, at de står til at miste deres job, hvis de ikke vil tage en ny uddannelse til serviceassistent. Med uddannelsen vil portørerne skulle påtage sig nye opgaver, blandt andet rengøring. Desuden vil portører miste en række løntillæg, mens de er på uddannelse.
Portørerne kræver, at ledelsen trækker kravet om tvungen uddannelse tilbage, før de går i arbejde igen. Arbejdsnedlæggelsen omfatter 200 portører på sygehusene i Roskilde, Næstved, Nykøbing Falster, Slagelse og Holbæk Sygehuse.
Tillidsrepræsentant for portørerne på Roskilde Sygehus, Jørgen Linder, bekræfter, at 22 kolleger har fået besked på, at de vil miste deres job, hvis de ikke gennemfører den nye uddannelse. Ledelsens uddannelses-krav kommer, fordi for få portører har meldt sig frivilligt.
- Kollegerne kan ikke se sig selv i den nye uddannelse. De vil gerne efteruddannes inden for deres område, siger Jørgen Linder og pointerer, at han som tillidsrepræsentant opfordrer sine kolleger til at genoptage arbejdet.
57 portører har ifølge Jørgen Linder selv meldt sig til at tage den nye uddannelse.
- Det er mildest talt ikke nogen stor opbakning. Der kommer sjældent noget godt ud af at presse folk til uddannelse. Det skulle gerne være frivilligt. Jeg kan godt genkende de frustrationer, som kollegerne giver udtryk for i det brev, de nu har sendt til ledelsen, siger Jørgen Linder.
Ikke på grund af rengørings-opgaver
Han afviser, at utilfredsheden handler om, at portører ikke vil gøre rent.
- Uddannelserne er skruet for rigidt sammen. Det handler om, at folk gerne vil have de job, som er rigtige for dem. Rengøringspersonale har ikke så meget med patienter at gøre, som portører har, siger Jørgen Linder.
Portørerne kræver, at ledelsen trækker det konkrete uddannelseskrav, som de 22 kolleger er blevet mødt med, tilbage. Og at det videre arbejde med de nye uddannelser sættes i bero til efter regionsvalget i november.
- Det kunne være, at regionsrådet bliver sammensat på en ny måde, og at holdningen til uddannelsen vil være en anden, siger Jørgen Linder.
Portørernes arbejdsnedlæggelse kommer bag på koncerndirektør i Region Sjælland, Per Bennedsen.
- Vi er overraskede over, at portørerne tager et så drastisk skridt som en ulovlig og overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, erklærer Per Bennedsen i en skriftlig kommentar til Ritzau.
Han lægger vægt på, at der har været forhandlinger med de berørte medarbejderes faglige organisationer gennem mere end tre år, og at 'mange' af portørernes ønsker er imødekommet.
- Forhandlingerne er afsluttet, og vi forventer, at portørerne stopper den ulovlige arbejdsnedlæggelse, siger Per Bennedsen i sin skriftlige kommentar.
Han oplyser, at der bliver oprettet nødberedskaber på sygehusene, så livsvigtige opgaver stadig bliver udført.
Portørerne har tidligere nedlagt arbejdet i protest mod det nye uddannelseskrav. Arbejdsretten har kendt arbejdsnedlæggelserne overenskomststridige.