Trygheden er steget fra 79 procent til 89 procent fra 2024 til 2025. Altså i den periode, hvor Pusher Street på Christiania har været lukket ned.
Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
I morgen er det et år siden, at Pusher Street på fristaden Christiania blev lukket.
Det var ifølge Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), en modig beslutning at lukke Pusher Street en gang for alle.
- Jeg synes, det er fantastisk, at allerede et år efter, at christianitterne traf den modige beslutning at lukke Pusher Street, kan vi se, at Christianshavn i tryghed minder om resten af byen, siger Lars Weiss.
Han fortæller, at det her viser, at christianitterne har sikret et fundament for, at Christiania kan bestå som en kreativ og anderledes bydel, men uden det voldsregime, der tidligere har været.
Adspurgt, om tallet, der trods alt stadig viser, at hver femte borger i Christianshavn føler sig utryg, er godt nok, lyder det fra Lars Weiss:
- Det skal også blive bedre, men når vi tænker godt et år tilbage, så var det et område, hvor folk blev skudt, og hvor utrygheden var kolossal. Det var banderne, der regerede, ikke christianitterne eller politiet.
- At vi på et år er nået så langt, det skal christianitterne virkelig have cadeau for, siger Lars Weiss.
Overborgmesteren mener ikke, at kriminaliteten er forsvundet. Han mener, at det handler om, at den er blevet mere usynlig og dermed mindre utryg.
- Vi har ikke oplevet, at kriminaliteten er rykket et andet sted hen. Når vi taler med politiet, så kan de ikke se et ændret billede i resten af byen, siger han og tilføjer:
- Det er ikke sådan, at vi bilder os ind, at hashsalget er forsvundet. Det foregår nok snarere over telefonen i dag. Det er mindre synligt, og derfor skaber det mindre utryghed.
Fristaden har eksisteret i over 50 år, og der har været mange forsøg på at lukke ned for hashhandlen på Pusher Street.
Den 6. april 2024 blev Pusher Street gravet op, brosten for brosten. Det var markeringen på et nyt Christiania.
/ritzau/