Det er menneskeligt at dumme sig med en uheldig affære.
Sådan lyder reaktionen fra flere folketingspolitikere - på begge sider af Folketinget - efter at socialdemokraten Jeppe Kofods seksuelle forhold til en 15-årig pige har kostet ham alle ordførerposter i partiet.
SF s Anne Grete Holmsgaard er bekymret for en tiltagende nypuritanisme og kritiserer Socialdemokraternes kontante håndtering af sagen.
- Den synes jeg, de har håndteret dårligt. Så vidt jeg kan se, har Jeppe ikke gjort noget, der er kriminelt eller på grænsen af at være kriminelt. Han har været fuld og kvajet sig, men undskyld mig - det må der altså være ret mange herinde, der har gjort. Ikke bare én, men flere gange. Jeg synes, det her begynder at tage karakter af amerikansk puritanisme, hvor medlemmer af valgte forsamlinger skal være så rene, at det er fuldstændigt unaturligt, siger Anne Grete Holmsgaard til DR Nyheder.
Fra den modsatte ende af det politiske spektrum vender Dansk Folkepartis præst Søren Krarup sig også mod forargelsen.
- Jeg har da ondt af den unge mand, som selvfølgelig har dummet sig, men det sker jo, når unge mennesker drikker sig fulde, ikke? Og en 15-årig pige er jo ikke noget barn, og derfor er der heller ikke noget kriminelt i det. Han har dummet sig, men det er, hvad der sker for mennesker, og den forargelse, der rejser sig, den finder jeg en smule hyklerisk, siger Søren Krarup til DR.
- Jeg ville måske sige, giv ham en advarsel, men lade være med at give ham sparket, siger Søren Krarup.
Og Hvis Jeppe Kofod havde været radikal i stedet for socialdemokrat, så ville sagen også have fået et andet forløb, mener De Radikales Simon Emil Ammitzbøll.
- Jeg tror, at hvis det havde været i Det Radikale Venstre, så havde man håndteret det på en langt mindre snerpet og nypuritansk måde, end jeg synes, man har gjort det, siger han til DR.
Hvis der skal stilles andre krav til politikere end til andre mennesker, så må det være en sag mellem politikeren og dennes vælgere, mener Simon Emil Ammitzbøll.
- Nu kender jeg jo ikke sagen i detaljer, men hvis den er, som det fremgår af pressen, så synes jeg, hysteriet er gået amok nærmest. Jeg synes, det må være sådan, at man kan forvente af en politiker, at han eller hun holder sig inden for lovgivningens rammer, siger han.
En spøjs tendens
Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen vil ikke kommentere den konkrete sag. Men hun advarer mod en spøjs tendens til, at politikere skal være en slags ikke-mennesker , som aldrig begår fejl.
- Det er en farlig tendens, at man skal være fuldstændigt fejlfri for at være med i politik. Det ekskluderer det store flertal af befolkningen, siger Johanne Schmidt-Nielsen til DR.