Administration 

Helt til rotterne

En bornholmer opfandt for flere år siden en rottespærre, der kan bekæmpe rotter i kloakker, før de spreder sig til hospitaler og huse. Men Teknologisk Institut har syltet opfindelsen.

For 17 år siden flytter rotterne ind i Torben Jensens hus på Bornholm. Dyrene stinker, og under stuegulvet kan familien høre rotterne kradse og pibe.

Torben Jensen er uddannet murer- og kloakmester. Han konstruerer hurtigt en klap til kloakrøret, som holder rotterne væk fra huset. En af verdens første primitive rottespærrer er opfundet.

»Jeg blev meget forbavset over, at klappen virkede. Allerede i starten tænkte jeg, at der er perspektiver i opfindelsen. Det er ikke kun mig, der har problemer med rotter. Det har naboen og genboen også,« husker Torben Jensen.

Han kan slet ikke forestille sig, at den nye opfindelse de næste år vil blive modarbejdet, så han er tæt på at gå konkurs.

Skepsis og overraskelse

Men i starten går det forrygende. På Olsker Centralskole på Bornholm suser rotterne rundt i kælderen og klasseværelserne – men da den nye opfindelse bliver sat op, lykkes det at bekæmpe skadedyrene. I 1991 kontakter Torben Jensen Rørcentret på Teknologisk Institut for at få rottespærren patenteret og godkendt til at bruge i Danmark.

Umiddelbart bryder Rørcentret sig ikke om opfindelsen. Et andet vvs-produkt har tidligere fået kloakrørene til at stoppe til. Det gav kæmpe problemer, og medarbejdere på Rørcentret frygter, at rottespærren også vil få rør til at stoppe, forklarer Rasmus Offersen, konsulent på Teknologisk Institut.

Det overrasker alle, at rottespærren i oktober 1991 består en test uden problemer.

»Man skulle ikke tro, at rottespærren virkede. Det, at den renser sig selv og ikke stopper til, var meget overraskende. Det er lige som en humlebi. Den burde ikke kunne flyve, men gør det alligevel,« siger Rasmus Offersen i dag.

En milliardforretning

Pludselig er der store perspektiver i at installere rottespærrer, der kan forhindre, at kloakrotter invaderer hospitaler, plejehjem og fødevarevirksomheder. Rotterne kan sprede bakterierne salmonella, campylobacter og den farlige weils syge.

De skarpe rottetænder kan også gnave sig gennem kloakrør af cement og plastik. Ifølge Miljøstyrelsen ødelægger rotterne for 200 millioner kroner kloakrør om året alene i Danmark – og opfindelsen vil kunne bruges i næsten hele verden.

Modstand mod ideen

Bornholmeren opfinder også en ny type rottespærre, som har vandlås og vil kunne bruges næsten overalt i kloaksystemet. Men det bliver ikke let at få godkendt opfindelserne. Først efter fire års forsøg bliver modellen uden vandlås i 1995 godkendt til at bruge herhjemme.

Rørcenteret vil være sikker på, at rottespærrerne virker i virkeligheden og sætter i 2000 Rønne Kommune i gang med et stort forsøg. Torben Jensen får at vide, at rottespærren vil blive godkendt efter et halvt år, hvis den fungerer fejlfrit. I august skriver Rønne Kommune til Teknologisk Institut, at opfindelsen fungerer perfekt.

Også Skive Kommune har med succes benyttet rottespærrer. Alligevel bliver opfindelsen ikke godkendt.

Torben Jensen forstår ikke, hvad der sker. Han har investeret 800.000 kroner i at udvikle rottespærren, og nu vakler hans private økonomi. Det er afgørende, at Teknologisk Institut fortæller, at produktet virker. Ellers vil ETA-Danmark ikke godkende rottespærren, så der kommer gang i salget.

8. juni 2001 skriver Rørcentret på Teknologisk Institut til Torben Jensen, at opfindelsen opfylder alle krav til at blive godkendt, men så strander sagen i to år. Torben Jensen er tæt på konkurs.

»Jeg blev bange. Det var kun et spørgsmål om tid, før jeg blev slidt ned. Jeg følte, det var mig, der trak familien ned i møget,« fortæller opfinderen i dag.

Teoretiske skrankepaver

Konsulent Rasmus Offersen på Teknologisk Institut kan heller ikke forstå, hvad der sker. Rottespærren har været afprøvet i 12 år, og mindst 500 rottespærrer fungerer upåklageligt.

I mere end et år skriver Rasmus Offersen venligt til Rørcentret og rykker for at få godkendt opfindelsen. Men han får at vide, at den medarbejder, som behandler sagen, har stærke holdninger mod rottespærrer. Til sidst slipper Rasmus Offersens tålmodighed op.

»Sagen har alle de ingredienser, der skal til for, at pressen vil kaste sig over den og med rette i store overskrifter kan udstille Teknologisk Institut som en vrangvillig, teoretisk, benspændende skrankepaveautoritet,« skriver han 5. november 2003 i en mail til Inge Faldager, centerchef på Rørcentret.

Sagen lukker her

Men nødråbet bliver ikke hørt. Direktøren for Teknologisk Institut, Bjørn Lykke Jensen, skriver i stedet tilbage, at man ikke kan godkendte rottespærren, fordi den ikke lever op til de daværende regler.

»At brønden (rottespærren) fungerer udmærket er desværre ikke en formildende omstændighed,« hedder det i mailen, før direktøren slutter af med en ordre:

»Jeg beklager, men du må fortælle din kunde, at sagen lukker her.«

Rottespærren vil aldrig blive godkendt.

Trussel om skandale

Torben Jensen er så bestyrtet, at han om mandagen tager ind på Teknologisk Institut for at tale direkte med direktøren. Han har dårligt tid, men Torben Jensen siger, at han har ventet i så mange år på en godkendelse, at han vil vente på kontoret, til den kommer.

Torben Jensen får sit møde, men Teknologisk Institut vil stadig ikke anbefale, at rottespærren bliver godkendt. Det sker først, da Torben Jensen truer med en skandale i pressen.

Striden fortsætter

De næste år bliver rottespærren sat op i flere kommuner, i Tivoli og på Hillerød Amtssygehus. Og Bornholm får lavet en uvildig undersøgelse, der viser, at rottespærren virker.

Men striden med Teknologisk Institut er ikke glemt.

Sidste efterår forbyder Teknologisk Institut Torben Jensen at nævne instituttets navn, når han markedsfører sine produkter, og i januar i år spidser konflikten endnu mere til.

I Herlev har man kortvarigt haft problemer med en anden type rottespærre end den bornholmske. Det får Rørcentret til at skrive en artikel til Kloaktuelt, der er et fagblad for kommuner, kloakmestre og rådgivende ingeniører.

I artiklen hedder det, at kloakken ofte stopper til, når man bruger rottespærrer, og at man skal tilse rottestoppet to-fire gange hver måned.

Bornholm og Skive Kommune har gennem 17 år brugt over 1.000 rottespærrer uden problemer. Det ved Teknologisk Institut udmærket, men instituttet nævner det ikke med et ord. Centerchef på Rørcentret Inge Faldager erkender da også over for Nyhedsavisen, at artiklen er fuld af fejl.

»Man ved ikke, om det er et problem eller ej, at rottespærrer stopper til,« siger hun.

Men i Kloaktuelt skriver du, at rottespærrer skal tilses hver anden til fjerde uge. Er det rigtigt?

»Nej, det er nok lidt for ofte, men man kan håbe, at nogen tager sig af at indsamle erfaringer med rottespærrer,« svarer Inge Faldager.

Salget stopper

De fejlagtige oplysninger i Kloaktuelt betyder, at salget går i stå for Torben Jensens rottespærrer. Kloakmestrene vil ikke købe et produkt, som får kloakkerne til at stoppe til.

»Jeg ville aldrig have købt en rottespærrer, hvis den skal efterses hver anden til fjerde uge,« siger Jørgen Rasmussen, sektionsleder for kloakkerne i Skive Kommune.

Torben Jensen klager over de usande oplysninger, og også en anden producent af rottespærrer er fortørnet.

»Det er ren chikane. Det med at tilse rottespærrer hver anden til fjerde uge er fuldstændig hul i hovedet,« siger Dorthe Jensen, direktør for HF Hansen Maskinfabrik.

Selvom Rørcentret modtager klager over artiklen, nægter centret i første omgang at rette fejlene.

»Teknologisk Institut har arbejdet inden for området i mere end 50 år og har derfor tilstrækkelige kompetencer og erfaringer til at kunne udtale sig om problemstillingen,« lyder det i et brev.

Centerchefen Inge Faldager uddyber over for Nyhedsavisen:

»Er Kloaktuelt sådan et blad, som skal udsende dementier? Sådan har jeg ikke lige opfattet det,« siger Inge Faldager, som dog i næste øjeblik vender rundt på en tallerken og alligevel vil rette fejlene.

Rørcentrets chef oplyser, at Teknologisk Institut principielt ikke kommenterer sager med klienter. Hun ønsker derfor ikke at udtale sig om forløbet. Det vil Torben Jensen til gengæld gerne.

»Det er sørgeligt, det der er sket. Teknologisk Institut burde være et sted, som hjælper opfindere,« siger han.

»Hvis de havde været mere positive, ville rottespærren i dag være spredt til hele verden«.

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance

Folk på en plæne i solskin
Nyheder

Påske-vejret:

Op mod 20 grader

En sms på en smartphone
Nyheder

To medarbejdere har

forladt efterskole efter

mistanke om grooming

Sport

Holger Rune ydmyget

Rød bygning
Nyheder

Efterskolelærer politianmeldt

Puma viser tænder
Nyheder

Mand dræbt af puma

Redningskøretøj på motorvej
Krimi

Kraftig haglbyge lukkede motorvej