Administration 

Baggrund: Nazist var nær ven af kongehuset

Topnazisten Christian Frederik Schalburg havde tætte bånd til den danske kongefamilie før og efter Danmark blev besat af tyskerne. Det afslører et omfattende nyt forskningsprojekt

Den 2. juni 1942 blev Christian Frederik Schalburg ramt af en granatsplint i panden under et voldsomt angreb ved Østfronten. Han døde som soldat for Hitler.

Ingen var i tvivl om, at denne mand var en berygtet nazist i Danmark under besættelsen. Han var en ledende figur i det danske nazistparti, talte om racerenhed og lagde efter sin død navn til Schalburgkorpset, der likviderede modstandsfolk.

Alligevel deltog kong Christian X.s bror, prins Harald og hustruen prinsesse Helena i hans mindehøjtidelighed side om side med den danske statsminister og udenrigsminister.

400 gæster var samlet i Odd Fellow-palæet i København, hvor sorte og hvis draperier smykkede salen. På begge sider af en tribune blussede ild fra store offerskåle, mens et militærorkester spillede Beethovens sørgemarch Eroica.

»Det officielle Danmark stimlede sammen til mindehøjtideligheden for Danmarks største landsforrædder,« fortæller historiker Mikkel Kirkebæk.

I dag, mere end 60 år senere, står han bag den til dato mest omfattende forskning om Christian Frederik Schalburg. Tre år har han brugt på at grave sig ned i Rigspolitiets efterretninger, arkiver i Tyskland, England og herhjemme. Mikkel Kirkebæk har hevet Schalburgs gamle dagbøger og breve frem af støvet og gransket dem så nøje, at han 6. maj udgiver bogen ’Schalburg – en patriotisk landsforræder’.

En bog, der blandt andet løfter sløret for topnazistens tætte forhold til adskillige medlemmer af den danske kongefamilie.

Opvæksten

Christian Frederik Schalburg lærte kongefamilien at kende gennem den russiske zar-familie, som søgte tilflugt hos det danske kongehus, efter den blev kuppet i 1917. Kuppet fik også afgørende betydning for Schalburg-familien, der før kuppet havde levet en priviligeret tilværelse som adelige i Rusland.

Oprørerne voldtog den unge Schalburgs mor, og i kampene døde flere familiemedlemmer. Schalburg-familien flygtede til Danmark.

»Pestbaciller« kaldte den unge Schalburg derefter jøderne, som ifølge ham var et ondt, hemmeligt imperium, der havde opfundet kommunismen for at smadre og kuppe Rusland.

»Schalburg svor hævn. Han så hele sin verden styrte i grus, og det blev et springende punkt i hans liv,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Zarfamilien og familien Schalburg blev tæt knyttet i Danmark, og igennem zar-familien blev Schalburg også nær ven af flere danske kongelige.

I 1935 udnævnte kong Christian X. ham personligt til kammerjunker med hilsenen »os elskelig«.

Som vagthavende officer spiste Schalburg ofte med den danske konge, og han gik til private fester hos kongens brødre, prins Gustav og prins Harald. Forholdet var så tæt, at prins Gustav og Kejserinde Dagmars datter, storfyrstinde Olga, senere stod fadder til hans søn.

»Men selv om han var blevet lykkelig gift og var meget afholdt i kongefamilien, var hans livsmission om at tage hævn stadig ikke opfyldt,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Karismatisk karakter

Når kongehuset holdt så meget af den unge Schalburg, skyldtes det, at han var et vindende væsen. Kvinderne kastede lange blikke efter ham, og hans underordnede i hæren beundrede ham for hans fædrelandskærlighed. En soldat skrev ligefrem, at »der stod et lys om ham.« I militæret skånede Schalburg aldrig sig selv, men gik forrest - også når det var hårdest.

Schalburg var veltalende og smuk med sit lyse hår, falkeblikket og de høje kindben. Han skrev lidenskabelige kærlighedsdigte til sin kone, og købte hende dyre gaver, selv om familien var ludfattig. Han var også »en forfærdelig snob«, der selv indføjede et von i sit navn, selv om han blot var døbt Schalburg.

»Schalburg var som adelig vokset op med troen på, at fornemt blod ikke skulle blandes. Sammen med sit jødehad og sin indædte modstand mod kommunisterne, passede hans værdier derfor utrolig godt med nazisternes,« siger Mikkel Kirkebæk.

Nazi-sympatier

I begyndelsen af 1930"erne meldte Schalburg sig ind i stærkt højrenationale bevægelser, der var støttet af den tyske efterretningstjeneste, Gestapo. I 1938 kom han ind i det danske nazistparti, og året efter blev han landsungdoms-fører i partiet.

»Men Schalburg var stadig deprimeret. Han havde endnu ikke været ude og bekæmpe kommunister og jøder. For Schalburg var kommunismen en afart af jødedommen, der truede med at overtage verden, og han blandede hele tiden de to begreber sammen,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Da Finland blev invaderet af Rusland i 1939, fandt Schalburg endelig den kamp mod kommunisterne, han havde ventet på siden familiens flugt i 1917.

Schalburg meldte sig frivilligt til at deltage i krigen på finnernes side.

Hans venner og familie bakkede ham stolte op, og fra kongefamilien var der stor forståelse for, at han drog af sted. Kongens bror prins Gustav skrev i et afskedsbrev, at han ville savne ham, og takkede for det »aldrig svigtende venskab«, og dronning Margrethes bedstemor, dronning Aleksandrine, sendte ham en kærlig afskedshilsen. På det tidspunkt havde han gennem to år været topnazist i Danmark og udtrykt rabiate holdninger offentligt.

»Kongehusets venskab til Schalburg og den store beundring for ham var upåvirket af, at Schalburg på det tidspunkt var dansk topnazist,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Da Schalburg tog afsted, overlod han sin lille søn i storfyrstinde Olgas varetægt. De holdt tæt brevkontakt, og i et af brevene fra Olga, står der om sønnens tid hos hende:

»Sascha (sønnens kælenavn, red.) tegnede hagekors overalt. Nu finder jeg dem på mine papirer.«

Schalburg drog altså ikke i krig som forhadt og forskruet ideolog, men som en afholdt ven.

Men opholdet i Finland gik ikke, som Schalburg havde håbet. De frivillige, danske soldater nåede aldrig i kamp.

Til gengæld begyndte en anden krig.

Besættelsen

Den 9. april 1940 klokken 4 om morgenen indledte Tyskland sit militære angreb på Danmark. Den danske regering overgav sig mindre end to timer senere.

For Schalburg var det et chok. For ham var det uforståeligt, at Danmark ikke forsvarede sig selv. Når Schalburg, selv om han var nazist, blev ulykkelig over budskabet om besættelsen, var det, fordi han mente, at de danske politikere og hæren havde opført sig som kujoner ved bare at opgive kampen om fædrelandet.

Da Schalburg hørte budskabet, græd han »som en mand, der lige havde mistet sin mor,« som en af soldaterne omkring ham senere skrev.

»Schalburg røg ud i en enorm livskrise. Om så København skulle bombes i stykker, burde fædrelandet ifølge Schalburg have forsvaret sig, uanset hvem fjenden var,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Men det var langt fra det eneste. I Danmark slog de fleste venner hånden af ham, fordi han som nazist fra nu af blev kædet sammen med besættelsesmagten.

Schalburg begreb det ikke. Han havde i årevis haft de holdninger, der nu fik folk til at vende sig væk fra ham.

»Han ville væk fra Danmark, hvor regeringen ifølge Schalburg var feje »bløddyr,« og fra vennerne, der ikke længere ville hilse på ham og hans kone,« siger Mikkel Kirkebæk.

De ledende medlemmer af kongehuset tog også afstand fra ham, men storfyrstinde Olga blev ved med at betragte ham som en søn. Kongens bror prins Harald og hustruen prinsessen Helene forblev også loyale.

Dybt ulykkelig over hærens og politikernes manglende kamplyst, drog Schalburg i september 1940 til Berlin, hvor han gik ind i Hitlers elitekorps, Waffen-SS.

»Så var der ingen vej tilbage. Fra det tidspunkt udviklede Schalburg sig til en af de mest glødende nazister, vi har set i Danmark,« siger Mikkel Kirkebæk.

Krigen

Fra fronten skrev Schalburg i 1941 hjem til nazi-avisen Fædrelandet , at han glædede sig over, at den tid var forbi, »hvor germansk blod gik tabt i jødiske ægteskaber«. Schalburg hævdede stolt, at Tyskland var grund til, at Europa ikke var »oversvømmet af negre, jøder og underverdensmennesker.«

Hurtigt fik Schalburg som den første dansker den tyske hædersmedalje, Jernkorset. Schalburg skrev straks til kong Christian X. og bad om lov til at bære korset uden på sin danske uniform. Tilladelsen blev givet.

Til danske aviser talte han varmt for racens renhed og jødernes dårligdomme.

I Fædrelandet skrev Schalburg senere, at hans inderste ønsker var opfyldt:

»Nu går en flok danske nationalsocialister frem til kamp mod jøden.«

»Schalburg fandt endelig mening i sit liv. Han glædede sig over kampene ved fronten, og han førte krig med en hidtil uset voldsomhed og dristige operationer,« fortæller Mikkel Kirkebæk.

Schalburg avancerede da også lynhurtigt i det tyske militær og blev leder af Frikorps Danmark, der bestod af danske mænd, der frivilligt kæmpede under Hitlers faner ved Østfronten.

Men det varede ikke længe. Den 2. juni 1942 døde Christian Frederik Schalburg. Flere af hans venner havde vendt ham ryggen i takt med, at han blev stadig mere opslugt af nazismen. Men i hans egne øjne gjorde han det af kærlighed til fædrelandet.

»For mig var det en stor overraskelse, at Schalburg faktisk var en afholdt person. Den kollektive erindring i Danmark har gjort ham til den største landsforræder til dato. Han hadede jøder, var glødende nazist og trak i besættelsesmagtens uniform. Derfor er betegnelsen berettiget. Men det er også vigtigt at huske på, at selv det ondeste har menneskelige sider i sig,« siger Mikkel Kirkebæk.

’Schalburg- en patriotisk landsforrædder’. Mikkel Kirkebæk. Gyldendal. 511 sider. 399 kroner. Udkommer 6. maj.

faktaboks

Født 1973

Uddannet historiker fra Roskilde Universitetscenter

Har de seneste tre år været tilknyttet Det Kongelige Biblioteks forskningsafdeling under arbejdet med bogen om Schalburg

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance

Folk på en plæne i solskin
Nyheder

Påske-vejret:

Op mod 20 grader

En sms på en smartphone
Nyheder

To medarbejdere har

forladt efterskole efter

mistanke om grooming

Sport

Holger Rune ydmyget

Rød bygning
Nyheder

Efterskolelærer politianmeldt