Administration 

Lavtlønnede ryger bagest i hospitalskøen

Danmark er på rekordtid blevet et land, hvor de rige og veluddannede undgår køen til operationsbordet. Det dokumenterer en ny analyse

Mørket omklamrer Gentofte Sygehus natten til 22. november 2005. Indenfor i det kunstige lys går Louise Grønskovs liv itu.

Den 27-årige social- og sundhedsassistent arbejder denne nat på fødegangen og gør sammen med en kollega klar til at flytte et sengeleje. Louise Grønskov skænker det ikke en tanke, da hun tager fat i metalbordet. At hun ikke tilhører den privilegerede gruppe på 500.000 danskere, der med en sundhedsforsikring i hånden kan undgå køen til operationsbordet. Sådan en forsikring har aldrig været nødvendig for hende. Indtil nu.

Louise Grønskov lægger vægten i og drejer det tunge metalbord.

Smæld.

Den unge kvinde tager sig instinktivt til ryggen. Smerter stråler ud i benene og slår luften ud af hendes krop. I dag, halvandet år senere, venter nu 29-årige Louise Grønskov stadig på at slippe af med smerterne fra den diskusprolaps, som det forkerte vrid udløste. Havde hun haft en sundhedsforsikring, var hun for længst blevet opereret.

En ny analyse fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) viser, at 30 procent af alle danskere over 16 år svarende til omtrent 500.000 nu har en sundhedsforsikring, som sikrer dem hurtig behandling på et privathospital, når hjertet, hoften eller knæet svigter. Det er en tidobling på få år. Men de populære forsikringer er ikke et privilegium for alle.

Har du penge...

Analysen viser, at især højtuddannede, mænd og danskere med store tal på lønsedlen har en sundhedsforsikring ¿ typisk via deres arbejdsgiver eller fagforening.

Kvinder, folk med en kortere uddannelse og en beskeden løn må i højere grad ¿nøjes¿ med de offentlige sygehuse. Der er opstået et A-hold af veluddannede og højtlønnede med sundhedsforsikringer og et ringere stillet B-hold uden. Den udvikling vækker bekymring hos flere eksperter.

De advarer om, at et ulighedens Danmark tegner sig. Og det går stik imod alt, hvad det danske velfærdssamfund ellers står for, mener Niels Ploug, forskningschef ved Socialforskningsinstituttet.

»Det er et brud med tanken om, at alle skal have sundhedsydelser efter behov og ikke efter, hvor tyk deres tegnebog er. Hvis det her handler om, at man gerne vil have et andet sundhedssystem, end det vi har nu, så skal man sige det. Så skal man sige lige ud, at dem, der er mest værd for arbejdsmarkedet, skal hurtigst frem i køen,« mener Niels Ploug.

Men det er en farlig udvikling, som i sidste ende risikerer at gøre det offentlige sundhedsvæsen ringere, advarer han.

»Når de ressourcestærke bliver behandlet i det samme system som de ressourcesvage, så blander de sig og stiller krav, som de ressourcesvage aldrig ville stille af sig selv. På den måde sørger de ressourcestærke for, at det offentlige system holder et højt niveau. Vi kan se på studier i USA, at et offentligt sundhedsvæsen, hvor kun de ressourcesvage er, ikke holder niveauet på samme måde,« siger Niels Ploug.

Dårlig livskvalitet

Finn Kamper-Jørgensen, der er direktør i Statens Institut for Folkesundhed, mener ikke, at sundhedsforsikringerne i sig selv udgør et problem.

Men faren lurer, hvis ventelisterne til de offentlige sygehuse får lov til at vokse sig for lange.

»Hvis en sundhedsforsikring bliver afgørende for, om man kommer i behandling hurtigt nok, får dem på B-holdet et ringere liv med en ringere livskvalitet. Hvis man har et dårligt knæ og skal vente et halvt år på at blive behandlet i det offentlige mod to-tre uger på et privathospital, så får man et halvt år med dårlig livskvalitet,« siger Finn Kamper-Jørgensen.

Vi er dog langtfra at få amerikanske tilstande i Danmark, mener han.

»Men på langt sigt kan udviklingen med sundhedsforsikringerne føre til en ulighed, som er helt uacceptabel i det danske samfund. En ulighed, hvor danskernes sundhed afhænger af, om de er på A- eller B-holdet. Om det udvikler sig sådan, afhænger af politikernes velvilje til at minimere ventelisterne til de offentlige sygehuse,« forklarer han.

Netop ventelisterne er et argument, som ofte bliver bragt frem.

Mindsker ikke kø

Nogle mener, at ventelisterne til de offentlige sygehuse bliver kortere, når dem med forsikring træder ud af køen og kommer på privathospital. Men den holder ikke, siger Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom i det uafhængige DSI Institut for Sundhedsvæsen.

»Hvis man kigger på, hvad sundhedsforsikringerne bliver brugt til, er det mest fysioterapi, ergoterapi og psykologhjælp, som det private alligevel ofte tager sig af. Der bliver ikke frigjort mange kræfter i det offentlige til de operationer, der er ventelister til,« siger Jakob Kjellberg.

Årsagen er, at de, der bliver tilbudt sundhedsforsikringer, sjældent er dem, der bliver slidt og skadet som Louise Grønskov.

Det er helt naturligt, for folk som Louise Grønskov er ikke guf for forsikringsbranchen.

»Det er bedre at sælge til djøffere (jurister og økonomer, red.), der sidder på deres kontor, end til en social- og sundhedshjælper, der risikerer en masse skader. Hvis man overlader det til markedet, så handler det om at tjene penge og ikke om at hjælpe dem med størst behov. Det skal man nu ikke skælde forsikringsfolk ud for, de gør bare deres job. Men man skal være klar over, at det fungerer sådan,« siger Jakob Kjellberg.

Louise Grønskov ville ønske, at hun havde haft en sundhedsforsikring. For så havde hun allerede fået operationen for diskusprolapsen.

Påvirket psykisk

I stedet har den unge mor til to ventet på lægelige undersøgelser, forsøgt genoptræning uden at ryggen har fået det bedre, ventet på scanninger og på nye undersøgelser af den dårlige ryg.

Imens er listen over alt det, hun har mistet, bare vokset. Jobbet røg i september i fjor efter fem måneders sygemelding. Og da hun måtte nøjes med sygedagpenge i stedet for løn, mistede familien cirka 30 procent af det beløb, som de før havde til mad og tøj, når de faste udgifter var betalt. Humøret og glæden ved livet har Louise Grønskov også mistet efter halvandet år i smertehelvede.

Familiens tidligere så aktive overhoved klarer i dag kun at gå i et meget langsomt tempo, og indimellem falder hun, fordi ryggen låser.

»Psykisk har det påvirket mig meget. Jeg isolerer mig og har ikke lyst til være ude blandt andre, fordi jeg føler, at jeg er en byrde for folk. Det værste er næsten, at jeg hele tiden håber, at jeg får det bedre. Men hele tiden er det bare vente, vente og vente,« siger Louise Grønskov.

Hun regner nu med at skulle vente i to måneder på at komme til en undersøgelse på Rigshospitalet.

Derefter er udsigten op mod to måneders yderligere ventetid på selve operationen.

faktaboks

30 procent af alle danskere over 16 år havde i 2005 en sundhedsforsikring. I 2000 var tallet 16 procent.

32 procent af mænd og 29 procent af kvinder har en sundhedsforsikring.

Blot 17 procent af danskere med under 10 års skolegang har forsikringen, mens 35-37 procent af befolkningen med over 13 års skolegang er med.

61 procent af toplederne og 51 procent af de selvstændige med ansatte har en sundhedsforsikring. Det samme har 36 procent af de selvstændige uden ansatte.

47-49 procent af lønmodtagere med høje og mellemhøje indkomster har en sundhedsforsikring, mens det samme gælder 35 procent af lønmodtagere med lav indkomst. Disse tre grupper af lønmodtagere er typisk funktionærer som for eksempel skolelærere og faglærte - for eksempel murere, frisører og bagere.

Blandt andre lønmodtagere - typisk ufaglærte som for eksempel opvaskere, rengøringsassistenter og lagerarbejdere ¿ og arbejdsløse er det godt 20 procent, der har en sundhedsforsikring

Tallene stammer undersøgelsen Sundhed og sygelighed i Danmark 2005 & udviklingen siden 1987 fra Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen bygger på interview med 21.832 danske statsborgere på 16 år eller derover

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet