I dag kommer kinesiske Vouge for første gang til den danske modeuge, og hvis modejournalisten kan lide, hvad hun ser, så bliver dansk mode eksponeret i verdens mest prestigefyldte modemagasin på verdens største marked. Ikke så dårligt, og alt tyder da også på, at hun ikke bliver skuffet.
For dansk mode rykker med masser af talent, nye pengestærke investorer og aggressiv markedsføring. Internationale modejournalister fra over 20 lande - heriblandt Vouge fra flere kontinenter - er allerede faste gæster, der har vænnet sig til at plotte den danske modeuge ind i kalenderen som en tilbagevendende begivenhed.
Opgangstid
Og mens pressen sætter fokus på catwalken, og modellerne for et øjeblik stjæler billedet, så er det indkøberne, det i sidste ende handler om. Der kommer indkøbere fra over 50 lande, og når ugen er omme, har de - hvis alt går, som branchen forventer - sørget for, at modebranchen i år eksporterer for over 20 milliarder kroner. Lavt sat.
For der er mere at komme efter. Dansk Textil og Beklædning regner med, at salget af dansk mode vil blive fordoblet i løbet af otte år. Det kræver store investeringer, og her kommer udenlandske investorer ind i billedet. For de kan også se potentialet i dansk mode. Kapitalfonden Axcel har købt 70 procent af Noa Noa, og det islandske selskab Baugur har købt halvdelen af Day Birger et Mikkelsen.
Events og labre fester
Begge modehuse holder naturligvis deres egne shows, det er nemlig blevet et must på den danske modescene.
De næste dage er der i København omkring 25 shows med hver sin lille champagne-reception, en håndfuld andre chikke events og en række labre fester. Og da det stort set er de samme modeller, der viser det hele, er byen et lækkert trafikkaos af modeller, makeupartister, og modefolk, der ræser fra sted til sted.
Når folk ikke er til show ude i byen, så er de i en messehal, hvor tøjet udstilles, og handlen foregår. Og i år er konkurrencen yderligere skærpet, så der er tre store messer: CIFF i Bella Centret, som er ældst, CPH Vision i Øksnehallen, som nu har eksisteret i 10 år, og så den nye »Gallery«, der ligger i Forum.
»Vi sætter et mere internationalt fokus. Vi har både danske og internationele designere, og det er vores mål at blive det sted, der samler de bedste skandinaviske designere,« fortæller Christian Gregersen, der er manden bag Gallery, og som allerede har trukket over 50 nye mærker til Danmark.