Administration 

Her grædes af lykke og skriges af smerte

Brækmidler, åreladninger, afførende pulver og amputationer uden bedøvelse. I 250 år har lægerne på landets største og førende hospital, Rigshospitalet, gjort deres ypperste for at helbrede danskerne. Tag med på en fascinerende rejse gennem patientbehandling siden 1759.

De var ikke meget for det.

Alligevel hændte det i de første mange årtier, at lægerne på Rigshospitalet skar arme og ben af patienterne.

Og de var dygtige. Allerede i starten af 1700-tallet kunne lægerne med en kniv og en skarp sav fjerne den syge, måske halvrådne kropsdel og lukke såret pænt.

Så det var hverken mangel på armkræfter eller lægeligt udstyr, der afholdt kirurgerne fra amputationer, men derimod frygten for de efterfølgende smertefulde og farlige infektioner i såret. Og så lige skrigene fra patienterne – bedøvelse var endnu ikke opfundet.

I dag er det præcis 250 år siden, at Frederik den 5. åbnede landets første egent­lige hospital, Det Kongelige Frederiks Hospital med 300 sengepladser. Nationens stolthed.

Rigshospitalet – som det har heddet siden 1910 – tilbød helt fra begyndelsen fri kur og pleje. Uhelbredeligt syge og døende ville personalet dog ikke røre, for hele ideen med det nye hospital var, at syge borgere skulle helbredes, så familier ikke gik til grunde.


Frederiks Hospital, det oprindelige Rigshospitalet, i Bredgade, 1900. I dag huser bygningerne Kunstindustrimusset. 

Selv simple sygdomme – set med nutidens øjne – førte i midten af 1700-tallet til hele familiers fattigdom. Hos håndværkere, småhandlende og arbejdsmænd kunne spisekammeret være tomt og huslejen ubetalelig efter få dages sygdom. Indlæggelse på kongens hospital skulle dog ikke betragtes som æreløs fattighjælp, men en ærefuld kongelig nåde. Borgerne skulle hjælpes, og det formål har landets fineste hospital, der i folkemunde kaldes Riget, haft i sine nu 250 år.

1797 – afføringsmidler og brækrod

»Alle de syge har hver sin seng,« skrev den imponerede franskmand Jean-Pierre Cattau i 1802 efter et besøg på Riget. Selvom enkeltsenge på et hospital i dag er en naturlighed, var det i 1700-tallet et tegn på et prestigehospital. Netop de ordnede forhold er en af forklaringerne på, at patienterne klarede sig relativt godt. Sund kost, hvile og opvarmede lokaler hjalp mere end de kloge hoveder anede, for selve lægevidenskaben var endnu langtfra udbygget.

Knopper og gevækster kunne kirurgerne skære af, mens de medicinske læger havde svært ved at forstå sygdomme i kroppen. De arbejdede stadig med den græske fader til lægevidenskaben Hippokrates’ lære om ligevægt i kropsvæskerne. Var en person syg, skulle balancen i væskerne genoprettes, og midlerne var blandt andet åreladninger, hvor blod tappes fra et område på kroppen, kraftigt virkende afføringsmidler og bræk- og sveddrivende midler.

1. april 1797 blev tjenestepige Friderica Gunther indlagt med svag menstruation og forstørret mave. I dag ville man nok have gættet på, at pigen var gravid, men dengang blev hun behandlet med åreladninger, afførende pulver og rabarbersaft, piller, der gjorde noget ved livmoderen, brækmiddel med brusevand, amerikansk brækrod og afkog af kinabark. Imens hun lå i kongens sygeseng, fik hun – sikkert som bivirkning af datidens medicin – belastende hovedpine og belægninger på tungen, hun mistede appetitten, var meget svag, næsten bevidstløs, havde opsvulmede ben og blæreagtigt udslæt på armene.

Kirurgerne var længere fremme med præcise diagnoser. De skelede eksempelvis mellem gamle og akutte sår, kolde og varme bylder og lymfeknuder.


Mange gik med generende og deforme gevækster, længe før de besluttede sig for en operation, da operationssår stadig omkring 1900 var en realitet.  Kvinden her havde en bindevævsknude, som overkirurg Bloch fjernede.

De havde da også mere succes end deres universitetsuddannede medicinske kollegaer.

Som med den 20-årige murerdreng Henrik, der blev indlagt samme dag som frøken Gunther med en måned gamle frostsår på hænderne. Universal-balsam opblødte fingrene, så de kunne strækkes ud, hvorefter de blev behandlet med et i dag udefinerbart afkog og pulver samt mild kviksølv. Efter 33 dage var sårene helet, og han blev udskrevet.

1897 – diagnoser stilles

100 år efter hospitalets åbning var lægerne nået langt. De havde nu fået diagnoser til flere medicinske sygdomme: Flest (hver tiende) led af tuberkulose, fulgt af hjertesygdomme, lungeinfektioner, mavesår og gigtfeber. I løbet af 1800-tallet indså lægerne, at sygdomme i kroppen ikke var et spørgsmål om ubalance, og de fandt præcise årsager til stadig flere sygdomme for eksempel infektion med bakterier og fejl ved de indre organer.

På Kapelvej i København boede arbejdsmand Søren Jørgensen, der led af tuberkulose i lunger og strube. Lægerne noterede i journalen familiens sygdomsmønster, og alle de symptomer, patienten havde oplevet og lægerne iagttaget ved sygelejet. Temperaturen blev taget dagligt, og Søren Jørgensen blev sat på fedende kost. Ved hjælp af et mikroskop kunne lægerne stille den endelige diagnose – noget der revolutionerede lægevidenskaben i 1882 – problemet var bare, at der endnu ikke fandtes nogen effektiv behandling. 31. maj blev Søren Jørgensen udskrevet med let feber, men to kilo tungere.

Chancen for, at han overlevede længe efter, var lille. Fattighjælpen ville hverken fede ham op, sikre hvile eller frisk luft. I 1897 var tuberkulose skyld i 14 procent af alle dødsfald i København.

Hospitalets troldmænd var stadig kirurgerne. Deres overlegenhed i forhold til medicinerne var øget betydeligt på 100 år, fordi de havde fundet ud af at bedøve patienterne og nu forstod at holde sårene rene, så de fleste patienter undgik betændelse efter operation.


Grønnegården 1910, hvor der i dag er teaterforestillinger om sommeren. Oppegående patienter fik frisk luft i gården, mens sengeliggende patienter blev båret ud i solen om sommeren. 

100 år tidligere ville gårdejer Lars Christian Jørgensen være blevet blind. Han havde en knude på højre øjenlåg, og operationen var besværlig, fordi gårdejeren fra Lolland lå uroligt og kastede op flere gange under narkosen. Såret helede dårligt, men 1. april blev han indlagt igen og lægen foretog et snit ved tindingen, så huden kunne trækkes sammen over øjet, og synet dermed bevares.

1997 – ikke længere blot helbredelse

50 gange flere patienter indlægges på Rigshospitalet nu end 100 år tidligere – dengang ville mange være bukket under for sygdomme, der nu let kureres.

I modsætning til tidligere er et ophold på Riget ikke længere blot en kamp for overlevelse og helbredelse.

Mange opsøger også Rigshospitalet for at øge livskvaliteten. En kvinde, der tidligere er blevet kureret for brystkræft, kommer 1. april for at få rekonstrueret et nyt bryst med væv fra maven. En anden kvinde, der ikke kan få børn ad naturens vej, får foretaget kunstig befrugtning.

Sår, der i århundreder var kirurgernes store opgave, klares nu hjemme, hos den praktiserende læge eller på skadestuen.

På den medicinske front er der taget så store kvantespring i løbet af 1900-tallet, at der stort set ikke længere findes patienter, der udelukkende behandles kirurgisk.

Medicin er en helt fundamental del, når alle store operationer i stadig højere grad skal lykkes. Medicinen og kirurgien er derfor smeltet naturligt sammen til et fælles behandlingsforløb.


Stuegang på medicinsk afdeling A omkring år 1900. Kønsrollerne er udtalte. Professor Christian Gram tilser patienterne med to mandlige læger og tre kvindelige sygeplejersker.  

Som i 1797 indlægges en 26-årig mand den 1. april med vedvarende feber af ukendt årsag. Lægerne er i begyndelsen i tvivl. Men efter nogen tid har de hvide kitler dog et svar til den unge mand. Han har en sygdom, der slet ikke fandtes 200 år tidligere. Han er hiv-smittet.

Den sygdom, der i 1980 erne slog folk ihjel, holdes 20 år senere i det nye årtusinde i ave med medicin.

Kilde og foto: Patienternes Rigshospitalet , Gads Forlag, udkommer 30. marts. Bogen er skrevet af historiker ved Saxo Instituttet på Københavns Universitet Anne Løkke.

 

 

faktaboks

1757: 30. marts indvier Kong Frederik den 5. Danmarks første egentlige hospital, Det Kongelige Frederiks Hospital , mellem Amaliegade og Bredgade i det indre København. I dag huser bygningerne Kunstindustrimuseet.

1910: Hospitalet flytter til nye og større bygninger på Blegdamsvej ved Fælleden og skifter navn til Rigshospitalet. Bygningen er klassisk højborgerlig. Driften af hospitalet overdrages til staten, og det åbnes for alle borgere i det danske rige.

1970: Det Nye Rigshospitalet med det karakteristiske funktionalistiske 16 etager høje centralkompleks åbner med topmoderne tosengsstuer. Pladsen bliver hurtigt for trang og flere nye bygninger tages i brug.

1995: Rigshospitalet overgår fra statseje til at være en del af Hovedstadens Sygehusfællesskab.

I dag er Rigshospitialet Danmarks største og mest specialiserede hospital og netop overdraget til Region Hovedstaden.

Riget i tal

6.300 mennesker er ansat.

1.200 dør hvert år på hospitalet.

70.000 patienter behandles årligt.

I 2006 er der 373 overlæger og 51 klinikchefer.

Den gennemsnitlige indlæggelse varede 14 dage i midten af 1970 eren. I 1997 var den faldet til seks dage.

Alle knap fire millioner journaler gennem 250 år er bevaret, da de er omfattet af bevaringspligt. Et materiale, der er unikt i verden.

Kilde: Rigshospitalet

 

et udrykningsblink på en motorcykel
Krimi

Mand gik amok -
smadrede togets toilet

en slange ligger sammenrullet
Helt vildt

Smuglede pytonslanger i underbukserne - men ak!

hyggebelyst spisested
Nyheder

Brødre går konkurs

med spisested - igen

en butik set fra gaden
Helt vildt

Kloak eksploderede i
butik - afføring overalt

mange fluer sidder på hovedet af køer
Nyheder

Fluer skal bekæmpe kødædende maddiker

biler på en motorvej
Biler

Motorvej spiller lystigt

Beethovens 9. symfoni

To poser chips
Mad og drikke

Populær chips 
kaldes tilbage - igen

person holder Lotto-kupon
Helt vildt

Vinder 16 Lotto-millioner:

Her er kuponen købt

Personer ved udbrændt bus
Nyheder

15-årig dreng sigtet efter busbrand

Nyheder

Varmere badevand giver flere havbakterier

Nyheder

DMI varsler om mulige skybrud 

Brud kysser brudgom
Kendte

Spice Girl er blevet gift – igen

Gruppe af politifolk
Krimi

Knivdrama i Københavns Lufthavn

folkemængde til koncert
Kendte

Nu er det slut:

Osbournes

sidste skrål

gamle potter og pander står klar til at blive vasket op
Nyheder

Kro-ejer til tyv:

- Kom og vask op

en mand med kasket
Nyheder

Elon Musk stifter nyt parti

to smilende kokke
Kendte

Jesper Kochs
afløser er fundet

en cykelrytter med solbriller
Sport

Vingegaard: Det var en af de mest stressende etaper

et par smiler til fotografen
Kendte

Monetz-parret sætter
villaen til salg

en tennisspiller ser ærgerlig ud
Sport

Eventyret er slut for dansk tennissensation

Nyheder

Ni børn og 18 voksne

er døde efter
oversvømmelser

et kort
Nyheder

Her kommer Danmarks største erhvervsområde til at ligge

eeee
Nyheder

KFC i Danmark

meldes konkurs

en tennisspiller jubler
Sport

Clara Tauson
tager stor sejr

en fladfisk
Nyheder

Dødelig bakterie kan få konsekvenser for fiskefirma

mange personer stillet op til fotografering
Film og TV

Nu genopføres Badehotellet

larver
Nyheder

Giftig larve nu

fundet i Jylland

en politibil på en festivalplads
Krimi

Tissende kvinder

filmet med
vildtkamera på festival

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Stor teenager sigtet for overgreb på niårig

bygninger lavet i lego
Nyheder

Verdens største

Legoland slår dørene op

beredskab i arbejde
Nyheder

Mindst 24 døde - mange børn er savnet

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster

Togkupe seet inde fra
Krimi

Mand udvises: 

Voldtog 16-årig pige

i regionaltog

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
Krimi

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs: Bowlingcentre foretog mystisk lukning

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren