Ikke flere fodboldlandskampe eller OL-konkurrencer på Danmarks Radio. Sådan er udsigten, når DR i morgen vil fremlægge en spareplan, der formentlig nedlægger DR Sporten.
Men det er en stor fejltagelse, lyder det fra tidligere mangeårig tv-vært og redaktionschef på DR Sporten, Claus Borre.
- Efter min mening har man ikke formået at produktudvikle DR Sporten. Skriften på væggen kom for fire år siden, da DR begyndte at miste rettigheder til eksempelvis Formel 1. Jeg synes, man burde have sagt: ’Nu laver vi noget fuldkommen anderledes end de kommercielle kanaler’, men intet blev gjort, og det falder primært tilbage på DR Sportens ledelse, som har været fuldstændig usynlig, siger Claus Borre.
- I DR’s allerøverste ledelse betragter man idræt og sport som noget, der foregår henne om hjørnet, nede i kælderen blandt overvægtige bodega-danskere med klaphat og halstørklæder, lyder det fra Claus Borre.
Da DR ikke har råd til rettighederne til større sportsbegivenheder, bør man fremover satse på mere perspektivering.
- Rettigheder er ingen nødvendighed for at lave begavet sport. I stedet kunne man lave baggrund, portrætsamtaler, analyser, kommentarer, dokumentar eller interview, mener Claus Borre.
Sportens deadline
Claus Borre mener ikke, at korte sportsnyheder i forlængelse af TV-avisen er tilstrækkeligt for at dække sport og idræt, der siden 1971 formelt har været anerkendt som en del af dansk kulturliv, da idræt blev flyttet fra indenrigsministeriet til kulturministeriet.
- Når man har en nyhed om, at kun 10 procent af de danske idrætsledere er kvinder, er det fuldstændig oplagt at lave for eksempel en paneldiskussion om, hvad det er, der holder kvinderne væk fra lederstillingerne: Er det børn, karriere eller at de ikke kan komme til orde i et mandssamfund, siger Claus Borre som et eksempel.
Inden han forlod DR for tre år siden, foreslog han en ’Sportens deadline’ ligesom ’Deadline’ på DR 2, hvor der er plads til den perspektivering, Claus Borre efterlyser. Men DR’s afvisning af hans forslag, var med til, at han sagde sin stilling op.
- På DR er sport ’rød mod blå’, og ’det stod 2-0 ved pausen’. Sådan er sport ikke. Det er synd for mine gamle kolleger, at de er blevet ofre for en svag ledelse.
Sidste bastion
DR valgte for fire-fem år siden at trække sig allerede inden udbudsrunden i konkurrence med TV 2 og TV3 om rettighederne til fodboldlandsholdet. Men DR har aldrig forstået, at idræt – og specielt fodboldlandsholdet – er en fast del af det folkelige danske kulturliv. En del, som alle danskere bør kunne følge, siger Claus Borre.
- Det danske fodboldlandshold er en folkelig institution, som alle danskere har et forhold til, den sidste bastion, DR burde kæmpe for, lyder det fra den tidligere DR-vært.