På 30 år er antallet af analkræfttilfælde fordoblet - og det skyldes sandsynligvis ændrede seksualvaner.
Det viser en ny undersøgelse fra Afdelingen for Virus, Hormoner og Kræft i Kræftens Bekæmpelse.
Knap 100 danskere får hvert år konstateret analkræft, der opstår i de nederste 4-5 cm af tarmkanalen. For 30 år siden var det kun halvt så mange.
"Analkræft er en relativt sjælden kræftform, men antallet af tilfælde er fordoblet på 30 år, så vi nu er oppe på ca. 100 tilfælde om året. Samtidig kan vi se, at der er flere yngre, der får sygdommen," siger Ann Nielsen, der er ph.d. og forsker i Kræftens Bekæmpelse og førsteforfatter til undersøgelsen.
Omkring 90 procent af alle tilfælde af analkræft skyldes HPV-infektion. HPV er en seksuelt overført virus, som smitter ved kontakt og optræder lokalt. Derfor er ændrede seksualvaner med flere, der dyrker analsex, den mest nærliggende forklaring på den store stigning.
Man kan dog ikke sætte lighedstegn mellem analkræft og analsex, lyder det fra Ann Nielsen. Den store stigning skyldes sandsynligvis ændrede seksualvaner.
"Men man kan godt blive smittet med HPV uden at have haft analsex, siger forskeren fra Kræftens Bekæmpelse.
Den gode nyhed er, at de HPV-typer, som kan give analkræft, er de samme, som unge piger vaccineres mod i dag.
"Så om nogle generationer er kurven formentlig knækket," siger forsker Ann Nielsen.
Undersøgelsen, som er offentliggjort i International Journal of Cancer, bygger på alle danske tilfælde af analkræft mellem 1978 og 2008. I den periode blev der konstateret i alt 2.187 tilfælde af analkræft, hvoraf to tredjedele var hos kvinder. Derudover har undersøgelsen også set på forstadier til analkræft, hvor der kunne ses en tilsvarende stigning.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse