Skal pensionsalderen hæves nok engang i 2020? Det er et af de helt store spørgsmål netop nu i dansk politik.
Dansk Folkepartis finansrodfører, Rene Christensen, såede tirsdag morgen tvivl om, hvorvidt partiet ville være med til at hæve pensionsalderen endnu engang.
Men Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen-Dahl, slår tirsdag over middag fast, at partiet ikke træder ud af Velfærdsaftalen fra 2006. Han understreger i den forbindelse, at der skal gøres mere mod nedslidning.
I 2020 skal Folketinget beslutte om pensionsalderen skal hæves til 69 år fra 2035.
Også i brancheorganisationen Dansk Byggeri er man også tilhænger af en højere pensionsalder.
Men virkeligheden på Christiansborg og kontorgangene i Dansk Byggeri er en helt anden end den, der er ude i skurvognen på de danske byggepladser, fortæller tre unge bygningsarbejdere til Avisen.dk.
Marc Olsen, specialarbejder, 30 år
Foto: Nicolai Jaquet/Avisen.dk
Hvad tænker du om at hæve pensionsalderen?
- Jeg synes bestemt ikke, at det er en god ide. Nu spørger du en håndværker, men hvis du spørger en, der sidder på kontor hele livet, har de måske et andet svar. Folk er forskellige, og du kan blive slidt på mange måder, siger Marc Olsen.
Hvad er det ved jeres fag, der er så hårdt?
- Vi står i mærkelige arbejdsstillinger for at løfte ting. Vi byggede på et tidspunkt i Sorgenfri, hvor vi slæbte ting helt op på syvende etage. Der gik vi op og ned ad trapper samtidig med, at vi skulle bære 40 kilo i hænderne.
Hvad skal man gøre, for at I ikke bliver slidt ned i samme grad?
- Lade være med at spare. Men der er ikke nogen, der har råd til at bygge, hvis ikke der spares. Der er ikke en løsning, arbejdet skal laves. Problemet er bare, at hvis vi skal blive ved på den måde, kan vi ikke samtidig arbejde længere. Det kan godt være levestandarden bliver bedre, men derfor bliver arbejdet ikke mindre hårdt.
Skulle man så ændre pensionssystemet, så jeres faggruppe kan gå tidligere på pension?
- Det er svært at sige, for det er op til den enkelte, hvor lang tid de kan arbejde. Enten skulle man screene alle mand individuelt, men det er der ikke råd til. Derfor ryger alle i nogle kasser. Men man kunne da godt se på, hvor lang tid folk har arbejdet. Nogle starter på arbejdsmarkedet, når de er 13, mens andre er 30, siger Marc Olsen.
Michael Carlos Christensen, uddannet struktør, 30 år
Foto: Nicolai Jaquet/Avisen.dk
Kollegaen Michael Carlos Christensen er heller ikke venligt stemt ved tanken om et arbejdsliv, der potentielt kan strække sig mange år endnu.
- Det er helt hul i hovedet at hæve pensionsalderen. Det kommer fra folk, der ikke har fingrene i det, vi går og laver. Hvis de havde det, ville de have en anden holdning:
- Der har været masser af tv-debatter, hvor ældre, der har arbejdet hårdt fysisk, er inde og fortælle, at de er blevet slidt ned. De kommer også fra en tid, hvor man ikke havde de samme hjælpemidler som i dag. Men nogle gange føler du stadig, at du er i 1800-tallet i dag, fordi man skal slæbe en masse ting, du egentlig ikke må, fordi det er for tungt. Men arbejdet skal jo laves - huset skal bygges. Nogle lever måske længere, men det er ikke betonarbejderne. Vi kan vælge mellem dårlig ryg eller dårligt knæ.
Hvis forligspartierne løbende hæver alderen som planlagt, kan du gå på pension som 73,5 årig. Der er nogle år til. Hvilke perspektiver ser du?
- Til den tid regner jeg med at have læst videre. Hvis man gerne vil give den gas, kan man bare gøre det, men det er begrænset, hvad kroppen kan tage. Arbejdsskader opbygges også over længere tid, fordi du bliver slidt ned. Det lægger man ikke mærke til, før man står i det. Mange af de ældre skal til kiropraktor flere gange om ugen, eller æder et halvt glas piller om morgenen for at kunne slæbe sig afsted, siger Michael Carlos Christensen.
Alex Fallesen, bygningsstruktørlærling, 24 år
Foto: Nicolai Jaquet/Avisen.dk
- Man bliver nød til at læse videre, ellers kommer man ikke til at kunne holde til det. Det tror jeg ikke, siger Alex Fallesen.
Hvorfor ikke?
- Det er hårdt arbejde, og hvis man gerne vil tjene mange penge, skal man arbejde på akkord. Der gælder det om at arbejde hurtigt.
De ældre i jeres sjak fortæller om, hvordan det altid har været hårdt arbejde. Hvorfor vælger I at blive bygningsarbejdere, når I ved, det er så fysisk hårdt?
- Jeg har tidligere arbejdet på et lager, og det er også trættende at sidde på et kontor. Det er utroligt kedeligt, og en hverdag går i stå. Det er sjovere at være ude at lave noget, og tiden går stærkere, når man både bruger hænder og hjerne, siger Alex Fallesen.
Tjek din egen pensionsalder her