Koldkrigens skæg og blå briller blev i weekenden genoplivet i Odense.
Tidligere topspioner fra det nu nedlagte østtyske efterretningsvæsen Stasi fortalte for første gang officielt om deres arbejde.
Det skete ved en kontroversiel konference på Syddansk Universitet.
De aldrende agenter åbenbarede flere saftige spionhistorier på konferencen.
En af de mest utrolige handlede om et professorpar i Berlin.
Konen arbejdede både for den amerikanske og kinesiske efterretningstjeneste. Manden arbejdede med amerikanerne og østtyskerne.
»Kineserne fodrede konen med falske oplysninger, som hun skulle give til østtyskerne. Men hun gav dem i stedet direkte videre til manden, som gav dem til amerikanerne. Det lyder som en billig spionroman, men det skete faktisk,« siger forsker Thomas Wegener Friis, som er initiativtager til konferencen.
Konferencen bød også på storpolitiske overraskelser. Tidligere ansatte i den amerikanske efterretningstjeneste CIA fortalte om efterkrigstidens paradokser.
»Amerikanerne fik fingre i akter om, hvem der havde spioneret mod hvem i det delte Tyskland. Men det forenede Tyskland var bestemt ikke ivrig efter at få oplysningerne, og de blev først offentliggjort i Tyskland mange år efter. Det siger noget om, hvor følsomt det er for tyskerne,« siger Thomas Wegener Friis.
Selvmodsigelser
For ham gjorde det størst indtryk at opleve, at agenterne fra det tidligere kommunistiske regime hårdnakket forsvarede deres gamle regime næsten 20 år efter dets kollaps.
»Under den kolde krig var der mange i Vesten, der tvivlede på, om folk i østblokken virkelig var overbeviste kommunister, eller om de kun var røde udenpå. De her var også røde indeni, det er helt sikkert. De har ikke ændret mening, selvom de har haft 20 år til det,« siger Thomas Wegener Friis.
Men spionernes begejstring for det gamle DDR betød også, at de indimellem modsagde sig selv, mener Thomas Wegener Friis.
»En af dem fortalte for eksempel, at industrispionage mod Vesten havde enorm betydning, men på den måde sagde han jo i virkeligheden også, at den østtyske udvikling var en katastrofe. Der var ikke innovationskraft nok, så de måtte stjæle fra Vesten,« siger Thomas Wegener Friis.
Farvet historiebog
Konferencens mest ophedede debat opstod, da en svensk forsker fremlagde dokumentation for, at østblokkens efterretningsfolk havde forsøgt at snige propaganda ind i Vesten ved blandt andet at få udgivet en historiebog i Skandinavien, der fremstillede Sovjetunionen som en frelser og USA som en skurk under Anden Verdenskrig, uden at man kunne se, at østblokken var den egentlige afsender på bogen.
Bogen lå klar, men blev bremset inden udgivelse. Andre tiltag gik på at modarbejde, at Danmark blev medlem af EF, som var forløberen for EU.