Administration 

Kaos kostede dyrt i menneskeliv under tørken

Denne somaliske kvinder er blandt mere end to millioner, der har brug for hjælp til at komme videre efter katastrofen. (Foto: CC BY flickr EU Humanitarian Aid and Civil Protection)

Somalia mistede 4,6 procent af sin befolkning til sult under tørken. Hele 10 procent af børnene døde. Lang vej forude for fejlslagen nation.

Over en kvart million mennesker bukkede under som følge af tørke og sult på Afrikas Horn i 2010-12. Halvdelen af dem var børn under 5 år. Hele 4,6 procent af befolkningen og 10 procent af børnene i det centrale og sydlige Somalia døde af sult.

Der blev først erklæret officiel sult- og tørkekatastrofe i juli 2011, men problerne var mere end tydelige allerede i 2010. Mellem maj og august 2011 døde omkring 30.000 mennesker om måneden.

I hårdt ramte områder som omkring hovedstaden Mogadishu overlevede 17 procent af børnene ikke.

Hovedårsagen til det massive tab af menneskeliv var bortset fra tørke, politisk og organisatorisk kaos samt interne væbnede kampe.

Kritik

Katastrofen i Somalia sidste år vakte international bestyrtelse, men en af årsagerne til graden af lidelse og tab af menneskeliv var omverdenens langsomme reaktion på noget forudsigeligt, beretter FNs fødevareorganisation FAO i en analyse.

Som et totalt fejlslagent land i kaos var verden langsom til at reagere, og så var forholdene aldeles umulige for at få hjælp frem til de hårdest ramte områder af landet. Som følge af mangler steg priser for mad til højder, som fattige ikke kunne betale.

Regering

Somalia har i dag en regering, der har ingen eller ihvertfald meget lille indflydelse på udviklingen i landet. Men Hassan Seikh Mohamoud er udpeget som leder af sine fæller i landets magtfulde klaner. Uden en officiel struktur ville der ihvertfald ikke komme bistand.

At alt stadig ikke er fredeligt vidner et angreb på Somalias Højesteret i april begået af selvmordsbombere og bevæbnede ekstremister med 35 døde til følge. Dog er daglige kampe mellem sikkerhedsstyrker og al-Shabaab ophørt. Fordrivelsen af ekstremisterne førte til oprettelse af styret sidste år.

De store regioner af Somalia, nemlig Puntland og Somaliland, afviser overhovedet at være en del af landet og påberåber sig selvstændighed. Seikh Mohamoud kan siges at være leder af de dele af landet, hvor soldater fra Den Afrikanske Union har kontrol med forholdene.

Struktur

Somalia burde være rimeligt let at styre, fordi befolkningen er homogen etnisk set og alle taler samme sprog. Men enheden er kun på overfladen. Landet er opdelt mellem 500 forskellige klaner og underklaner, der kæmper for hver deres indflydelse, forklarer Economist.

Siden 1991, hvor Siad Barre blev styrtet, har der ingen rimeligt fungerende central myndighed været i Somalia; altså indtil 2012, hvor Hassan Sheikh Mohamud blev udpeget til at gøre forsøget. Således er der en grad af fred i landet, omend han på ingen måde kontrollerer udviklingen.

Opgaverne, der ligger på Sheikh Mohamouds bord, er ikke småting. Der skal skabes en grundlov, en nøgle for fordeling af magten landet, inddeling i regioner, et retsvæsen, et valgsystem og samtidig skal islamitiske ekstremister holdes i skak. Internationale donorer (som Danmark) kræver tilmed sociale forandringer som sikring af kvinders rettigheder.

Soldater

Forsøget på at holde styr på Somalia sker under opsyn af FN, hvis Sikkerhedsråd først i maj enstemmigt forlængede sin hjælpemission i et kalenderår (kaldet UNSOM). Meningen er at koordinere den omfattende hjælp til et land uden en samlende struktur.

Somalia har intet fungerende retsvæsen, rædselsfulde forhold for menneskerettigheder, jævnlig terror og dele af landet i løsrivelse eller under kontrol af islamisterne al-Shabaab. Og så er der de ofte omtalte pirater ud for kysten.

Den Afrikanske Union har siden 2007 haft mandat til at holde ro i landet, og deres mandat er atter blevet fornyet. Tropperne kommer fra nabolandene Uganda, Kenya og Etiopien.

Som en del af forsøget på at stoppe intern vold har der siden 1992 været våbenembargo mod Somalia. Den er nu ophævet af FN, for at den svage centrale regering kan forsvare sig imod ekstremister.

Bistand

Internationale donorer under ledelse af Storbritannien og Somalias præsident Hassan Seikh Mohamoud har netop været til donorkonference i London, hvor der samlet blev lovet over halvanden milliard kr. i ny bistand fra omkring 50 lande og internationale organisationer.

Danmark mener også, at der sker fremskridt i Somalia efter en snes år med kaotiske forhold. Landet er nærmest blevet symbol på begrebet en “fejlslagen” nation. Udenrigsminister Søvndal og udviklingsminister Friis Bach har da også bevilliget yderligere 75 millioner kr. i bistand til landet.

Den danske 2012-14 ramme for støtte til Somalia overgår 650 millioner kr. Disse penge går hovedsagelig til kystbevogning i kampen imod pirater og til den fredsbevarende militære indsat fra Den Afrikanske Union (AMISOM), der forsøger at holde styr på det urolige land.

Særligt fokuseret på sikkerhed imod islamister har USA investeret langt over en milliard dollars udenfor donorkonferencen.

Sultdød

At 4,6 procent af befolkningen i områder af Somalia døde er højt for en sultkatastrofe, har tidsskriftet Economist beregnet sig frem til. Siden år 1900 har der været 35 store af slagsen med over 70 millioner mennesker som ofre.

Omkring halvdelen af disse mange dødsfald skyldes delvis menneskeskabte tilstande, der medførte sult og massedød. Blandt dem var Kinas “Store spring fremad” i 1958-62, der kostede 30 millioner liv. Også Stalins kollektivisering af landbruget i Sovjetunionen i 1920-30 var kostbare i Ukraine og Kazakhstan.

Sultkatastrofer sker ikke mere i disse lande, fordi de har fået styr på deres fødevareplanlægning. Nu om stunder rammer problemerne i svagt udviklede lande i Afrika og ikke i Asien. Ofte er det politik, der udløser kriser som Etiopiens i 1983-85 og Sudan i 1998, skriver bladet.

I perioden 2010-12 var der tørke på hele Afrikas Horn, men sultkatastrofen ramte Somalia hårdest, fordi landet ikke havde en fungerende regering og var fejlslagen som nation.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FCM nedlægger FCK og spiller sig tættere på guldet

politibiler ved en vej
Krimi

Efterlyser flugtbilist efter påkørsel af to cyklister

en sur mand
Nyheder

Trumps eks-advokat udspørges om telefonfis 

Et regionaltog
Nyheder

Togkaos mellem Esbjerg og Odense

En hund på vej ud af en væg
Dyreliv

Lille hund fanget inde i familiens vægge

En dame pudser næse
Sundhed

Pollenallergi: Dette må du IKKE gøre

en reception med to medarbejdere
Rejser

Københavnske hoteller blandt verdens bedste

en pride-ballon
Nyheder

Copenhagen Pride mister flere sponsorer

Sort røg på en byggeplads
Krimi

Brand hos

Novo Nordisk

Mohamed Daramy ved siden af Rasmus Højlund og Joachim Andersen
Sport

Hjulmand bekræfter:

Spiller misser EM

David Copperfield
Nyheder

David Copperfield

beskyldes for

seksuelle overgreb

To private billeder af den unge pige.
Krimi

15-årig stadig forsvundet

- politiet på bar bund

Et Metrotog på en station.
Krimi

Teknisk problem:

Holder helt stille

Christian og Christopher Kjær begge i smoking
Kendte

Kjærs formue

formøblet

Retten i Nykøbing Falster
Krimi

Babydrab: Sag

mod mor opgivet

Krimi

Færdig med

undersøgelser

på Børsen

En kvinde taler i telefon
Nyheder

Skræmmende mønster:

Disse kvinder er

særligt udsatte

Jeff og Tilde på scenen.
Kendte

Jeff er blevet forlovet

Siden af en politibil
Krimi

18-årig i kritisk tilstand

efter fald fra altan

Kong Frederik og dronning Mary vinker på en balkon.
Nyheder

Kongens fødselsdag -

genopliver gammel

tradition

En person på en vægt
Sundhed

Næste generation af

vægttabsmedicin på vej

Holdet bag filmen
Film og TV

Trine Dyrholm 

høster roser

Nyheder

Skudt premierminister

er ved bevidsthed

efter operation

Nyheder

Færøerne:

Stemmer nej til fri abort

hakket oksekød
Nyheder

Nu igen: Trækkes tilbage

flere mennesker samlet
Nyheder

Til-Løkke med de 60 år:

En selskabelig dramaqueen

Mand og kvinde
Kendte

Tv-vært klar til bryllup

to mænd
Nyheder

Kæmper for sit liv

Mand og kvinde
Nyheder

Afslutter med kor

og bolsjestriber

portræt kvinde
Kendte

Annette Heick: Man må

godt blive provokeret

tegning af mand
Krimi

Drabstiltalt: Jeg fandt tape med Meng-DNA i naturen

biler
Nyheder

Tesla: Stiger 400

procent i Danmark 

portræt kvinde
Nyheder

Danmark får hård konkurrence

Nyheder

Premierminister

ramt af skud 

Krimi

Emilie Meng:

Kræver større beløb

solen og himmel set gennem blade
Nyheder

Officielt: Danmarks første sommerdag

Facade på butik
Nyheder

Kæmpe tøjkæde konkurs

Spækhuggere i vandet
Dyreliv

Spækhuggere angriber og sænker yacht

Sport

Kongeparret tog metroen

Solcellepark set fra luften
Nyheder

Rekordmange timer med negative elpriser

Cykelrytter jubler på podiet
Sport

Lavinefare aflyser Giroens højeste punkt

Kong Frederik griner
Kongelige

Kong Frederiks brøler

politibil spærrer vej
Krimi

Ung mand død i ulykke

Smilende kvinde
Kendte

TV2-stjerne var nøgenmodel

Dressurrytter på banen
Dyreliv

Tager fuldt ansvar for hestemishandling

Kø på motorvej
Nyheder

Her bliver trafikken slem

masser af mennesker på strand
Nyheder

Sommeren 2023 den varmeste i 2000 år

Skib sejlet ind i bro
Nyheder

Containerskib mistede strøm inden dødsulykke

en royalperson
Kongelige

Kongen ser ændringer
som nødvendige

et forelsket par
Kendte

Caroline Wozniackis

eks skal skilles

en kvinde kigger ind i kameraet
Nyheder

Pernille Vermund
anmeldt til politiet

en tennisspiller
Sport

Caroline Wozniacki forbigået

en tipskupon
Nyheder

Scorer kæmpe tips-gevinst:

- Jeg er stadig i chok

en haj i akvarium
Krimi

Endnu en haj er
fundet på gaden

folk i DNA-dragter
Kongelige

Kongepar trak

i DNA-dragter

luftfoto viser røg stiger op fra bygning
Krimi

Politiet advarer: 
Luk vinduer og døre

en pige
Krimi

15-årig efterlyst - har været væk siden weekenden

en kvinde læner sig op ad en container
Kendte

Ibi Støving får nyt job

en ø
Nyheder

Efter årtiers strid:
Ny motorvej vedtaget

en kvinde griner
Nyheder

Mette F. vædder

gerne mindst en øl

En sønderskudt politibil
Nyheder

Betjente dræbt under angreb på fangetransport 

en sanger på en scene
Film og TV

543.000 så Eurovision

et par med solbriller
Kongelige

Skandale: Harry og Meghans fond konkurs

Rækkehuse set fra luften
Kendte

TV 2-korrespondent scorer millioner på hussalg

Nyheder

Plakattavle vælter og dræber 14 fodgængere

Krimi

Korsørmand havde tape med Meng-DNA i sit hjem

et DR-logo
Film og TV

Du skal snart logge ind for at se DR

en metrotunnel
Nyheder

Cityringen lukker i pinsen

en tennisspiller på banen
Sport

Rune: Jeg mistede fuldstændig fokus

en vignet om fake websites
Nyheder

Ekspert: Internetsvindel kan sagtens stoppes

Priden igennem solfyldt København
Debat

Dyrby: Nul stolthed i Copenhagen Pride - de burde alle gå af

en ung pige på en efterlysningsseddel
Krimi

FAKTA: Det er manden i Korsør-sagen tiltalt for

et tog ved en perron
Nyheder

Togkaos – busser indsat

Kongeparret besøger et andet kongepar
Kongelige

Frederik og Marys program i Norge

svin i en stald
Dyreliv

Rapporter: Forfærdelige forhold i danske grisestalde

en mand spiller saxofon
Kendte

David Sanborn er død

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Stor nedtur for

Holger Rune 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik i fake news

bygning
Krimi

Ulykke i gokarthal

på blå mandag