Administration 

Danske hospitaler er systematisk blevet udsultet gennem 35 år

Landets politikere har i årtier holdt hospitalerne i en økonomisk spændetrøje. Mens den vestlige verden har postet penge i sundhed, har vi udsultet de hvide kitlers verden. Resultatet er behandlingsresultater langt fra den internationale topklasse, som politikerne taler om.

• Discount-sundhedsvæsen koster danskerne levetid 
• Dødslisten du ikke vil se
• Ekspert: Løsningen er målrettede milliarder i 20 år

Han er ikke sur. Slet ikke vred.

Kræftlæge Mikael Rørth fejrer næste år 40-års jubilæum på Rigshospitalet. Han har på egen krop følt det økonomiske pres, forskellige regeringer gennem årene har pålagt danske hospitaler.

I hans unge dage var Rigshospitalet en tumleplads for ildsjæle, hvor lægen havde stort set frie rammer i kampen for at helbrede patienten. Men det er over årene blevet markant sværere på grund af stramme budgetter og en benhård styring af økonomien.

Selvom kræftbehandlingen dengang slet ikke var så avanceret som i dag, tændte gejsten fra de lægelige ildsjæle håb for patienter og skabte resultater, som kolleger fra udlandet rejste langt for at opleve. Dengang Danmark havde et af verdens bedste - men også dyreste - hospitalsvæsener.

Sådan er det ikke længere. Slet ikke.

Økonomien styres stramt

Nyhedsavisen har fået gennemgået udgifterne til sundhedsområdet siden 1970.

Det dokumenterer, at det danske sundhedsvæsen over de seneste tre årtier er blevet systematisk udsultet rent økonomisk i forhold til hospitaler i den vestlige verden.

I 1971 brugte Danmark langt flere penge på sundhedsvæsenet end de fleste vestlige lande. Sådan er det ikke længere.

I dag bruger vi mindre af samfundskagen på vores hospitaler end landene omkring os, og vi har gennem årene ladet budgetterne vokse halvt så hurtigt.

Den stramme økonomistyring har ført til et lille sundhedsvæsen. Og konsekvensen er ifølge Jes Søgaard klar:

• Der mangler udstyr. Vi er langsommere til at købe nyt, udskifte og indføre nye behandlingsformer og medicin. Tag manglen på scannere bag efterårets kræftskandale som eksempel.

• For lidt personale, for lidt udstyr og for få senge fører til ventetider og patienter på gangene. Det tager længere tid for lægerne at stille diagnosen og sætte den rigtige behandling i gang.

• Pressede medarbejdere med risiko for stress, nedslidning og personaleflugt.

• Slidte gamle hospitaler, der ikke er up to date.

• Dårlige behandlingsresultater på en lang række områder, eksempelvis rygerlunger, diabetes og kræft. Danmark har den højeste kræftdødelighed i Vesteuropa, og ifølge en undersøgelse fra de industrialiserede landes samarbejdsorganisation OECD skyldes den dårlige kræftoverlevelse måske de meget lave udgifter til hospitalsbehandlingen.

35 års underfinansering

En af Danmarks førende sund-hedsøkonomer, direktør i det uafhængige Dansk Sundhedsinstitut, professor Jes Søgaard har for Nyhedsavisen brugt OECD s tal og beregnet, hvor mange penge vi årligt har spenderet direkte på sundhedsvæsenet fra 1970 og til i dag. Og sammenlignet med de 23 lande i den vestlige verden, som vi normalt sammenligner os med.

»Vi har gennem 35 år underfinansieret sundhedsvæsenet i forhold til alle andre lande omkring os. Det betyder, at vi har været langsommere til at opnå forbedringer på sundhedsområdet i forhold til andre lande. Politikerne har ikke villet betale, hvad det koster, så langsomt er vi sakket agterud. Vi har fået det, jeg kalder et lille meget effektivt sundhedsvæsen, men hvor resultaterne ikke er i top - tag kræftområdet og de dårlige behandlingsresultater dér som bare ét eksempel,« siger Jes Søgaard.

Klinikchef, professor, dr.med. Mikael Rørth ved alt om, at økonomien har fået førsteprioritet frem for jagten på den optimale behandling for kræftpatienterne. Som da hospitalet i 1997 på grund af såkaldte »økonomiske tilpasninger« måtte fyre hver femte læge og sygeplejerske på kræftafdelingen.

Alligevel er han ikke sur på politikerne over det økonomiske pres, de i tre årtier har lagt ned over hospitalerne.

»De har jo ikke gjort det af ond vilje og puttet pengene i egen lomme. De har fra 1970 erne og frem til i dag valgt at prioritere socialvæsenet frem for sundhedsvæsenet, hvor befolkningen har fået en masse retskrav på sociale ydelser. Altså overførselsindkomsterne. Og med de flere arbejdsløse, de flere studerende, de flere førtidspensionister har det presset det økonomien. Det er gået ud over sundhedsvæsenet, der er blevet nedprioriteret. Man kan så være uenig i den beslutning, men der er ingen grund til at være sur på politikerne. Folk skal jo bare vide, at det er sådan, det er,« siger Mikael Rørth.

Ingen kender sandheden

Mikael Rørth kender fra sin dagligdag den virkelighed, som professor Jes Søgaard ser i tallene. Men Søgaard mener, at den økonomiske styring af hospitalerne og de kedelige konsekvenser deraf er stort set ukendt for befolkningen ¿ herunder mange folketingspolitikere og centrale medarbejdere i centraladministrationen, ja selv i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvor han for nyligt gennemgik sine tal med ministeriets sundhedsøkonomer.

»Jeg oplevede til et foredrag for små fem år siden en tidligere departementschef fra Finansministeriet, der sagde, at de danske sundhedsudgifter relativt set var meget høje og væksten ustyrlig. Åndeligt må han have befundet sig i 1970¿erne, for sådan var det dengang. Men sådan har ikke været siden,« siger Jes Søgaard.

De skræmmende tal

• I perioden 1971-2005 er de danske sundhedsbudgetter hvert år vokset med 2,1 procent (realvækst) hver gang de vestlige landes budgetter er vokset med 3,8 procent. Hvert år har de altså tilført næsten dobbelt så mange penge til sundhedsområdet, som vi har.

• I 1971 brugte Danmark 6,8 procent af samfundskagen (BNP) på sundhedsvæsenet mod 5,4 procent i hele den vestlige verden. I 2005 var det lige omvendt. Her brugte den vestlige verden 8,5 procent, mens vi kun brugte 7,2 procent på sundhed. De andre lande har altså på tre årtier valgt at sætte turbo på de offentlige udgifter til sundhedsområdet i modsætning til os, der har været langsommere til at åbne for pengekassen.

• I 1971 betalte hver dansker 8.800 kroner til sundhed mod 6,600 kroner i den vestlige verden. Nu er vi overhalet. I 2005 brugte vesten i snit 22.000 kroner årligt, mens vi kun brugte 18.200 kroner.

De positive konsekvenser

Men politikernes fokus på at styre økonomien stramt har også haft en lang række positive konsekvenser, som mange af de lande, der har postet penge i hospitalsvæsenet, ikke har opnået. På positivsiden tæller:

• Danske patienter bliver ikke unødigt på hospitalet og fylder. Vi har nogle af de korteste liggetider i verden. Det er opnået gennem en i særklasse god udnyttelse af dagkirurgi og ambulante behandlinger, hvor patienten kommer om morgenen og tager hjem om eftermiddagen. Det sparer penge og får mange gennem systemet. Ifølge en OECD-måling har vi på seks af syv kirurgiske områder de laveste behandlingsomkostninger i forhold til de sammenlignede vestlige lande.

• Den stramme økonomi har ført til effektive hospitaler, hvor vi får meget sundhed for vores skattekroner. Ifølge en OECD-undersøgelse er de danske hospitaler de mest effektive i 10 undersøgte vestlige lande.

Men jagten på effektivisering har også en ende. Ifølge den føromtalte OECD-undersøgelse har vi effektiviseret hospitalerne så godt, at Danmark i dag kun er fem procent fra den optimale behandlingspris, mens Sverige eksempelvis er 42 procent fra målet.

Dermed er det svært for Danmark at nedbringe udgifter til behandling gennem yderligere effektiviseringer, da vi er tæt på det optimale, konkluderer OECD.

»Selv Folketingets økonomianalysegruppe har for nylig advaret om, at vi effektiviserer økonomisk på bekostning af helbredsresultater,« siger Jes Søgaard.

Sammenbruddet lurer

Det har ikke kun været i de økonomisk hårdt pressede 1980 ere, at sundhedsvæsenet blev økonomisk stramt styret. Ifølge Jes Søgaards beregninger er de danske udgifter til sundhed i hvert årti vokset mindre end andre vestlige lande.

»Den stramme økonomistyring har gjort ondt. Det svarer til en tresporet motorvej, der snævres ind til en tosporet. Det giver pladsproblemer, ventetider og risiko for uheld,« siger Jes Søgaard.

Den lave investering i sundhedsvæsenet kan på sigt få katastrofale konsekvenser i nær fremtid, for det offentlige skattefinansierede sundhedsvæsen, vi kender.

»Det her lille sundhedsvæsen - som jeg kalder det - fører til et indre pres, der kan ende i alt muligt grimt. Vi ser det på kræftområdet, hvor vi ikke kan leve op til forventningerne i befolkningen, og hvor resultaterne er langt dårligere, end danskerne kan forstå. Den lave vækst i investeringerne på vores hospitaler hænger ikke sammen med de høje forventninger hos en rigere og mere veloplyst befolkning. I udlandet tilgodeses disse forventninger med en vækstrate, der i årevis har været dobbelt så stor som hos os. Intet produktionssystem - hverken offentligt eller privat - kan på længere sigt holde til sådan et pres. Når jeg hører, at personalet flygter fra det offentlige sundhedsvæsen, så er det et tegn på nedbrud,« siger Jes Søgaard.

På Rigshospitalet er Mikael Rørth glad for, at det kommende 40-års jubilæum så langtfra gør ham til afdelingens yngste mand:

»Jeg har været sindssygt glad for at være her. Og sindssygt heldig. Jeg har forsket, haft min daglige gang med patienter og undervist. Og så er det langt lettere at være den gamle og erfarne end en af de unge, der sidder over for patienter og skal fortælle, at der ikke er mere at gøre. Og så ikke have tid nok,« siger han.

faktaboks

Sådan har Nyhedsavisen fået tallene:

Direktør på Dansk Sundhedsinstitut (DSI) Jes Søgaard har beregnet, hvor mange penge Danmark bruger på sundhedsvæsenet ud fra OECD s tal fra 2007.

Tallene trykt i Nyhedsavisen dækker alene over udgifter til primær sektor (praktiserende læge), sekundær sektor (hospitaler og personale) og medicin.

Ofte medregnes udgifter til plejesektoren i OECD s tal, selvom det ikke er sundhed i snæver forstand. Men Jes Søgaards tal er udtryk for det tætteste på en reel international sammenligning af det, som almindelige danskere opfatter som sundhedsvæsenet.

Tallene er landenes uvægtede snit, så USA og Norge tæller ens.

Kilde: DSI og Nyhedsavisen

mand og kvinde på den røde løber
BREAKING

Dansktoplegende er død

En smilende mand med hvidt forklæde
Nyheder

Kendt restaurant lukker øjeblikkeligt

Nærbillede af nogle larver i et træ
Nyheder

Ekspert i opråb: 
Kræver handling mod larven fra helvede

Jacob Riising og Signe LIndkvist slår ud med armene
Kendte

Vildt hussalg: 
Kendt tv-vært scorer over 20 millioner

Skiltet foran retten i Herning
Krimi

Kastede molotovcocktails mod midtjysk fabrik

Mads Mikkelsen, Caterina Murino og Daniel Craig på en rød løber.
Kendte

Tidligere Bond-babe:
Gravid som 47-årig

En balje med svampe i vand
Nyheder

Kvinde dømt: Forgiftede svigerfamilien med fluesvamp

Trump holder en knyttet næve i vejret
Nyheder

Trump sviner Musk: 
Han er blevet en fiasko

En mand og en dreng spiller strandtennis mens folk solbader
Nyheder

DMI: Onsdag vender den tilbage

et udrykningsblink på en motorcykel
Krimi

Mand gik amok -
smadrede togets toilet

en slange ligger sammenrullet
Helt vildt

Smuglede pytonslanger i underbukserne - men ak!

hyggebelyst spisested
Nyheder

Brødre går konkurs

med spisested - igen

en butik set fra gaden
Helt vildt

Kloak eksploderede i
butik - afføring overalt

mange fluer sidder på hovedet af køer
Nyheder

Fluer skal bekæmpe kødædende maddiker

biler på en motorvej
Biler

Motorvej spiller lystigt

Beethovens 9. symfoni

To poser chips
Mad og drikke

Populær chips 
kaldes tilbage - igen

person holder Lotto-kupon
Helt vildt

Vinder 16 Lotto-millioner:

Her er kuponen købt

Personer ved udbrændt bus
Nyheder

15-årig dreng sigtet efter busbrand

Nyheder

Varmere badevand giver flere havbakterier

Nyheder

DMI varsler om mulige skybrud 

Brud kysser brudgom
Kendte

Spice Girl er blevet gift – igen

Gruppe af politifolk
Krimi

Knivdrama i Københavns Lufthavn

folkemængde til koncert
Kendte

Nu er det slut:

Osbournes

sidste skrål

gamle potter og pander står klar til at blive vasket op
Nyheder

Kro-ejer til tyv:

- Kom og vask op

en mand med kasket
Nyheder

Elon Musk stifter nyt parti

to smilende kokke
Kendte

Jesper Kochs
afløser er fundet

en cykelrytter med solbriller
Sport

Vingegaard: Det var en af de mest stressende etaper

et par smiler til fotografen
Kendte

Monetz-parret sætter
villaen til salg

en tennisspiller ser ærgerlig ud
Sport

Eventyret er slut for dansk tennissensation

Nyheder

Ni børn og 18 voksne

er døde efter
oversvømmelser

et kort
Nyheder

Her kommer Danmarks største erhvervsområde til at ligge

eeee
Nyheder

KFC i Danmark

meldes konkurs

en tennisspiller jubler
Sport

Clara Tauson
tager stor sejr

en fladfisk
Nyheder

Dødelig bakterie kan få konsekvenser for fiskefirma

mange personer stillet op til fotografering
Film og TV

Nu genopføres Badehotellet

larver
Nyheder

Giftig larve nu

fundet i Jylland

en politibil på en festivalplads
Krimi

Tissende kvinder

filmet med
vildtkamera på festival

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Stor teenager sigtet for overgreb på niårig

bygninger lavet i lego
Nyheder

Verdens største

Legoland slår dørene op

beredskab i arbejde
Nyheder

Mindst 24 døde - mange børn er savnet

politifolk på villavej
Krimi

Kvinde fundet død i villakvarter

Ældre par, hun iført solbriller
Kongelige

Eks-konge opereret for kræft

Elefant spiser
Nyheder

Turister dræbt af elefant

Nyheder

Efter 102 år:

Seinen åbnes

for badegæster

Krokodille i vand
Dyreliv

Gigantiske krokodiller på vej til Falster

Togkupe seet inde fra
Krimi

Mand udvises: 

Voldtog 16-årig pige

i regionaltog

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
Krimi

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs: Bowlingcentre foretog mystisk lukning

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival