I Nyhedsavisen 7. februar bliver Lene Hansson atter engang udråbt til at være ernæringsekspert – denne gang af journalist Mia L. Christensen. I artiklen Vink farvel til slankekure! fyldes læserne med ernæringsfysiologisk sludder fra den såkaldte ernæringsekspert Lene Hansson.
Blandt andet påstår hun i artiklen, at forskellige fordøjelsesenzymer ødelægger hinanden, og at man derfor eksempelvis ikke må blande proteiner sammen med stivelsesholdige fødevarer. Oversat til dansk betyder det blandt andet, at kulhydrater som kartofler, ris og pasta ikke må indtages sammen med bøffen eller fisken. I modsat fald æder fordøjelsesenzymerne hinanden, påstås det.
Fejlagtige budskaber
Lene Hansson bliver også ved med at viderebringe ældgammel tro om kroppens syre- og base-regulering. Det gør hun ved at tale om neutrale fødevarer.
Baggrunden er, at hun hævder, at syre fra de syreholdige fødevarer ophobes i kroppen. Denne formidlingsidé går tilbage til en svunden tid, hvor vi endnu ikke havde nok kendskab til kroppens biokemiske buffersystemer og dermed evne til at neutralisere syre og herigennem fastholde en neutral pH-værdi i organismen.
Jeg ved ikke, hvilke bøger Lene Hansson har læst under sin uddannelse til ernæringsekspert, og hvor hun har læst, men fakta er, at vi umuligt kan have læst de samme bøger. Men udtalelserne i artiklen falder fint i trit med utallige andre af hendes fejlagtige budskaber blandt andet formidlet gennem TV3-programmerne Du er hvad du spiser .
Kritisk journalistik?
Det er ikke specielt underligt, at det næsten er umuligt for menigmand at forstå og implementere sunde kostvaner i en daglig kost, når alternativt og udokumenteret sludder uden journalistisk kritik blandes på lige fod med officielle kostråd.
Man må undres over, at journalister gang på gang – på trods af deres journalistiske baggrund – ikke kan eller vil gå mere i dybden med blandt andet sundhedsformidleres baggrund, før disse bliver udråbt til eksperter.