Der er god grund til at være varsom, når du næste gang står i butikken og skal vælge din dosis vitaminer.
Også selvom ny forskning viser, at D-vitamin tilsyneladende har en positiv indvirkning på kroppens immunrespons.
Man kan nemlig godt få for meget D-vitamin, som mange af os nok forbinder med vintertilskud og solskin, fortæller forskere på området til Videnskab.dk.
I nogle af de værste tilfælde kan for meget D-vitamin føre til forkalkninger forskellige steder i kroppen, nyresten eller ligefrem nyresvigt. Det fortæller Lars Rejnmark, der er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.
Får man for meget D-vitamin, kan det føre til, at man får for meget kalk i blodet – og det er det, der kan få nyrerne til at svigte. D-vitamin er nemlig fedtopløseligt, og derfor kan det ophobes i kroppens fedtvæv.
- Andre vitaminer, der er vandopløselige, vil man bare tisse ud, men sådan fungerer det altså ikke med D-vitamin, fortæller Lars Rejnmark til Videnskab.dk.
Peter Schwarz, der er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, er enig i, at der er øget risici forbundet med højt niveau af D-vitamin.
- De, der spiser meget D-vitamin i form af kosttilskud i et forsøg på at være sunde, ender faktisk med at løbe en risiko i stedet for, fortæller han til Videnskab.dk.
Grundlæggende handler det om, at der ikke skal ophobes for meget D-vitamin i kroppen:
- Vores undersøgelser indikerer, at et niveau af D-vitamin, der er højere end 120-130 nanomol per liter blod er forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme og slagtilfælde, fortæller han.
Koncentrationen af D-vitamin bliver målt ved en blodprøve hos lægen.
I et studie fra 2019 fandt Peter Schwarz og hans forskergruppe en sammenhæng mellem høje niveauer af D-vitamin og cancer.
Måske ikke så overraskende var der blandt dem med høje D-vitamin-niveauer en højere forekomst af hudcancer, hvor det tyder på, at sollys har været årsagen.
Mere overraskende fandt han i samme studie også en øget forekomst af prostatakræft og hæmatologisk cancer, der eksempelvis dækker over lymfe- og blodkræft, blandt dem med høje niveauer af D-vitamin.
Samtidig understreger Peter Schwarz, at et for lavt D-vitamin heller ikke er gavnligt.
- Hvis ens niveau af D-vitamin ligger under 50 (nanomol per liter, red.), vil jeg anbefale, at man tager tilskud – for lave niveauer af D-vitamin er også forbundet med risici som hjertekarsygdomme og knoglebrud,« siger forskeren.
Det handler om at finde den rigtige balance – man skal hverken have for lidt eller for meget, og ifølge Peter Schwarz er det optimale niveau af D-vitamin mellem 70 og 80 nanomol per liter blod.