Der er masser af muligheder for at lave store mængder af mad.
Verden kunne sætte skub i produktionen af majs, hvede og ris og øge mængden af mad med 30 procent.
Men det ville kræve, at de lokale bønder fik flere penge for deres korn. Lige nu snupper mellemhandlere hele fortjenesten.
Det vurderer international chef i Folkekirkens Nødhjælp, Christian Friis Bach.
»Verden har kapacitet til at levere langt mere mad, end den gør lige nu. Men i dag får de lokale bønder så lidt for deres korn, at de ikke har råd til at investere i kunstgødning eller bedre redskaber,« siger han.
Mangler viden
Hvis bønderne leverede mere korn, ville det efter alt at dømme være med til at sænke prisen på fødevaremarkedet. Her kæmper man i øjeblikket kæmper med nogle af de højeste priser i 30 år. På et år er prisen på hvede steget med 130 procent og ris med 74 procent. Problemet er ifølge Christian Friis Bach, at de lokale bønder ikke er klædt på til at kæmpe for prisen.
Bønderne ved ganske enkelt ikke nok om, hvad der foregår:
»Jeg har netop besøgt bønder i Malawi, som er et af verdens fattigste lande. Uden for hovedstaden aner man slet ikke, at prisen på korn stiger rundt omkring i verden. Så hvordan skulle de kunne kræve en højere pris for deres korn?,« spørger Christian Friis Bach.
Og det er præcis hos de lokale bønder, at man skal sætte ind, lyder det fra Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver på Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet.
»Hvis vi kan få flere landmænd til at dyrke hvede, og hvis vi kan få flere til at gøre det mere effektivt, så vil prisen også falde igen,« siger Henning Otte Hansen.