Drop gåturen og tag bilen næste gang, du skal handle ind. Det skåner miljøet.
I det hele taget ville den svedende klode få det langt bedre, hvis du lavede så lidt som muligt, droppede al motion, spiste langt mindre og blot lå på sofaen. Helt stille.
Det er Chris Goodall, forfatter til bogen "Sådan lever du et lavt CO2-forbrugende liv", der fremsætter den måske umiddelbare absurde påstand.
Fire gange så skadeligt at gå
Men kører du 4,8 kilometer hen til supermarkedet i din bil, tilfører du 0,9 kilo af CO2 til atmosfæren, der medvirker til den globale opvarmning. Går du i stedet, så forbrændes 180 kalorier. Du bliver sulten af gåturen og energitabet kan opvejes af 100 gram oksekød. Men det resulterer i 3,6 kilo CO2-udledning - eller fire gange så meget, som hvis du havde taget bilen. Ergo er bilen bedre for miljøet.
- Det foruroligende faktuen er, at dyrker man meget motion og derefter spiser mad, så er det ikke godt for den globe atmosfære. Spis mindre og kør i bil i stedet for at spare energi ville være bedre, siger Chris Goodall, der er parlamentskandidat i England for De Grønne, til The Times.
Fokus på fødevareproduktionen
Goodalls pointe er desværre ikke, at vi mennesker skal slappe af. Han forsøger med sin argumentation at sætte fokus på vores fødevareproduktion, der er en stor miljøsynder.
Kvæg udleder metangasser, der er mere skadelige for miljøet og den globale opvarmning end CO2-gasserne. Derfor sagde lavprisflyselskabets direktør, Michael O Leary også for nyligt, at det ville være bedre for miljøet, hvis alt kvæg blev slagtet end flytrafikken afviklet. Det fik han på puklen for, men nu kommer Chris Goodal ham til undsætning.
- Vi bliver nødt til at vænne os til tanken om, at vores fødevareproduktion er lige så skadelig. Som manden fra Ryanair sagde, så skaber køer mere udledning end flytrafikken. Desværre har han muligvis ret. Selvfølgelig betyder det ikke, at vi altid skal vælge luft- og biltrafik i modsætning til at gå. Men det betyder, at vi virkelig bliver nødt til at finde nogle måder, så vi kan reducere drivhusgasserne fra vores fødevarer, siger han til avisen.
Han nævner færdigretter som et eksempel på en type fødevare, hvor der er et unødigt energispild. Maden tilberedes, køles ned, puttes i embalage, transporteres, holdes på køl, før det transporteres til hjemmet og tilberedes igen.
Kornprodukter, bælgplante skulle ifølge Chris Goodal være den rigtige i en miljørigtig kost, ligesom fødevare, der ikke er trsnaporteret for langt, bør puttes i kurven frem for importerede.