Kritik: Minister bør få nyt syn på hash

Justitsminister bør tilkalde eksperter og overveje, om hash kan afkriminaliseres, mener retspolitisk tænketank

Fra flere sider opfordres justitsminister Morten Bødskov (S) til at tænke over, om kursen mod hash er den rigtige.

Dagbladet Børsen har krævet, at rusmidlet afkriminaliseres. På den måde kan man fjerne den "profit, som banditterne kan score alene i kraft af forbuddet," noterer avisen tirsdag i en lederartikel.

Også den retspolitiske tænketank Forsete reagerer på den seneste tids fornyede blæst om det enorme hashmarked på Christiania.

Politiet har netop annonceret, at man vil sætte hårdere ind mod Pusher Streets forhandlere og samtidig øge indsatsen mod de kriminelle, der tjener fedt på salget.

Omsætningen er på flere hundrede millioner kroner om året, mener ordensmagten.

- Vi bør ikke kun diskutere, hvordan man bærer sig ad med at sætte en stor politistyrke ind på Christiania, siger formanden for Forsete, Ole Ingstrup.

- Justitsministeren og andre bør også undersøge, hvordan vi kan få reduceret det problem, som er blevet meget stort, siger han.

Tænketanken siger ikke, at hash bare skal legaliseres.

- Men vi mener, at ministeren grundigt bør undersøge, om det kan ske, og hvilke konsekvenser, det ville få, siger Ole Ingstrup.

- Det bør tages op med kyndige mennesker. I Forsete har vi for eksempel Københavns tidligere socialoverlæge Peter Ege og psykiatrisk overlæge Henrik Rindom, som gerne stiller sig til rådighed, siger Ole Ingstrup.

- Det er urimeligt, at debatten om Christiania ikke omfatter det centrale spørgsmål, om vi håndhæver noget, som ikke er værd at håndhæve. Man bør overveje, om hash skal legaliseres i stedet for bare at afvise det på forhånd, mener han.

Dagbladet Børsen fæstner sig ved den tilsyneladende udsigtsløse kamp mod hashhandlen.

Christiania er et skræmmende fremtidsbillede på, hvad resten af samfundet risikerer, hvis den hidtidige politik fortsætter, mener avisen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.