Af Ulle Gunge | ulgu@avisen.dk
Advarslen til gravide om at undgå at spise visse fisk giver bagslag.
Siden 2002 har Fødevarestyrelsen anbefalet gravide at undgå fiskearter som blandt andre sværdfisk og tun, som indeholder miljøgifte som kviksølv.
Men mange kvinder kan ikke huske, hvilke fisk der er fosterskadelige, og vælger derfor alle havets frugter fra. Spiser moderen ikke fisk under graviditeten, kan børnenes nervesystem tage skade, og det vil føre til indlæringsvanskeligheder og en række andre problemer, advarer danske og udenlandske forskere.
Fiskenes omega-3-fedtstoffer er nemlig afgørende for en sund udvikling af fosterets hjerne. Og der er masser af fisk, som er sikre at spise for gravide.
»Mange kvinder bliver forvirrede over advarslen og spiser mindre fisk. Men hvis man slet ikke får omega-3, kan indlæringsevnen skades hos barnet,« siger lektor Lotte Lauritzen, Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet.
Kostrådet er en fejl
Ifølge den amerikanske hjerneforsker og psykiater Joseph Hibbeln er kostrådet, som gælder i de vestlige lande, en stor fejl. Og den anbefalede mængde fisk for gravide er helt utilstrækkelig.
»Da man kom med anbefalingen, var man optaget af, at kviksølv kan skade barnets sproglige intelligens. Men risikoen for at få så store mængder gift, at det har konsekvenser, er meget begrænset.
Derfor er manglen på omega-3-fedtstof et langt større problem. Selv de kvinder, der følger kostrådet til punkt og prikke, mangler det vigtige omega-3- fedstof. Så selvom kostrådet skulle forebygge læse- og sprogproblemer, er risikoen for, at et barn får netop de problemer, fordoblet,« siger forskeren, som understreger, at børnene også kan få ringere sociale kompetencer samt dårligere fin- og grovmotorik.
I Fødevarestyrelsen mener man ikke, at der kan gøres mere for at øge kvindernes indtag af de rette fisk.