Administration 

Kold skulder til stressklinikker: Behandler symptomer - løser ikke problemerne

Folk bliver jo ved med at skulle tilbage til de klinikker, hvis vi ikke får lavet det forebyggende arbejde, mener arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F Ulla Sørensen. (Foto: Foto: 3F)

Forbundet 3F ser ikke det store problem i, at Københavns Kommunes stressklinikker kun i begrænset omfang samler forbundets stressramte medlemmer op. Det er ikke med klinikker, at stressen skal bekæmpes, fastslår forbundets arbejdsmiljøpolitiske chef.

Kundekredsen i Københavns Kommunes stressklinikker er meget lidt repræsentativ i forhold til befolkningen og det behov for behandling, der er.  

Fra en kortlægning af sundheden i hovedstaden ved man, at der er lidt over 100.000 københavnere, der lider af stress, og heraf er de 42 procent mænd. Men mændene udgør kun 23 procent af de 464 personer, som i 2016 gennemførte et stressforløb.

Uddannelsesmæssigt rammer stressforløbene også skævt. 43 procent af de stressramte københavnere har en erhvervsfaglig baggrund, men de udgør kun 20 procent af dem, der gennemførte et stressforløb i 2016. Blandt dem var mellemlangt og langt videregående uddannede til gengæld overrepræsenterede.

Kun symptombehandling 

Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk chef i forbundet 3F, som organiserer mange faglærte og ufaglærte mænd, ser det imidlertid ikke som et stort problem, at Københavns Kommunes stressforløb først og fremmest bruges af kvinder med længere uddannelser.

Hun ser nemlig ikke stressforløbene som løsningen på de stressproblemer, hendes medlemmer ellers oplever i stor stil.

- Stressklinikkerne behandler symptomerne, men løser ikke problemerne med stress. Det er jo fint, at de behandler dem, som er kommet til skade. Men jeg ville så forfærdelig gerne have, at vi kunne bruge viden fra dem, der kommer i behandling, forebyggende i stedet for at blive ved med at producere skaderne. Folk bliver jo ved med at skulle tilbage til de klinikker, hvis vi ikke får lavet det forebyggende arbejde, siger hun.

Ulla Sørensen vil derfor hverken fraråde eller anbefale sine medlemmer at opsøge stressklinikkerne.

Mænd skal være mere åbne

Men når der er så få ufaglærte og faglærte mænd, der dukker op på klinikkerne, understreger det for hende at se, at der er et andet problem, som skal løses, hvis der skal gøres op med stress. Nemlig, at mænd skal være mere åbne og stå ved deres problemer, når de rammes af stress. Kun på den måde kan problemerne blive diskuteret og behandlet i det åbne på arbejdspladserne.

- Jeg gør en dyd ud af at komme ud og snakke med vores arbejdsmiljørepræsentanter og hører jo, at stress er et stort problem. Jeg har også en oplevelse af, at flere og flere mænd erkender, at de ikke klarer de krav, de er stillet overfor, på den lange bane. Problemerne er opskruet tempo og mangel på anerkendelse og indflydelse. De løses ikke af stressklinikker, men ved at mellemledere uddannes i at arbejde med mennesker og tilrettelægge arbejdet, siger Ulla Sørensen.

Dårlig ledelse

3F’s arbejdsmiljøpolitiske chef henviser til en undersøgelse, som forbundet i år gennemførte i samarbejde med Dansk Psykolog Forening. Her blev knap 800 psykologer spurgt, hvad de vurderede var årsag til deres klienters stress.

80 procent pegede på dårlig kvalitet af ledelse, 75 procent på dårligt psykisk arbejdsmiljø, 72 procent på høje krav til klienternes præstationer og 69 procent på manglende anerkendelse, støtte eller feedback fra ledelsen.

- Fællesnævneren er dårlig ledelse. Det skal vi have arbejdsgiverne til at håndtere. Man skal lære af fejl og ikke dukke nakken, melde sig syg og gå på stressklinik for bare at vende tilbage til arbejdet og få samme dukkert én gang til, siger Ulla Sørensen.

Hun understreger, at det er individuelt, hvor stor en belastning medarbejderne kan tåle, og at det derfor er nødvendigt med stresspolitikker på de enkelte arbejdspladser, så enhver sygemelding på grund af stress tages alvorligt og håndteres ordentligt.  

Rygere skal jo også behandles for kræft

Ninna Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, afviser kritikken af, at stressklinikker kun behandler symptomer og ikke løser stressproblemer. Det ene udelukker ikke det andet, pointerer hun.

- Vi lader jo heller ikke være med at behandle en kræftpatient, der har røget hele livet. Selvfølgelig skal vi yde individuel hjælp til de mennesker, som får stress eller depression. Men det ændrer ikke på, at vi skal kigge på det strukturelle niveau og på, hvorfor Jeppe drikker. For det er da rigtig skidt, hvis arbejdsgiveren bare siger til Jeppe, at han kan tage på stressforløb i Københavns Kommune og så komme tilbage på arbejdet om en måned tid, siger hun.

Det er både arbejdsgivere og tillidsvalgte på arbejdspladserne, der skal erkende, at arbejdsmiljøarbejde ikke længere kun drejer sig om sikkerhedshjelme, men også om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, mener Ninna Thomsen.

Tilbagemeldinger gør det ikke alene

Yun Ladegaard, stressforsker på Københavns Universitet, er enig i, at der er behov for individuel hjælp til lønmodtagere, som er gået ned med stress. Men hun giver 3F ret i, at der også er behov for, at man mere systematisk ser på det, der har gjort folk syge på arbejdspladserne.

- Det problem, 3F påpeger, gælder jo ikke kun stressklinikkerne, men også de sundhedsordninger, som mange firmaer benytter sig af for at kunne sende deres ansatte hen og blive fixet. Der bruger man heller ikke systematisk information om de arbejdsvilkår, som har forårsaget lidelserne. Det betyder ikke, at man skal lade være med at behandle folk. Men det er klart, at næste skridt må være, at man arbejder mere systematisk med årsagerne til lidelserne, uden at det bliver problematisk for folk at vende tilbage til arbejdet, siger Yun Ladegaard.

Forudsætningen for, at tilbagemeldinger til virksomhederne ville virke, er imidlertid, at lederne har adgang til professionel hjælp for at løse de problemer, der kommer frem, mener stressforskeren. For hvis de selv kunne løse problemerne, ville de være løst inden en sygemelding på grund af arbejdsrelateret stress, påpeger hun.

- Når man kommer så langt ud, at en medarbejder må melde sig syg på grund af arbejdet, er der mange ting, der kunne have været gjort, før det kom så vidt. Så vil der ofte være behov for professionel støtte på den enkelte afdeling for at kunne identificere og løse problemerne, siger Yun Ladegaard.

Mænd skal holdes isoleret

I forhold til de få mænd i forløbene er sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen opmærksom på, at der skal gøres en særlig indsats.  

- Måske handler det om, at samtalerne og mindfulness ikke appellerer til mændene. Men det er jo et mønster, som går igen i mange af vores rehabiliteringsforløb. Mænd har generelt svært ved at åbne op og få sagt ’Hej, jeg har brug for hjælp’, mener hun.

Blandt ideerne på tegnebrættet er kønsopdelte forløb.

- Det nytter ikke noget, at de sidder over for Susanne Mortensen, der sidder med kleenex og snakker som et vandfald, hvis de skal åbne sig og tale om, at de er stressede og sover dårligt. Så måske skal vi have et rum, hvor der kun er mænd, overvejer Ninna Thomsen.

æg i bakker
Mad og drikke

Danske høner skal

redde Norge 

kvinde poserer
Kendte

Saba: Må lukke ned

politifolk går i naturen
Nyheder

Surfere forsvandt:

Tre lig fundet 

Fodboldspillere jubler
Sport

Fodboldklub reddet af lokale

Kasper Hjulmand på pressemøde
Sport

Danmark får tre ekstra spillere med til EM

Den Sorte Diamant set ude fra
Krimi

Fan stjal dokument om dansk filmstjerne

Flaske med olivenolie
Sundhed

Olivenolie trækkes tilbage

flåt på huden
Sundhed

Flåter smitter stadigt flere med farlig virus

Nyheder

Rusland truer Danmark

politibil spærrer vej
Krimi

Motorcyklist dræbt i ulykke

Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Pogacar og Vingeggard
Sport

Pogacar krydser fingre for Vingegaard

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Morten Messerschmidt ser alvorlig ud.
Nyheder

Messerschmidt

aflyst: For farligt

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret

motorvej styrtet sammen
Nyheder

48 personer døde efter

stort kollaps på motorvej

portræt kvinde
Kendte

Julie Berthelsen:

Med i nyt superband

vindmæller
Nyheder

Kraftig vind giver

Ørsted ekstra vind

spillekupon
Nyheder

Nybagt millionær: 
Familien bestemmer ferien

Nyheder

Flere lever

længere med kræft

logo novo
Nyheder

Novo med giga-succes: 

Endnu et vildt overskud

badegæster
Nyheder

DMI: Husk solcreme

- op til 22 grader

skyttegrave
Nyheder

USA: Rusland

bruger kemiske våben

logoer sociale medier
Nyheder

Sociale medier gør os syge

menneskemængde
Nyheder

Melodi Grand Prix:

Ingen palæstinensiske flag

Nyheder

Lone Scherfig:

Høster stor ros

portræt mand
Nyheder

Højeste niveau siden 2001

portræt mand
Nyheder

Harvey Weinstein:

Voldtægtssag skal gå om

logo med bogstaver
Helt vildt

Video: Kræftsyg immigrant

vinder næsten 10 milliarder

traktor
Nyheder

29 kvæstet i traktorulykke

portræt kvinde
Nyheder

Von der Leyen:

Starten på en ny EU-æra

menneskemængde i New York
Nyheder

300 propalæstinensere

anholdt i New York

logo bogstaver
Krimi

Løsladt i mørklagt terrorsag

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet samlet igen

portræt mand
Nyheder

Penge skal

trække flere soldater

portræt mand
Kendte

Video: Overrasker

i Løvernes Konge

Nyheder

Nu er det helt slut

Nyheder

Justitsministeren afbryder 1. maj-tale

Lægebil i fart
Nyheder

Tømrer død - faldt ned fra stillads

Nyheder

Stjerner nomineret til Årets Reumert

Side på politibil
Krimi

Skud på politistation:

Betjent frifundet 

Kvinde og præst ved dåb
Kongelige

Prinsesse får ikke en krone

mand med fuldskæg i jakkesæt og slips
Kendte

Bedemanden fra TV:

Så meget har han tabt sig

Nyheder

Partier vil bruge milliard på at forbedre Arne-pension

Mette Frederiksen portræt
Debat

Dyrby: Kære Mette, giv os et kæmpe projekt, der gør os alle stolte

løbere på bro
Nyheder

Broløb kan give kø på vejene

Mand kigger ind i kameraet
Bøger

Paul Auster er død

Pakning med medicin
Sundhed

Novo banker prisen ned på omdiskuteret medicin

Changpeng Zhao
Nyheder

Tidligere topchef

idømmes fængsel 

fra pressemødet
Nyheder

Værnepligt til kvinder

og flere skal aftjene

En byggeplads
Nyheder

Har krævet sit

første dødsoffer

Overvågningsbillede
Krimi

Politiet: Hvem er han?