For næsten tre af 10 kontanthjælpsmodtagere med børn kan det ikke betale sig at tage et job til den overenskomstmæssige mindsteløn.
De får udbetalt mere i kontanthjælp, boligstøtte og andre ydelser, end de vil kunne få ved at tage et job til mindstelønnen, som ligger på godt 107 kroner i timen, skriver Jyllands-Posten.
Det viser en ny analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har udarbejdet på baggrund af en specialkørsel hos Danmarks Statistik.
Økonomen Muge Adalet McGowan fra OECD, som i 2012 var en af hovedforfatterne til en statusrapport om dansk økonomi, har en lignende vurdering. Der findes tilfælde, hvor der intet økonomisk incitament er for visse danskere til at komme i arbejde, lyder det.
- Danmark er det land i OECD, hvor det mindst betaler sig for folk på socialhjælp at tage et job, siger Muge Adalet McGowan ifølge Jyllands-Posten.
- Det er vigtigt at have velfærdsordninger for at begrænse risikoen for fattigdom, men kontanthjælp bør ikke være en fælde i passivitet, tilføjer økonomen.
Derfor er det nødvendigt at have en effektiv arbejdsmarkedspolitik, så alle, der kan arbejde, bliver aktiveret, lyder vurderingen.
/ritzau/