Administration 

Ingers forvandling

Demens ? Hendes hjerne havde altid været skarp. Men langsomt kom sygdommen snigende. Hun mistede hukommelsen, kunne ikke finde vej, klæde sig på eller spise med bestik. Jørgen Fjeldhoff oplevede på nært hold, hvordan hjernesygdommen Alzheimers forvandlede

En fremmed snert i hendes stemme fik Jørgen Fjeldhoff til at undre sig. Hans kone Inger havde altid været rask og nærværende. Men den dag i køkkenet, da de stod og lavede mad sammen, vidste han, at den var gal.
»Hvorfor larmer de unge sådan oppe på første sal,« sagde hun og så forskrækket op mod loftet.
Jørgen kiggede på hende og gik i stå.
»Jamen, Inger. Vi er jo alene i huset. Der er ikke andre end os,« svarede han. Men Inger kunne høre fjerne stemmer. Og Jørgen, der vidste, hvordan han skulle berolige hende, tog hendes hånd og viste hende ovenpå. Ungerne var for længst flyttet hjemmefra, og der var ingen skikkelser at se i værelserne på øverste sal i rækkehuset i Åbrinken i Virum, hvor de havde boet siden 1965.
»Ser du? Her er ingen,« sagde han.
»Så er de lige gået,« svarede Inger.
Det var i 1997 og en af de første gange, Jørgen Fjeldhoff mærkede, hvordan sygdommen for alvor tog fat i hende.
»Den kom snigende. Det var ikke som et brækket ben,« siger den 85-årige pensionerede ingeniør fra flyvevåbenet, da han byder velkommen og sætter sig tilpas i lænestolen.

Humoren er vigtig

Håret er friseret nydeligt tilbage i nakken, og han taler med en stemme, der er tydelig nok til at holde foredrag og rolig nok til at lulle børnebørnene i seng.
Det er over tre år siden, at hans kone Inger døde af Alzheimers. En sygdom, der nogle gange sled dem begge op. Frustrerede og kostede. Hakkerier og skænderier.
Alligevel er sygdommen ikke det første, Jørgen Fjeldhoff tænker på, når han taler om sin kone i dag.
»Det er kommet lidt mere på afstand. I dag kan jeg smile og endda grine lidt af det hele. Humoren er et vigtigt redskab,« siger han.
Jørgen Fjeldhoff mødte sin kone, forlovede og giftede sig med hende på et enkelt år, i 1952. Hun var veninde med en forlovet til hans kollega, som havde hjulpet til, da Jørgen Fjeldhoff var med til at starte en penicillinfabrik i Oslo.
»Ægteskabet udviklede sig ganske normalt,« siger han. Han husker Inger som en glad sjæl, der var hurtig i replikken. De havde det tit skægt med at stikke til hinanden med rappe bemærkninger. Men altid med en undertone af humor. Og da børnene senere kom til verden, elskede de hende, Hun var diplomaten, der brød bølgerne, når de gik for højt mellem Jørgen Fjeldhoff og deres søn.
»Hun var fra Fyn. Og piger fra Fyn er noget specielt,« smiler han.
Inger arbejdede det meste af sit liv som sekretær på et forlag for redaktør Tidemann, der udgav ugeblade. Redaktøren satte pris på hendes skarpe hjerne, der kunne håndtere et stort antal regninger, gæster, invitationer og huskesedler på samme tid. De første tegn på sygdommen kom snigende, efter Inger blev pensioneret i 1995.

Ubegribeligt

Hun begyndte at glemme aftaler og beskeder, Jørgen lige havde sagt. Hun ledte efter ordene. Eller hun kunne falde hen i sofaen og stirre tomt ud i rummet.
»Jeg kan ikke huske noget længere,« beklagede hun sig.
»Det kan jeg da heller ikke. Men det er jo alderen, Inger,« beroligede Jørgen Fjeldhoff og slog det hen.
Men det pinte Inger, og deres huslæge anbefalede hende at tale med en psykiater. Hun var der seks-otte gange og fik medicin. Det gav hende mere ro men gjorde ikke hukommelsen bedre. De blev enige om at få hende tjekket på Rigshospitalets Hukommelsesklinik. Her var hun inde til ni undersøgelser, indtil den unge læge kom med diagnosen. Den var tydelig at se på scanningen, men helt ubegribelig at rumme for ægteparret. Inger havde Alzheimers.
Sygdommen ville komme snigende. Hendes hjernevæv ville langsomt blive nedbrudt. Hun ville efterhånden blive helt ude af stand til at huske ting, der lige var blevet sagt. Hun ville få svært ved at genkende navne, steder og personer. Og med tiden ville det blive umuligt at finde rundt.
Da de gik fra Rigshospitalet, holdt Jørgen Fjeldhoff hendes hånd. De var begge rystede.

Det var ikke meningen

Det var ikke meningen, at det skulle gå sådan. Det var meningen, at Inger skulle være rask, fyrig og kærlig, som han altid havde kendt hende. Det var meningen, at de to skulle nyde alderdommen sammen. Tage på ferier, udstillinger, museer. Sådan havde de planlagt det. Nu havde de tiden. De havde ikke tid til sygdom.
Men sygdommen var der. Og Inger besluttede at deltage i et medicinforsøg. Alle muligheder skulle prøves. Det kunne jo være, at det kunne udsætte nedbrydningen af hjernen. Og hun kunne jo fortsat gå ture på de små veje i kvarteret om eftermiddagen og hilse på naboerne og invitere gæster. De kunne fortsat gå til koncerter og kunstudstillinger. Og hun kunne fortsat hjælpe til i køkkenet.
Men så begyndte kortidshukommelsen at glippe.
»Hvordan går det med børnene derhjemme,« spurgte hun naboerne, selvom de lige havde svaret. Og når de gik videre, havde hun glemt, hvem hun havde talt med.
»Hun forsøgte aldrig at skjule det, og vi fortalte det til alle. Så ville ingen spørge dumt,« fortæller Jørgen Fjeldhoff.
Tiden gik. Og tiden gjorde sygdommen tydeligere for hver dag. Hun fik svært ved at få armen ind i det rigtige kjoleærme. Hun kunne af og til helt glemme, at hun havde arbejdet for redaktør Tidemann. Hun kunne falde i søvn, hvis de gik i biografen. Til sidst måtte hun gå med ble, da hun ikke længere kunne styre sin vandladning.
Men det var vel stadig den samme Inger, som han havde giftet sig med, tænkte Jørgen Fjeldhoff. Og tanken gjorde ham frustreret
»Sygdommen fik det nogle gange til at slå gnister mellem os. Vi kunne begynde at skændes over ganske små hverdagsting. Jeg kunne ikke forstå, at hun pludselig ikke kunne noget mere. Jeg var nedslidt, og det begyndte at knibe med tålmodigheden. Jeg blev vrissen og sagde Inger, det må du da kunne huske . Og hun blev ked af det,« siger Jørgen Fjeldhoff og tilføjer.
»Det gode var, at hun blev glad kort efter. For hun kunne ikke huske, hvorfor hun var blevet ked af det.«
Langsomt gik det op for Jørgen Fjeldhoff, at han ikke kunne passe sin kone længere. Han ledte efter et tegn, der kunne retfærdiggøre, at han søgte efter et plejehjem til hende. Tegnet kom en dag, han bemærkede en mærkelig lugt i deres soveværelse. Han ledte efter kilden og fandt en væskefyldt ble i tøjskabet. Inger havde lagt den derind.
»Hun ville ikke gøre noget forkert, men hun ønskede vel at skjule det. Hvorfor ved jeg ikke. Det får jeg heller aldrig at vide,« siger han.

Plejehjemmet

Den dag besluttede Jørgen Fjeldhoff, at Inger ikke længere kunne bo hjemme. Det var i 1999.
Jørgen Fjeldhoff forsøgte at gøre flytningen så udramatisk som muligt, da hun fik et værelse på plejehjemmet Solgården i Virum. I pendulfart kørte han møblerne over på hendes nye værelse, hvor en seng og et hospitalsbord var det eneste, der bød hende velkommen. Han forsøgte at placere hendes ting på en hjemlig måde, vaskede hende og lagde hende så i seng.
Den første uge blev han der hver dag indtil aftentimerne. Men hun ville ikke have, at han skulle gå.
»Vi skal hjem nu, ikke Jørgen? Hvorfor er jeg her. Jeg hører ikke hjemme her,« sagde hun.
Jørgen kom og besøgte hende om eftermiddagen, når beboerne havde fået kaffe. De satte sig ind på hendes værelse og så en engelsk tv-serie om livet på en politistation i en lille landsby, mens de fik et glas.
Eller han læste op af H.C. Andersens eventyr for hende. Nattergalen holdt han især af at læse op, selvom det ikke var alt, hun forstod. Hun blundede ofte hen, når historien var igang.

Den endelige accept

Sov hun, eller sov hun ikke, funderede han. Det var ikke så afgørende.
»Historierne fik hende også tit til at live op. Hun hørte min stemme, og jeg fik en chance for at nå ind til hende.«
Det tog tid for Inger at vænne sig til de nye omgivelser. Når der var underholdning om lørdagen på plejehjemmet, kunne et øjebliks klarsyn pludselig ramme hende.
»Hun fik det ligesom, når man vender hjem fra en fest, hvor der er sket så meget. Så kan man ikke bare gå i seng. Der skal ske noget. Og hun ville ikke hjem. Jeg bor ikke her. Jeg skal hjem med dig , græd hun. Til sidst måtte vi lade hende blive oppe på værelset, fordi det var så svært at berolige hende.«
Men der var også lyspunkter. En dag fandt Jørgen hende vandrende rundt på gangene. Da hun så ham, greb hun om hans arme.
»Du er det bedste jeg har,« sagde hun. Og han kunne se, at hun mente det.
Den endelige accept af at bo på plejehemmet fik Inger først påskedag 2001. Jørgen Fjeldhoff havde hende hjemme en forlænget weekend. Fredag aften badede han hende, klædte hende i pænt sæt tøj og satte god mad og vin på bordet. Da de havde spist, kiggede hun ham i øjnene.
»Ved du hvad, Jørgen, jeg tror gerne, at jeg vil hjem til de andre. Jeg vil gerne hjem til plejehjemmet nu.« Jørgen Fjeldhoff vidste, at han ikke skulle tage det som et nederlag. Det var en sejr. Kort efter startede han sin Golf og kørte hende hjem. Hun døde 30. januar 2003.

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse