Administration 

Balletbarnet, der gjorde det utænkelige

Nogle nætter sover balletbørn ikke. Ofte er det den samme nat. Det er natten før, brevet kommer. Med sorte bogstaver på hvidt papir står der, om man er noget værd. Om man er velkommen et år mere på Det Kongelige Teaters balletskole, eller om man skal ud i en verden, man ikke længere kender – med en personlig afvisning og en bristet drøm i bagagen.

Læs også: Balletdansere danser på piller

Af Anne Winther - anwi@avisen.dk

Thomas Garulf, 29 år, kom ind på balletskolen i første klasse og forlod den som 18-årig. 12 år, 12 nætter og 12 breve blev det til, og han kan tydeligt huske, hvordan det var:
»Når man havde åbnet brevet og set, at man skulle fortsætte, begyndte man at ringe rundt til de andre. Lynhurtigt fandt man ud af, hvem der ikke fortsatte, og så satte man et lille minus ud for deres navn i adressekalenderen. Man turde ikke ringe til dem, for hvad skulle man sige? Man vidste bare, at; dig ser jeg ikke igen.«

Thomas Garulf fik aldrig et af de frygtede breve, hvor børnene bliver bedt om ikke at møde op på balletskolen efter ferien. Han gjorde derimod det utænkelige: Han forlod den selv. Endda da han havde opnået det, alle balletbørn drømmer om: At bestå den sidste eksamen og blive optaget i kompagniet.

I denne weekend afholder Det Kongelige Teater Balletgartneri , hvor små piger og drenge kan snuse til livet som balletbarn – et helt særligt liv i en magisk verden fyldt med musik og dans. Men også en verden, som Thomas Garulf oplevede som upædagogisk, lukket og til tider ødelæggende.
»Folk er så betagede af den her skole. Der er ikke ret mange, der tænker på de fysiske og psykiske ofre, der ligger bag,« siger Thomas Garulf og hentyder blandt andet til de gigtpiller, han fik tilbudt fra 16-årsalderen:
»I perioder kan man godt tale om en vis form for doping – ikke for børnene, men for de voksne (16 år og op). Mange har ondt, især pigerne, men skal alligevel kæmpe, og så er det en nødvendighed at tage noget for at dulme smerten for overhovedet at kunne komme igennem.«

Spiseforstyrrelser
Thomas Garulf kendte også piger på balletskolen, som fik at vide, at de skulle tabe sig, men der blev ikke taget hånd om, hvordan:
»Så de gik i panik, og nogle af dem fik spiseforstyrrelser, men som min gode veninde fik at vide af en af de voksne dansere: Det skal du ikke tænke på, vi har alle sammen lidt af spiseforstyrrelser herinde . Men man skal passe på, hvad man siger til børn, for det kan forfølge dem helt ind i deres voksne liv.«

En anden af Thomas Garulfs veninder fik angst-anfald og var nødt til at trække vejret gennem en plastikpose på grund af det psykiske pres.
»Men alle børn kan jo få lavt selvværd, angst og spiseforstyrrelser, så det er ikke sikkert, at de har fået det, bare fordi de gik på balletskolen, men risikoen er måske større, når der ligger så meget pres på én i så ung en alder.«

Det store pres påvirkede også Thomas Garulf, selv efter han forlod teatret:
»Det, der har forfulgt mig mest både privat og fagligt, er mantraet om, at du altid kan gøre det bedre, du bliver aldrig god nok. Det har taget mig langt tid at slippe det pres.«

Ifølge Thomas Garulf er perfektionisme et gennemgående træk blandt dansere:
»I længden er det ret hårdt altid at være 120 procent på. Jeg savnede sådan, at det var ok, hvis man havde en dårlig dag.«

Hårdt arbejde
At børnene får ar på sjælen kan skyldes mange ting, men at livet som balletbarn mildt sagt er fysisk krævende, er ikke til at komme udenom. Thomas Garulf mener derfor, at det er meget vigtigt, at forældrene skal gøre sig nogle tanker om både de fysiske og psykiske konsekvenser, inden de sender deres barn på balletskole.
»Du kan ikke være balletdanser uden at have haft skader, som kan give varige mén.«

Thomas Garulf beskriver balletskolen som voksenorienteret og autoritær, især fordi børnene indgår i den arbejdsplads, som Det Kongelige Teater er. Det betyder blandt andet, at børnenes arbejdsdag ofte er på 10-14 hårdtarbejdende timer, fordi de ud over skolen også har træning, prøver og forestillinger om aftenen – seks dage om ugen.

Den årlige eksamen kan også være voldsom for børnene, både fordi den er altafgørende, og fordi en eventuel afvisning er en personlig afvisning – noget de fleste mennesker uden for murene først oplever, når de bliver voksne.
»Du kan ikke sammenligne balleteksemen med almindelige eksamener i folkeskolen. For de fleste af os blev det først alvorligt i puberteten, hvor mange af pigerne blev hysteriske og græd,« siger Thomas Garulf, som hvert år fik en lille lykkebamse af sine forældre, som han tog med ind til eksamen.

I det hele taget oplevede Thomas Garulf en stor støtte fra sine forældre.
»Hvert år spurgte de, om jeg havde lyst til at fortsætte, og de var ikke sådan nogen, der trænede mig om søndagen (balletbørnenes eneste fridag, red.), og de var meget bevidste om, at jeg også skulle have andre oplevelser.« Derfor fik Thomas for eksempel også lov til at spille fodbold og stå på rulleskøjter, selvom det er nogle af de ting, teatret helst ikke ser, at ballet­børnene gør, fordi
de kan udvikle nogle forkerte muskler eller blive skadet.

Men ikke alle forældre var som Thomas :
»Der var mange forældre, der syntes, at det var så fint, så fint, at deres lille barn gik derinde. Det var sådan noget med, at moderen blev mere ked af det end barnet, hvis det røg ud.«

Isoleret verden
Allerede som 12-årig begyndte Thomas Garulf at tænke på at forlade teatret, men han turde ikke, fordi han var bange for, om han ville kunne klare sig fagligt og socialt. Børnene har nemlig deres egen skole, den såkaldte balletlæseskole, på Det Kongelige Teater.
»Man var enormt usikker på sin almene viden og kunnen, fordi vi var til så mange prøver og blev taget ud af skolen hele tiden.« Og Thomas Garulf oplevede, at denne usikkerhed kun blev forstærket med alderen.
»Jeg kender flere, som gerne vil ud nu, men som siger, at de ikke ved, hvad de skal gøre, fordi de synes, det er for sent at starte på gymnasiet nu, eftersom det jo er tusind år siden, de sidst gik i skole. Man føler sig så dum på et bogligt niveau og tænker: har jeg overhovedet noget at bidrage med – jeg danser jo bare ballet .«

Da Thomas Garulf gik i 7.klasse, blev alle hans drengevenner sorteret fra, og derefter var det ikke længere så sjovt. Men det springende punkt kom, da han i sommerferien efter 8.klasse tog på sprogrejse og blev kåret som den bedste ven på turen.

Hjemvendt fra rejsen begyndte Thomas Garulf at skrive breve med de andre, fordi han som balletbarn ikke havde tid til at mødes med dem. Gennem brevene fik han en indsigt i, hvad et helt almindeligt liv gik ud på. Han opdagede, at pennevennerne så småt var begyndt at få kærester og gå til fest, men vigtigst af alt var de begyndt at tænke over livet.
»På teatret er fokus på kroppen som instrument og produkt, og det er kun dansen, man forholder sig til. Samtidig var pædagogikken ikke-eksisterende, så vi blev ikke udviklet som individer. Men i sidste ende var det heller ikke vigtigt, vi skulle bare kunne bruge vores krop, og gøre hvad der blev sagt.«

Thomas Garulf spurgte de andre balletbørn, om de ikke også var trætte af det, og det var de da i perioder, men de var kommet frem til, at sådan måtte det være på alle arbejdspladser.

Afskeden
Inden sin sidste eksamen bekendtgjorde Thomas Garulf over for familien, at han ville stoppe uanset resultatet. En beslutning familien støttede.
Til den afsluttende eksamen fik han kun bekræftet, at det, han gjorde, var rigtigt.
»På grund af et balletmesterskifte fik vi et program, der var så hårdt, at en af pigerne – som ledelsen i øvrigt havde behandlet rigtig dårligt psykisk – simpelthen brækkede sig og var helt grædefærdig. Jeg tænkte bare, at det simpelthen ikke kan være rigtigt, at det skal være sådan her.«  

Efter eksamen fik Thomas Garulf ros og blev tilbudt at fortsætte, men han havde besluttet sig og ­takkede nej. »Jeg pakkede alle mine ting og har ikke for alvor danset et trin siden.«
I dag læser Thomas Garulf pædagogisk sociologi på Universitetet, fordi han vil beskæftige sig med læreprocesser på en anden måde, end den han selv blev udsat for på balletskolen.
»Vi blev ikke behandlet som individuelle børn. Vi blev behandlet som små voksne uden at blive værdsat som mennesker.« Derfor håber Thomas Garulf for balletbørnenes skyld, at den pædagogiske vinkel kan få større plads på balletskolen.
»Men min vigtigste pointe må være at fortælle, hvor vigtigt det er, at forældrene sørger for en balance i børnenes liv. At barnet ikke kun bliver identificeret med ballet, men også som menneske.«

To år efter Thomas Garulf havde forladt Det Kongelige Teater, var han inde og se sin sidste eksamensvideo.
»Pludselig kunne jeg se, at jeg var rigtig dygtig. Men dengang havde jeg slet ikke nogen realitetsfornemmelse, fordi min selvtillid var så dårlig.«

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner